Niet officiële benamingen

Benamingen

Niet officiële benamingen

Hoewel deze termen nog niet officieel zijn geregeld, zie je ze regelmatig verschijnen. Denk bijvoorbeeld aan Grosses Gewächs of DC Pfalz.


VDP.Erste Lage / VDP.Grosse Lage & VDP.Grosses Gewächs
Erste Lage (Premier Cru) en Grosse Lage (Grand Cru) wijnen zijn de allerbeste wijnen van VDP. Droge wijnen uit VDP.Grosse Lage worden aangeduid als VDP.Grosses Gewächs. Fruitige wijnen met natuurlijke zoetheid worden aangeduid met de traditionele predikaten van Kabinett tot en met Trockenbeerenauslese.

Criteria:

  • herkomst is beperkt tot de beste, nauwkeurig afgebakende percelen van geklasseerde wijngaarden
  • beperkte keuze aan druivenrassen
  • maximum opbrengst: 60 hl/ha voor VDP.Erste Lage en 50 hl/ha voor VDP.Grosse Lage
  • wijnen moeten volgens traditionele methoden geproduceerd worden
  • wijngaarden, kelders en wijnen zijn onderworpen aan aanvullende strenge inspecties
  • selectieve pluk met de hand
  • verplichte rijping voor de verkoop: VDP.Erste Lage wijnen komen pas in verkoop vanaf einde april volgend op het jaar van de oogst. (Licht)zoete en edelzoete wijnen uit VDP.Grosse Lage komen vanaf 1 mei, volgend op het jaar van de oogst, op de markt. De droge VDP.Grosse Gewächs mag niet voor 1 september van het jaar volgend op de oogst op de markt worden gebracht. Voor rood is dat nog een jaar later.
  • verpakking: op het etiket wordt de wijngaard in combinatie met de plaatsnaam beschreven. Daarbij moet het begrip VDP.Erste Lage of VDP.Grosse Lage als rondlopende band op de capsule onder de druivenadelaar worden aangebracht. VDP.Grosses Gewächs wordt in speciale flessen gebotteld; het logo GG met druiventros erboven is in het glas ingegraveerd.

Bron en meer informatie op www.vdp.de

RS – Rheinhessen Silvaner
Om het imago van het oude druivenras te verbeteren heeft het promotiebureau voor Rheinhessen een traditioneel, uitgebalanceerd type droge wijn geïntroduceerd.

Criteria:

  • samengesteld uit 100% Silvaner
  • alleen Erzeuger- of Gutsabfüllung
  • altijd met oogstjaar
  • altijd droog met maximaal 4 gr/l restsuiker
  • minimaal 5 gr/l zuren
  • verkoop niet toegestaan voor maart in het jaar na de oogst
  • een waardering van tenminste 3 punten (uit maximaal 5) bij de keuring voor het amtliche Prüfungsnummer
  • standaard ‘RS’ etiket in de kleuren zwart en geel, maar met de naam van de individuele producent
  • geproefd door een speciale commissie voor verkoop
  • alleen Qualitätswein en sekt

Selection Rheinhessen
Een kwaliteitsprogramma in Rheinhessen ter promotie van klassieke druivenrassen en een hoge kwaliteitsstandaard. Niet te verwarren met de landelijke Selection.

Criteria:

  • druiven van uitsluitend stokken die minstens 15 jaar oud zijn
  • beperkte opbrengsten van maximaal 55 hl/ha door zorgvuldig snoeien, uitdunnen (groene pluk) en plukken met de hand voor een laatste selectie
  • mostgewicht van tenminste 95 graden Oechsle
  • voor 100% gemaakt van een van de volgende druiven: Silvaner, Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Traminer, Spätburgunder, Portugieser
  • trocken/droog van stijl
  • een waardering van tenminste 3 punten (uit maximaal 5) bij de keuring voor het amtliche Prüfungsnummer
  • alleen Qualitätswein
  • alleen Erzeuger- of Gutsabfüllung
  • Rijnwijnfles
  • Selection logo

DC Pfalz
DC Pfalz is een herkomstmerk verbonden met een meer dan gemiddelde kwaliteit. Het kan gebruikt worden voor wijnen van een van de vijf traditionele druivenrassen. Ze hebben een smaakprofiel dat typisch is voor gebied en druif. Dankzij het DC Pfalz logo zijn ze makkelijk herkenbaar.

Criteria:

  • alleen droge wijnen
  • druivenrassen: Riesling, Weissburgunder, Grauburgunder, Spätburgunder, Dornfelder
  • alleen Qualitätswein
  • minimum mostgewicht voor Riesling en Dornfelder: 75 graden Oechsle; voor Burgunderdruiven: 80 graden Oechsle
  • minimum alcoholgehalte: 12%
  • fruitige stijl met regionale typiciteit
  • uniforme capsule met het DC Pfalz logo
  • aanvullende organoleptische beoordeling (na de verplichte beoordeling voor het amtliche Prüfungsnummer) om te controleren of de wijn beantwoordt aan het smaakprofiel

Riesling S
Droge Rieslingwijnen van de steile leisteenhellingen langs Mosel, Saar en Ruwer met bepaalde kwaliteitskenmerken kunnen verkocht worden onder het handelsmerk ‘Riesling S’.

Criteria:

  • late, selectieve pluk (hoofdzakelijk in november)
  • volledig rijpe, gezonde druiven met zeer weinig of geen botrytis
  • lage opbrengst
  • zorgvuldige behandeling van de druiven
  • lange vergisting
  • lange lagering op het gistbezinksel
  • aanvullende organoleptische beoordeling onder auspiciën van de Landbouwkamer van  Rheinland-Pfalz