Hoogtepunten van de wijncultuur

Toerisme & evenementen

Hoogtepunten van de Wijncultuur

Wijnbouwgebied: Mosel

Romeins pershuis in Piesport

In piesport aan de Moezel werd het grootste Romeinse pershuis ten noorden van de Alpen gevonden. Hier traden ooit de Romeinen letterlijk met voeten de Moezelwijn.

meer
Wijnbouwgebied: Mosel

Weingut der Vereinigten Hospitien Trier

De erfenis van de Romeinen is hier tastbaar. De oorsprong van de wijnkelder in het Weingut der Vereinigten Hospitien in Trier gaar immers terug tot het jaar 330. Destijds stonden hier aan de Moezel twee grote magazijnen, de zogenaamde ‘horrea’.

meer
Wijnbouwgebied: Mosel

Weingut Lubentiushof

De geschiedenis van de Lubentiushof in Niederfell aan de Moezel gaat terug tot een 1711 gestichte kelder van de vorsten Von der Leyen. In 1994 nam jurist Andreas Barth het wijngoed over en leidt het sindsdien als zij-instromer met allerhande nieuwe ideeën.

meer
Wijnbouwgebied: Mosel

Zonnewijzers

Ze laten zien hoe de dag voortschrijdt en ze zijn zo oud als de mensheid. Tot aan het begin van de 19e eeuw waren zonnewijzers synoniem met klokken. Andere waren er niet.

meer
Wijnbouwgebied: Pfalz

Rhodt unter Rietburg

Deze stokken in de Rhodter Rosengarten zijn werkelijk veteranen. Al ruim 400 jaar heeft deze wijngaard erop zitten en hij levert nog steeds wijn. Volgens de mondelinge overlevering zouden de stokken in het wijndorp Rhodt unter Rietburg er al voor de Dertigjarige Oorlog hebben gestaan, en die duurde van 1618 tot 1648.

meer
Wijnbouwgebied: Pfalz

Romeinenwijn in Speyer

Het is de oudste bewaard gebleven wijn van druiven ter wereld die nog vloeibaar is. Het historisch museum van de Pfalz in Speyer koestert een van de grootste wijnculturele schatten van Duitsland: een wijn uit ongeveer 325 na Christus in een groengele cilinderfles met twee aangezette handgrepen in de vorm van een dolfijn.

meer
Wijnbouwgebied: Pfalz

Romeinse villa Weilberg met wijnpers

In de wijngaarden aan de rand van kuuroord en regionaal centrum Bad Dürkheim ligt onder een rood dak een ware schat verborgen. Het is een bijna 2000 jaar oude wijnmakerij uit de Romeinse tijd. Het is de enige in zijn soort tussen het zuiden van de Pfalz en de Moezel.

meer
Wijnbouwgebied: Pfalz

Weingut Kreutzenberger

Het is ongewoon dat een oud huis van een wijnboer er uitziet als een voorbeeld van het klassieke modernisme. Toch is dat het geval in Kindenheim in de Pfalz. Daar werd in 1929 het goedhuis van de familie Kreutzenberger gebouwd in de destijds avant-gardistische stijl van het Bauhaus.

meer
Wijnbouwgebied: Pfalz

Weinstadt Deidesheim

Welke andere stad kan zich met evenveel recht ‘hoeder van de wijnbouwcultuur’ noemen als Deidesheim in de Pfalz? Hier werd de eerste kwaliteitswijn van het gebied gemaakt en van hier uit werd ook de Duitse wijnpolitiek in hoge mate mede bepaald.

meer
Wijnbouwgebied: Rheingau

Kloster Eberbach

Weinig gebouwen zijn zo representatief voor een eeuwenoude wijncultuur als klooster Eberbach bij Eltville in de Rheingau. Het is de bakermat van de wijnbouw in dat gebied.

meer