Müller-Thurgau (Rivaner)

Witte druivenrassen

Müller-Thurgau (Rivaner)

Ongecompliceerd genieten

De ongecompliceerde wijnen zijn makkelijk toegankelijk in smaak. Meestal zijn het jeugdige, lichte en frisse wijnen voor alledag.


Geschiedenis

De druif dankt zijn bestaan en naam aan professor Hermann Müller uit het Zwitserse kanton Thurgau. Müller, die leefde van 1850 tot 1927, kweekte dit ras in het onderzoeksinstituut van Geisenheim. Recente DNA-analyses hebben aangetoond dat hij voor deze kruising gebruik maakte van Riesling x Madeleine Royale. In het Zwitserse onderzoekinstituut Wädenswil werd het ras verder ontwikkeld en in 1913 naar de kweker ervan genoemd. Het synoniem Rivaner is een samentrekking van de woorden Riesling en Silvaner. Deze twee rassen heeft men lange tijd aangezien als de ouders van de Müller-Thurgau.

Betekenis

In de Duitse wijnbouw gaf de Müller-Thurgau zijn koppositie in de jaren negentig af aan de Riesling. Met een aandeel van bijna 14% heeft de Müller-Thurgau echter onverminderd grote betekenis. Tegenwoordig beslaat hij een oppervlakte van 14.000 hectare. Zijn populariteit dankt hij ondermeer aan zijn flexibiliteit en toegankelijkheid voor een groot publiek. Bovendien stelt de Müller-Thurgau geen al te hoge eisen aan de ligging en is hij betrouwbaar wat betreft opbrengst.


Teelt

Müller-Thurgau staat in bijna alle Duitse wijngebieden. In zeven van de dertien Duitse wijngebieden behoort hij zelfs tot de Classicdruiven. De grootste aanplant is te vinden in Rheinhessen met 4200 hectare en Baden met 2900; kort daarachter komt de Pfalz met 2400 hectare. In Franken zijn ongeveer 1900 hectare met Müller-Thurgau beplant, aan de Moezel een goede 1300 en aan de Nahe bijna 600. De in de jaren tachtig ingevoerde opbrengstbeperking per hectare heeft voor de Müller-Thurgau, die van nature tot een hoge opbrengst neigt, een heel positief effect gehad. Bij een lagere productie laat de druif zijn ware kwaliteitspotentieel zien.

 

Vinificatie en smaak

De druif rijpt vroeg en levert sappige, soms bloemige wijnen met een fijn, fruitig muskaataroma. Het zuur is aan de milde kant, bij wijnen uit noordelijker contreien wat markanter. Opvoeding gebeurt in de regel op roestvrij staal, waardoor de frisheid en het aroma behouden kan blijven. Meestal gaat het om droge of restzoete Qualitätsweine. Müller-Thurgau is geen wijn om te bewaren en smaakt kort na de oogst op zijn best. Af en toe worden ook versies ‘sur lie’ aangeboden, die tot kort voor de botteling op het fijne gistdepot liggen.


In het glas

De ongecompliceerde wijnen zijn qua smaak makkelijk toegankelijk en worden op grond van hun harmonische karakter graag gedronken. In kleur zijn ze bleek- tot lichtgeel en ze hebben een medium body. Staat er Rivaner op het etiket, dan kun je er van uitgaan dat het om een droge, lichte frisse wijn gaat. Müller-Thurgau is meestal een ongecompliceerde wijn voor alledag en is geschikt als begeleider van mild-aromatische gerechten.