Chardonnay

Witte druivenrassen

Chardonnay

Wereldwijd populair

Chardonnay is een van de populairste druiven ter wereld. Ook in Duistland groeit zijn aanplant gestaag. De wijnen zijn veelzijdig inzetbaar.


Geschiedenis

Zoals zo veel oude druivenrassen is ook de Chardonnay afkomstig uit Voor-Azië. Met de uitbreiding van de wijncultuur kwam het ras naar Frankrijk en vond daar vooral in de Bourgogne een thuis. Een plaatsje bij Tournus met de naam Chardonnay heeft er misschien zijn naam aan gegeven. In de Bourgogne hebben de kloosters zich beziggehouden met de verbreiding en veredeling ervan. Sinds eeuwen staat de Chardonnay voor grote witte Bourgogne. Ook in de Champagne speelt hij een essentiële rol. In Duitsland volgde officiële toelating in 1991. Omdat voordien enkele bedrijven al plantgoed uit Frankrijk betrokken, zijn enkele Duitse Chardonnaywijngaarden wezenlijk ouder.

Betekenis

Chardonnay is een van de populairste druivenrassen ter wereld. Hij is in praktisch alle wijnbouw bedrijvende landen aangeplant. Ook in Duitsland neemt de aanplant langzaam maar zeker toe met jaarlijks 50 tot 100 hectare. Met bijna 1100 hectare heeft de Chardonnay nu een aandeel van ongeveer 1% binnen de totale Duitse aanplant. Met name in districten met een traditioneel hoog aandeel Burgundersoorten (bijvoorbeeld in de Kaiserstuhl in Baden of aan de Südliche Weinstrasse in de Pfalz) wordt hij met het nodige succes aangeplant.  


Teelt

De Chardonnay stelt aan de ligging even hoge eisen als een Weisser Burgunder of een Riesling. Wat mindere wijngaarden zijn daarom ongeschikt. Hij gedijt het best op diepe, kalkhoudende warme bodems. Chardonnay is goed bestand tegen winterkou en is niet erg gevoelig voor ziektes. Wel begunstigen de dunne schillen vorming van botrytis. Hogere stammen verbeteren de bloeivastheid. In de herfst rijpt hij net als de Weisser Burgunder vrij laat en kan hij kort voor de Riesling geplukt worden. De mostgewichten zijn gelijk aan die van Weisser Burgunder en bij kleine opbrengsten nog wat hoger. In de juiste wijngaarden bereiken de zuurwaarden een goed niveau.    

 

Vinificatie en smaak

De meeste wijnen worden droog gevinifieerd. Behalve in roestvrij staal gebeurt de opvoeding ook nogal eens in barrique. Daarvoor is dan wel een hoogwaardige basiswijn nodig. Frisse, fruitige wijnen worden ook tot sekt verwerkt. Kenmerkend voor Chardonnay is een geur van meloen, exotisch fruit, overrijpe kruisbessen of ook van niet helemaal rijpe appel. Betere kwaliteiten bezitten meestal de nodige alcohol en extract. Ze hebben body en lengte. Zijn ze in barrique opgevoed, dan worden de primaire fruitaroma’s aangevuld met die van hout.


In het glas

Aangezien Chardonnay in verschillende stijlen wordt aangeboden, van frisse Qualitätswein tot weelderige droge Auslese, kan hij op de meest uiteenlopende momenten gedronken worden. Lichte, jonge wijnen zijn goede begeleiders van vis en schelpdieren, krachtige versies, al dan niet met hout, passen goed bij wit vlees of pittige kaas.