Details

Nieuws Actueel

Druivenoogst en wijnkarakter 2017 in de 13 Duitse wijngebieden

11-12-2017

Vroege oogst, kleine hoeveelheden maar goede kwaliteit

De Duitse druivenoogst 2017 heeft goede tot zeer goede wijnkwaliteiten opgeleverd met in veel gevallen lage volumes.


Ongebruikelijk zware en wijdverspreide vorsten in april waren de belangrijkste reden achter de relatief grote oogstverliezen bij veel producenten. De totale landelijke oogstopbrengst van het jaar van zo’n 7,5 miljoen hectoliter zal naar verwachting 18 procent lager uitkomen dan het voorgaande jaar, en ook onder het tienjarige gemiddelde van 9 miljoen hectoliter liggen.

In de meeste Duitse wijngebieden was de oogst zeer vroeg binnen, met slechts weinig wijndomeinen die druiven in de wijngaard lieten hangen voor eventuele ijswijn. De geoogste kwaliteiten zijn over het algemeen zeer bevredigend, resulterend in een jaargang 2017 van in het algemeen lichte, fruitige wijnen met grote finesse, die passen bij de huidige smaaktrend van de consument.

Het volgende overzicht laat zien hoe het wijnjaar verliep in de 13 wijngebieden van Duitsland.

 

Ahr (563 ha)

Nadat de voorjaarsvorst in april de mogelijke opbrengst al had verminderd, gevolgd door zware regenval in de zomer, was een selectieve oogst nodig in de Ahr. Met vroegrijpe variëteiten zoals frühburgunder (pinot précoce) was de oogst op sommige plekken al begonnen in augustus. De tweede helft van september zorgde voor optimaal oogstweer, dat zowel de belangrijkste variëteit spätburgunder (pinot noir) als Riesling ten goede kwam, hetgeen leidde tot goede kwaliteiten. Met een verwachte oogst van 31.000 hectoliter –ongeveer 21 procent onder het langjarig gemiddelde– hebben de Ahr-wijnen veel extract en body, dat zeer welkom is. En ze zullen het smaakpalet van wijnliefhebbers verrukken met hun goede structuur en hun mooi getypeerde variëtale fruit.

 

Baden (15.812 ha)

"We zijn er met een blauw oog vanaf gekomen" was hoe veel producenten uit Baden de jaargang 2017 samenvatten. De voorjaarsvorst van 2017 zorgde voor een catastrofe in de regio, de grootste sinds 1953. Veel wijnstokken herstelden en produceerden tweede scheuten, maar deze brachten slechts weinig druiven voort. Aldus werden al begin oktober, na een snelle oogst, opbrengsten van 70 hectoliter per hectare gehaald –lagere opbrengsten werden voor het laatst in 2010 en 2013 geregistreerd. Schattingen van het oogstvolume van 1,05 miljoen hectoliter liggen 15 procent onder het tienjarig gemiddelde en 19 procent lager dan in het voorgaande jaar. Echter, de mostgewichten en kwaliteiten waren zeker goed, vooral bij de later-rijpende variëteiten. Eind oktober konden door het zonnige weer zelfs hier en daar edelzoete wijnen worden gemaakt, van Auslese tot Trockenbeerenauslese. De wijnen van Baden in 2017 zijn verfrissend rijk aan aroma's en complex met een harmonieuze zuurbalans.

 

Franken (6.107 ha)

Je moet voorzichtig zijn met superlatieven, maar de wijnboeren in Franken zijn het er allemaal over eens: 2017 was de snelste en vroegste oogst in de geschiedenis van de regio. Dit is natuurlijk gekoppeld aan het wispelturige weer, waar het jaar zeker geen tekort aan had. Met veel moeite kon de schade, veroorzaakt door de voorjaarsvorst, sterk worden beperkt. En dus ligt, ondanks wat hagelschade in de zomer en zware regenval, en mede dankzij de nodige druivenselectie voorafgaand aan de oogst, het oogstvolume van 2017 met ongeveer 487.000 hectoliter naar verwachting zelfs iets hoger dan dat van het voorgaande jaar. De wijnen zijn meestal verfrissend licht met opwekkende fruitigheid en vormen dus een mooi contrast met de zeer geconcentreerde, volle wijnen van 2015 en een aanvulling op de vooral fruitige wijnen van 2016. Het slanke, elegante 2017 is een bijzonder aantrekkelijk Franken-jaar!

 

Hessische Bergstrasse (461 ha)

Een turbulent jaar hebben de wijnboeren van de Hessische Bergstrasse achter zich. De opbrengsten werden niet alleen gedrukt door de schadelijke vorst, die de producenten in verschillende mate raakte. Er deden zich ook problemen voor door het deels natte weer, waardoor telers om de kwaliteit te behouden een strenge handmatige druivenselectie moesten doen. Gelukkig bracht september koele nachten –alhoewel in het begin ook veel regen– wat een oogst die al vroeg was begonnen, verder versnelde. Op 10 oktober waren alle druiven in de kelder. Al met al dalen de totale opbrengsten van 25.000 hectoliter aanzienlijk tot onder de norm van 31.000 hectoliter, maar de kwaliteit is goed, met name bij de later-rijpende variëteiten zoals riesling. De Bergstrasse kan uitkijken naar een jaargang 2017 op fles, die variëtaal getypeerd en fris is, maar bovenal sierlijk en elegant.

 

Mittelrhein (467 ha)

Wijnboeren in de Mittelrhein werden grote oogstverliezen als gevolg van de vorst in april doorgaans bespaard, met relatief gematigde temperatuurdieptepunten van minus twee graden Celsius, geregistreerd in de steile wijngaarden. Dat gezegd hebbende, stelde het jaar de boeren voor andere belangrijke uitdagingen zoals veel regen in de zomer en onrustig, nat weer tijdens de oogst, op slechts enkele uitzonderingen na. Strenge druivenselectie was nodig om gezonde en rotte druiven van elkaar te scheiden; alleen zij die compromisloos werkten, zijn met goede kwaliteit beloond. De oogst, die in september was begonnen, was begin oktober grotendeels voorbij. Edelzoete druiven –voor wijnen tot op niveau Trockenbeerenauslese– werden ook geoogst. De totale opbrengst is ongeveer 33.000 hectoliter en dus vrijwel op het niveau van het voorgaande jaar. De wijnen blijken van aromatisch en uitgebalanceerd tot geconcentreerd te zijn, met een prachtig samenspel van zoet en zuur.

 

Mosel (8.796 ha)

De oogst van dit jaar in Mosel was de vroegste ooit en de kleinste in volume van een halve eeuw. Dit was natuurlijk toe te schrijven aan de vorst in april, die bijna een derde van de wijngaarden in de regio aantastte. Zelfs de steile hellingwijngaarden hebben geleden, wat zelden gebeurt omdat koude lucht normaliter van de helling naar beneden stroomt. Met 600.000 hectoliter is het oogstvolume aanzienlijk lager dan het langjarig gemiddelde van 800.000 hectoliter. De zomer bracht warm, droog weer, maar ook zware regen en enkele hagelbuien. De oogst begon medio september en was daarmee maar liefst tien dagen vroeger dan het record van 2011. Rieslingdruiven die later werden geoogst, konden profiteren van de gunstige weersomstandigheden in de tweede helft van september. Dit resulteerde niet alleen in goede mostgewichten, tot wel 200 graden Öchsle in edelzoete druiven, maar ook kwam het fruitzuur in balans. De wijnen uit Mosel van 2017 zullen slank, speels en mineraal zijn met een breed kwaliteitsspectrum tot aan Trockenbeerenauslese, vooral in de Saar en de Mittelmosel.

 

Nahe (4.205 ha)

De nachtvorst van 20 april veroorzaakte aanzienlijke schade aan de wijnstokken in de Nahe, gedeeltelijk ook in de topwijngaarden en andere Steillagen van het wijngebied. Zelfs ervaren wijnboeren konden zich nauwelijks iets dergelijks herinneren –de opbrengsten waren 30 tot 80 procent lager dan gebruikelijk. Gelukkig waren degenen die in de kwetsbare wijngaarden kaarsen hebben aangestoken en de druiven grotendeels hebben kunnen redden. Om het nog erger te maken, waren er ook hagelstormen gedurende het jaar, zodat een minus van 18 procent in vergelijking met het langjarig gemiddelde wordt verwacht. Het overwegend gunstige weer in de zomer en in de oogsttijd had echter een positieve invloed op de resterende druiven, wat tevredenstellende mostgewichten opleverde. Met extreme toewijding koesterden wijnboeren elke gezonde druif en deze moeite wordt beloond: de Nahe-wijnen uit de jaargang 2017 blijken typisch voor hun variëteit, vol van smaak en goed in balans.

 

Pfalz (23.590 ha)

In het op een na grootste wijngebied van Duitsland zal 2017 ook goede wijn opbrengen, maar wel minder. Door de vorstschade in april brachten de wijnboeren in de Pfalz met zo’n 1,8 miljoen hectoliter 19 procent minder druiven binnen dan gemiddeld. Na een natte maand juli waren de weergoden in augustus en september gelukkig wat milder gestemd. Tijdens de oogst, die begin augustus al begon, zorgde het weer voor warme dagen en koele nachten, die perfect waren voor een goed aromaprofiel. In september koelde het tegen het einde van de oogst af, waarbij regen beperkt bleef. De druiven waren dus in staat om veel suiker op te bouwen maar behielden een goede zuurgraad. De jaargang 2017 in de Pfalz belooft karaktervolle en expressieve wijnen met een mooi samenspel van aroma's, vooral in de aromatische variëteiten zoals sauvignon blanc of muskateller. De jonge wijnen blijken al opwekkend en aantrekkelijk te zijn.

 

Rheingau (3.168 ha)

Het jaar 2017 liet opnieuw zien dat de klimatologische uitdagingen voor de wijnboeren van de Rheingau er niet minder op worden. Het geschatte oogstvolume ligt met 180.000 hectoliter ongeveer 18 procent lager dan dat van het voorgaande jaar. Schuld was in de eerste plaats de vorst in april, met daarbij ook nog grote hagelschade in augustus, in het centrale deel van het gebied. De natuur was in staat om veel van de schade te compenseren door mooi weer tijdens de bloei en de oogst. Begin augustus lag de rijping tien dagen voor op het langjarig gemiddelde. Strenge druivenselectie werd noodzakelijk na zware regenval tijdens de rijpingsfase, wat uiteindelijk resulteerde in een zeer goede druivenkwaliteit en mostgewichten voor de laat-rijpende variëteiten Riesling en Spätburgunder. “Onze producenten verwachten een goede oogst", vatte Peter Seyffardt, voorzitter van de wijnbouwvereniging van de Rheingau, samen. Aromatische wijnen met een harmonieuze zuurgraad en een goede structuur zijn de bepalende kenmerken van het huidige wijnjaar.

 

Rheinhessen (26.628 ha)

De totale oogstcijfers van twee miljoen hectoliter in het grootste wijngebied van Duitsland liggen aanzienlijk lager –ongeveer 20 procent minder– dan het voorgaande jaar en het langjarig gemiddelde. Dit werd veroorzaakt door de vorst in april en hagelstormen later in het seizoen, vooral in de regio van Alzey en Worms. Ook in andere opzichten had 2017 voor de wijnboeren van Rheinhessen een paar obstakels in petto. "Een rit in een achtbaan”, zo werd het verloop van het jaar beschreven en er waren sterke zenuwen nodig. De weergoden waren positiever gestemd tijdens de extreem vroege oogst, overigens na zware regenval kort tevoren. Het milde weer met zijn koude nachten hielp veel druiven in de laatste fase een goed niveau van rijpheid te bereiken, zeker ook aromatisch. De jonge wijnen in Rheinhessen blijken zeer fruitig te zijn met een evenwichtige, verfrissende zuurgraad. Vooral de laat-rijpende rassen zoals riesling hebben geprofiteerd van de uitdagende jaargang 2017.

 

Saale-Unstrut (765 ha)

Wijnproducenten in de regio Saale-Unstrut kunnen terugkijken op een goed jaar. Er waren geen grote meteorologische problemen in de beschutte –vaak geterrasseerde– wijngaarden langs de rivieren en het oosten van Duitsland bleef grotendeels gevrijwaard van vorstschade in april. De mix van zon, regen en warmte in de zomer was ideaal voor de druiven en stimuleerde een sterke groei van de loofwand. Na een ongewoon lange rijping begon de oogst begin september. De droge wijnen zijn delicaat, fruitig en sierlijk  –typisch Saale-Unstrut. Maar de oogst was ook goed voor geconcentreerde Spätlese-druiven, geoogst tot medio oktober, toen het plukken voltooid was. Met een geschatte 58.000 hectoliter liggen de volumes zelfs iets hoger dan de 54.000 hectoliter van het voorgaande jaar, een stijging van ongeveer 7 procent.

 

Sachsen (11.306 ha)

Ook in het meest oostelijke wijngebied van Duitsland bleef grote vorstschade achterwege. Zowel de kwantiteit als de kwaliteit waren perfect. In het vaak warme weer hadden de druiven ruim de tijd om te rijpen. De oogst liep door tot in de tweede helft van oktober, waardoor bijvoorbeeld riesling mostgewichten kon bereiken van hoog in de 90 graden Öchsle. Fruitige, sappige wijnen met een goed extract zijn het aangename resultaat. Het oogstvolume van ruwweg 27.000 hectoliter zal naar verwachting iets onder het volume van vorig jaar liggen, maar aanzienlijk hoger zijn dan het langjarig gemiddelde van 21.000 hectoliter. 2017 was een goed wijnjaar in Sachsen met een lange oogstperiode, dat de inspanningen van de wijnboeren beloonde. Naast ijver in de wijngaard en zorgvuldige selectie, was geduld de grote deugd, die de druiven de nodige tijd gaf om te rijpen.

 

Württemberg (11.306 ha)

In Württemberg is aan het einde van het wijnjaar 2017 een gemengd beeld ontstaan. Het jaar was heel uitdagend geweest, de strenge vorst in april zorgde voor een aanzienlijk verlies aan mogelijke opbrengst. In sommige gevallen moest een verlies van 25 tot 30 procent –in gebieden zoals Taubertal of Hohenlohe zelfs 50 tot 60 procent– worden verwerkt. De geschatte volumes van de regio liggen met 850.000 liter 20 procent onder het langjarig gemiddelde en 26 procent lager dan die van het voorgaande jaar. Ongunstig weer tijdens de oogstperiode vereiste op veel plaatsen een vroege en snelle oogst, die grotendeels binnen de korte en zeldzame tijdspanne van slechts drie weken voorbij was. Dit was ook te wijten aan het feit dat de laat-rijpende rassen direct na de vroegrijpe variëteiten moesten worden geplukt. Württembergse wijnboeren zijn tevreden met de geoogste kwaliteiten –vooral de laat-rijpende variëteiten leverden gezonde druiven met hoge mostgewichten op. Men kan daarom een ​​oogst van uitgebalanceerde, fruitige wijnen verwachten, die heel getypeerd zijn voor hun druivenras.

 

Inschattingen van druivenmost per Duits wijnbouwgebied in 2017

(vanaf 27 september 2017)

 

 

Gem. 2007-2016

 

voorlopig

2017 voorlopig

2017 voorlopig

Wijngebied

10-jarig gemiddelde

2016

27.09.2017

% verandering volume

% verandering volume

 

hl

hl

hl

t.o.v. langjarige gemiddelde

t.o.v. voorgaand jaar

Ahr

39.000

40.000

31.000

-21

-23

Mittelrhein

29.000

25.000

30.000

3

20

Mosel

795.000

706.000

600.000

-25

-15

Nahe

329.000

308.000

270.000

-18

-12

Rheinhessen

2.563.000

2.557.000

2.050.000

-20

-20

Pfalz

2.232.000

2.209.000

1.800.000

-19

-19

Rheingau

220.000

200.000

180.000

-18

-10

Hess. Bergstraße

30.000

31.000

25.000

-17

-19

Franken

445.000

471.000

490.000

10

4

Württemberg

1.065.000

1.145.000

850.000

-20

-26

Baden

1.237.000

1.293.000

1.050.000

-15

-19

Saale-Unstrut

44.000

54.000

58.000

32

7

Sachsen

21.000

29.000

27.000

29

-7

Duitsland

9.049.000

9.069.000

7.461.000

-18

-18

 

 

 

 

 

 

 


Terug Print
Weine aus Steillagen, wie hier an der Mosel, werden bei dem Wettbewerb „Mondial des Vins Extremes“ alljährlich prämiert. Steillagenwinzer von der Mosel und vom Mittelrhein erreichten die meisten Goldmedaillen für Deutschland.

Weine aus Steillagen, wie hier an der Mosel, werden bei dem Wettbewerb „Mondial des Vins Extremes“ alljährlich prämiert. Steillagenwinzer von der Mosel und vom Mittelrhein erreichten die meisten Goldmedaillen für Deutschland.