Hoogtepunten van de wijncultuur

Toerisme & evenementen

Hoogtepunten van de Wijncultuur

Wijnbouwgebied: Mittelrhein

Weingut Bürgerspital

De ene is de oudste wijngaard met een individuele eigennaam, de andere het oudste hospitaalwijngoed van Duitsland. De wijn van de Stein wordt al eeuwenlang geproduceerd door het Bürgerspital zum Heiligen Geist. Nog altijd is bestaat er een symbiose tussen die twee locaties met hun oude wijncultuur. In het Bürgerspital wordt een van de oudste nog vloeibare wijnen van Duitsland bewaard, een Steinwijn uit het ‘millenniumjaar’ 1540.

meer
Wijnbouwgebied: Mittelrhein

Weingut Max Müller I

“Wij staan open voor nieuwe dingen en tegelijk verbonden met waar we vandaan komen”, aldus Monika en Rainer Müller van Weingut Max Müller I in het Frankische Volkach.

meer
Wijnbouwgebied: Mittelrhein

Weinreich Sommerach

Op het wijneiland in de zuidelijke lus van de Main ligt het Unterfrankische wijndorp Sommerach. De plaatselijke wijnboeren sloten zich in 1901 tot de oudste wijncoöperatie van Franken.

meer
Wijnbouwgebied: Mittelrhein

Wijncentrum Bacharach

Deze stad draagt Bacchus al in zijn naam. De naam Bacharach zou namelijk afgeleid zijn van het Keltische ‘Baccarum’, het landgoed van Baccarus, of het Latijnse ‘Bacchi ara’, het altaar van Bacchus.

meer
Wijnbouwgebied: Nahe

Gut Hermannsberg

Waar tegenwoordig superieure Riesling gedijt, werd ooit kopererts gedolven. De wijngaard Schloßböckelheimer Kupfergrube was tot 1901 exact wat de naam suggereert: een kopergroeve. In dat jaar kocht de Pruisische staat het terrein en stichtte er het Weinbaudomäne Niederhausen.

meer
Wijnbouwgebied: Nahe

Kloosterruïne Disibodenberg

De Disibodenberg in Odernheim aan de Nahe is niet alleen beroemd vanwege Hildegard von Bingen, maar kan ook bogen op een oeroude wijngeschiedenis. Er zijn aanwijzingen voor Romeinse wijnbouw op de zuidelijke hellingen ervan en sinds de 11e eeuw is de kloosterwijngaard ononderbroken beplant geweest met druivenstokken.

meer
Wijnbouwgebied: Nahe

Openluchtmuseum Bad Sobernheim

Wijnbouw van de Middeleeuwen tot aan het heden wordt nergens zo aanschouwelijk gepresenteerd als in het openluchtmuseum van Bad Sobernheim aan de Nahe. Het in 1973 geopende museum in het idyllische Nagtigallental is met een oppervlakte van 35 hectare en circa 60.000 bezoekers per jaar het grootste in zijn soort in Rheinland-Pfalz.

meer
Wijnbouwgebied: Württemberg

Kessler in Esslingen

Op 1 juli 1826 stichtte Georg Christian von Kessler in Esslingen aan de Neckar het eerste Sekthuis van Duitsland. Hij had het vak geleerd bij Champagnehuis Veuve Clicquot.

meer
Wijnbouwgebied: Württemberg

Pfedelbach

Het landschap tussen Öhringen en Pfedelbach werd ooit bepaald door pershuizen. Het waren er acht, met namen als Pfaffenkelter, Meisenkelter of Wacholderkelter. De meeste ervan zijn verdwenen, maar een wandelroute langs de plaatsen waar ze stonden en overgebleven stenen herinneren er nog aan.

meer
Wijnbouwgebied: Württemberg

Weingut Burg Hornberg

Eens bedreef de legendarische Götz von Berlichingen hier wijnbouw, De even beroemde als beruchte Frankische rijksridder met de ijzeren hand woonde immers 45 jaar lang op Burg Hornberg bij Neckarzimmern.

meer