Details

Ontdek de 13 Duitse wijnregio's en win een coole picknickrugzak!

10-01-2019

In 13 leuke filmpjes ontdek je de veelzijdigheid van de Duitse wijnregio's. Heb je goed opgelet? Dan win je misschien wel zo een handige picknickrugzak!


Maak kans op 1 van de 20 coole picknicktassen! Er zit alles in voor 4 personen: bestek, borden, wijnglazen, kurkentrekker en een afneembare flessenkoeler. We vullen aan met een informatiepakket om wijnland Duitsland nog beter te leren kennen.

Hoe deelnemen? Vul voor 31 januari 2019 12u het deelnameformulier in via deze link. De oplossingen op de vragen vind je zowel in de tekst hieronder als in de regiofilmpjes. Klik op de titel van elke regio om het filmpje te starten.

We brengen de winnaars begin februari persoonlijk op de hoogte.

Aflevering 1: AHR - een rood wijnparadijs

De Ahr is een echt rood wijnparadijs! En dit op amper 2 à 3 uur rijden vanuit België en Nederland. Ideaal voor een weekendje weg. Ontdek deze regio met indrukwekkend steile wijngaarden: te voet via de Rotweinwanderweg of per fiets langsheen de rivier. In de hoogte tekenen zich grillige rotsformaties af, beneden slingert de Ahr door een schilderachtig landschap. Proef bij de wijnbouwers en geniet culinair in een van de vele restaurants.

AFLEVERING 2: BADEN - 400 km genieten

400 km van noord naar zuid: dat betekent uiteenlopende stijlen en smaken. Hoe zuidelijker, hoe meer Burgunder (Pinot) overheerst. De knappe, krachtige Pinots uit de prachtige Kaiserstuhl laten zich internationaal horen. Of ontdek de Rieslings uit de Ortenau, lokaal “Klingelberger” genoemd. En waarom ga je niet voor een glas Gutedel? De specialiteit van het Markgräflerland. Je ziet, Baden is echt een wereld op zich! En het Zwarte Woud is nooit ver weg, een garantie voor een sportieve wijn-&natuurvakantie. En tot slot: Baden is een gastronomisch Mekka. In o.a. tientallen sterrenrestaurants kan je je culinair laten verwennen.

AFLEVERING 3: FRANKEN - Bocksbeutel, Silvaner en Barok

Met de Würzburger Stein kent Franken een van de beroemdste wijngaarden van Duitsland. Maar de regio is zoveel meer. Heb je de Bocksbeutel al gezien? De typische platte buikfles van Franken. Vaak zit daar Silvaner in, want geen enkel ander gebied ter wereld trekt zo sterk de kaart van dit prachtige druivenras. De rivier Main slingert doorheen het gebied en treft het ene idyllische dorp na het andere: Volkach en Sommerach lonen bijvoorbeeld meer dan de moeite om te bezoeken. Maar ook Iphofen in het zuidoosten mag op je ontdekkingsweg niet ontbreken.

AFLEVERING 4: HESSISCHE BERGSTRASSE - Vroege lente

De naam van deze regio mag dan van een Romeinse handelsroute -strata montana- komen, dit is Duitslands jongste wijnbouwregio. En ook een van de kleinste. Zelden vind je de wijnen buiten de regio zelf. Alleen daarom al loont het de moeite de Hessische Bergstrasse te ontdekken. Kleine steden zoals Heppenheim en Bensheim vormen het kloppend wijnhart van de regio. Vele kleine producenten laten hun wijnen maar al te graag proeven.  En de lente begint hier bovendien opvallend vroeg!

AFLEVERING 5: MITTELRHEIN - Riesling en romantiek

Nergens is de Rijn zo spectaculair zoals aan de Mittelrhein. We spreken hier over de “romantische Rijn “ en terecht hoort dit dal tot het Unesco werelderfgoed. De vele kastelen, vaak gelegen op rotsformaties, geven een spectaculaire aanblik. De ene wijngaard is al steiler dan de andere. Leisteen en Riesling overheersen hier. Bezoek het charmante Bacharach, geniet van een glas en het zicht vanuit het Günderodehaus in Oberwesel, overwin de Rheinsteig te voet,… Wil je het wat rustiger? Ga dan aan boord aan een van de vele schepen die de regio vanaf het water laten ontdekken. 

Aflevering 6: MOSEL - Steil en stijl

Zonder twijfel is de Mosel een van ’s werelds spectaculairste wijnbouwgebieden. De letterlijk honderden kilometers aan steile wijngaarden in een uniek en bij wijlen dramatisch landschap zorgen voor prachtige plaatjes. Maar ook de wijnen zijn uniek: de combinatie van fijne zuren en fruit, gekoppeld aan lage alcohol geeft een stijl die je elders zelden vindt. De regio nodigt uit om ontdekt te worden. Waarom niet te voet? Sinds 2014 wandel je 365 km langsheen de Moselsteig: de waarschijnlijk beste manier om dit machtige gebied te ontdekken.

AFLEVERING 7: NAHE - Glanzende edelsteen

Nergens in Duitsland vind je op zo een kleine oppervlak zoveel bodemdiversiteit. Maar die diversiteit gaat verder: dichte bossen, weilanden, akkers en wijngaarden wisselen elkaar af. Bij momenten is het landschap spectaculair. Zo is de Rotenfels de grootste monoliet ten noorden van de Alpen. Dat alles vertaalt zich in veelzijdige wijnen van heel uiteenlopende druivenrassen. De Nahe is absoluut een juweeltje!

AFLEVERING 8: PFALZ - Langs de Deutsche Weinstrasse

Wijntoerisme kent in Pfalz een lange traditie. Langsheen Duitslands oudste toeristische route, de deutsche Weinstrasse, is het heerlijk vertoeven. De tientallen prachtige dorpen met vakwerkhuizen, de vele vinotheken en domeinen, de kwalitatieve restaurants van lekker regionale keuken tot verfijnd gastronomisch,… Hier verveel je je geen moment. Duitslands tweede grootste wijnbouwregio kent bovendien een mild klimaat. We spreken niet voor niets over het Toscane van Duitsland.

Aflevering 9: RHEINGAU - Koninklijke Riesling

De Rheingau is historisch gezien een van Duitslands belangrijkste gebieden. De vele imposante kastelen en domeinen getuigen van een roemrijk verleden. Hier domineert Riesling, maar ook prachtige Spätburgunder zal je niet onberoerd laten. Van zacht oplopende wijngaarden naar het Taunusgebergte tot de spectaculaire leisteenhelling rond Rüdesheim: De Rheingau heeft wat te bieden! Via de 70 km lange Rheingauer Riesling Route rij je langs de mooiste plekjes.

Aflevering 10: RHEINHESSEN - Dynamiek troef

Rheinhessen, het land van de 1000 heuvels! Wijngaarden zo ver het oog reikt… Wist je dat er nergens meer Silvaner in Duitsland staat dan hier? Overigens barst Duitslands grootste wijnbouwgebied van het talent. De vele jonge, dynamische wijnbouwers zorgen ervoor dat Rheinhessen een echt ontdekkingsregio is. De steeds stijgende internationale erkenning is meer dan terecht. Echt spectaculair wordt het aan de roter Hang, waar steile wijngaarden vol rode leisteen een bijzondere plek vormen voor unieke wijnen. Maar ook de typische wijngaardhuisjes, de trulli, zijn kenmerkend in het landschap.

Aflevering 11: SAALE-UNSTRUT - 1000 jaar wijncultuur

Hier bevinden we ons in een van Europa’s meest noordelijke wijnbouwregio’s. De vele kleine domeinen bezitten percelen op wijngaarden in terrasaanbouw. Specialiteit is de zachte stijl van Weissburgunder, maar ook inzake Sekt kent Saale-Unstrut een lange traditie. De Sekt met de rode capsule, Rotkäppchen Sekt, is een symbool in Duitsland. 

Aflevering 12: SACHSEN - Wijn aan de Elbe

Wijn, romantiek en barok. Zo laat deze regio zich samenvatten! Duitslands meest oostelijke regio heeft prachtige troeven. In het zuiden voltrekt zich een van Europa’s indrukwekkendste rotsgebieden: de Sächsische Schweiz. Steden zoals Dresden en Meissen zijn bovendien een must om te bezoeken. En wijnbouw is nooit ver weg. Ze hebben hier zelfs een echte regionale specialiteit: de Goldriesling.  

Aflevering 13: WÜRTTEMBERG - Gemoedelijk rood

Tussen de steden Heilbronn en Stuttgart ligt een uniek stukje Duitsland. Hoewel de steden het niet laten vermoeden, is Württemberg eerder landelijk. De fruitig, lichtrode Trollinger is de regionale specialiteit, maar internationaal laat de regio zich horen met krachtige Lemberger, fijne Spätburgunder en zelfs mooie, minerale Sauvignon Blanc en Riesling. Maar ook aan de Bodensee ligt een stukje Württemberg. Daar wordt dan weer de kaart van Müller-Thurgau getrokken.


Terug

Blick auf Oberbergen, Kaiserstuhl

Weinort Deidesheim