Hoogtepunten Details

terug

Gut Hermannsberg: Riesling op koper

Hoogtepunten van de wijncultuur: Nahe

Waar tegenwoordig superieure Riesling gedijt, werd ooit kopererts gedolven. De wijngaard Schloßböckelheimer Kupfergrube was tot 1901 exact wat de naam suggereert: een kopergroeve. In dat jaar kocht de Pruisische staat het terrein en stichtte er het Weinbaudomäne Niederhausen.

De rotsen werden opgeblazen, de oude helling geëgaliseerd, terrassen gebouwd en twee jaar later de eerste stokken Riesling geplant. Al in 1911 kon de eerste jaargang van buitengewone kwaliteit gemaakt worden. Wereldberoemd werd de Kupferberg met een wijn uit 1921, toen een Riesling Trockenbeerenauslese met maar liefst 308 graden Oechsle geoogst werd. Tot op heden speelt Riesling de hoofdrol in deze bijzondere wijngaard.

De wijnbouw aan de Nahe is volgens de overlevering begonnen door de Romeinen. Vastgelegd in een oorkonde is hij voor het jaar 1128. In een register van bezittingen van het klooster Rupertsberg wordt voor het eerst melding gemaakt van wijnbouw in de plaats die toen Böckleheim heette. In 1901 was de Pruisische staat begonnen met het opkopen van steile, rotsachtige terreinen met kliffen. Dat gebeurde in een periode waarin het slecht ging met de Duitse wijnbouw. Ziektes en parasieten als de druifluis hadden voor een regelrecht afsterven gezorgd. De Pruisische wijnbouwdomeinen werden gesticht om economisch en kwalitatief hoogwaardige bedrijven in het leven te roepen en de reputatie van de Duitse wijn te redden.

Ook toen in 1946 het domein overging in het eigendom van het Land Rheinland-Pfalz, wijdde men zich aan onderzoek op het gebied van kwaliteit en innovatie. Hier werden voor het eerst experimenten uitgevoerd met koude vergisting, met meststoffen en sproeimiddelen, en werd de begeerde Rieslingkloon DN 500 geselecteerd. Tot op de dag van vandaag staat deze kloon bekend om zijn opbrengst, hoge mostgewicht en fruitigheid.

Tegenwoordig heet het voormalige Pruisische wijndomein Gut Hermannsberg, zo genoemd naar de topwijngaard Niederhäuser Hermannsberg. Sinds 2009 is het eigendom van ondernemer Jens Reidel. In de zes als Große Lage geklasseerde wijngaarden staat voor 95 procent Riesling aangeplant. Het oude bedrijfsgebouw uit 1910 met zijn Jugendstilelementen werd nieuw ingericht. Eronder liggen twee 90 meter lange kelders waarin de wijn van nu opvoed wordt en waarin menige schat gekoesterd wordt. In de schatkamer naast de vatenkelder liggen wijnen vanaf 1907.



Contact

GUT HERMANNSBERG GmbH & Co. KG

55585 Niederhausen/Nahe

Tel. : +49 6758 9250-0
Fax : +49 6758 9250-19
info[at]gut-hermannsberg(dot)de
www.gut-hermannsberg.de

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag van 10 to 18 uur
Zon- en feestdagen op afspraak

Drucken