Hoogtepunten van de wijncultuur

Toerisme & evenementen

Hoogtepunten van de Wijncultuur

Wijnbouwgebied: Rheingau

Oestrich

De historische wijnkraan, een monument voor de wijncultuur, is het symbool van wijn- en cultuurstad Oestrich-Winkel. De kraan, waarvan de vakwerkconstructie afgedekt wordt door donkere planken, staat aan de oever van de Rijn en herinnert aan de vroege techniek van het laden en lossen van schepen.

meer
Wijnbouwgebied: Rheingau

Schloss Johannisberg

Het was de bestemming van de legendarische Spätleseruiter: Schloss Johannisberg bij Geisenheim in de Rheingau. Sinds 817 wordt hier wijn gemaakt en sinds een eeuw of drie domineert de Riesling er. Daarmee vormt het wijngoed een monument voor de verbreiding van de Rieslingcultuur.

meer
Wijnbouwgebied: Rheinhessen

Bezoekerscentrum Kupferberg

Bruisend Sektgenoegen heeft in Mainz een lange traditie. Het voormalige Sekthuis Kupferberg mag zich daar eigendom noemen van een keldercomplex onder de Kästrich, verdeeld over zeven verdiepingen. Het zijn de diepste Sektkelders ter wereld.

meer
Wijnbouwgebied: Rheinhessen

Liebfrauenstift-Kirchenstück

Al sinds de Romeinen zich aan de Rijn vestigden is Worms een wijnstad. In het middeleeuwse Nibelungenlied wordt de goede wijn aan het Bourgondische koningshof in Worms geprezen. Ook alle latere geestelijke en wereldlijke heersers in de stad zouden in later eeuwen een voorliefde voor wijn blijven houden.

meer
Wijnbouwgebied: Rheinhessen

Niersteiner Glöck

De Glöck behoort tot de beroemde wijngaarden van de Roter Hang en is bovendien de oudst bekende van Duitsland. Het bewijs daarvoor levert een schenkingsoorkonde uit 742.

meer
Wijnbouwgebied: Rheinhessen

Wasems klooster Engelthal

Nieuwe poort en verbouwing voor Wasems klooster Engelthal

meer
Wijnbouwgebied: Saale-Unstrut

De wijngaardhuisjes van Saale-Unstrut

Wijngaardhuisjes zijn het symbool voor het wijnbouwgebied Saale-Unstrut. In geen enkele andere Duitse regio is er zo’n dichtheid aan huisjes, hutten en soms ook complete villa’s.

meer
Wijnbouwgebied: Saale-Unstrut

Sekthuis Rotkäppchen

De Sekt met de rode capsule, Rotkäppchen Sekt, is een symbool voor Duitsland. De historie ervan begon op 26 september 1856, toen de broers Moritz en Julius Kloss samen met hun vriend Carl Foerster in Freyburg an der Unstrut wijnhandel Kloss & Foerster oprichtten.

meer
Wijnbouwgebied: Saale-Unstrut

Stenen prentenboek

In de tijd van het rococo was hei in de mode om een geschreven of getekend albumblad te bezitten dat gewijd was aan de jacht of aan de wijn. In de Blütengrund bij Großjena onder de rook van Naumburg ligt zo’n album, in een hoogst ongewone vorm.

meer
Wijnbouwgebied: Sachsen

Hoflößnitz

Het wijngoed Hoflößnitz is werkelijk de bakermat van de Saksische wijnbouw. Hier is sprake van 600 jaar wijnbouwtraditie, hier vierden de Saksische keurvorsten hun wijnfeesten en hier werd ook de befaamde Sachsenkeule uitgevonden.

meer