Ahr

Wijnbouwgebieden

Rodewijngebied in het noorden

De Ahr is met een aanplant van ongeveer 560 hectare een van de kleinste Duitse wijngebieden. Van de steile hellingen langs de rivier komen vooral rode wijnen. meer

Toerisme

Wandelen langs rode wijnen

In het rodewijngebied bij uitstek voert een wandelroute dwars door de wijnterrassen. In de hoogte tekenen zich grillige rotsformaties af, beneden slingert de Ahr zich door een schilderachtig landschap richting Rijn. meer


Uitzicht vanaf de Altenahrer Eck

De wijngaardbenaming Altenahrer Eck gaat terug tot die van de burcht Ekka, die in 1249 werd opgetekend. Aan de westkant wordt de wijngaard begrensd dor de ruïne van Burg Are, in het oosten door de Ravenley, een markante rotspartij boven Reimerzhoven. Het Ahrdal is hier bijzonder nauw en schilderachtig met buitengewoon steile wijngaardterrassen die moeilijk te bewerken zijn.

meer
Wandelen

Ahr - Rotweinwanderweg

De rode wijn van de Ahr heeft een legendarische reputatie. Een mooie aansporing om zelf eens een keer te voet in het spoor van het kostelijke rode druivensap te treden. Onze wandelroute van ongeveer vierenhalf uur begint bij het station van Altenahr. Van daar voert de weg richting Ahrweiler.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Mayschoß-Altenahr

Het was een initiatief uit nood geboren. Sinds 1860verkeerde de wijnbouw aan de Ahr in een diepe crisis, veroorzaakt door misoogsten, de druifluis en de ineenstorting van de wijnhandel tussen de Pruisische gebieden en de Europese buurlanden.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Kloster Marienthal

Ooit was dit het oudste klooster aan de Ahr, het nonnenconvent van de augustinessen bij Dernau. Het klooster Marienthal werd in 1137 gesticht. Voor de bewoonsters ervan was het leven kennelijk niet gemakkelijk, want in oude annalen is sprake van processen en problemen met de buurgemeenten. Ook zorgde de Hubach regelmatig voor overstromingen.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Stodden

Vinotheek van Weingut Jean Stodden
“Wie nieuw over wijn denkt, denkt ook nieuw over architectuur.” Dit principe volgde architect Hans-Jürgen Mertens uit Bad Neuenahr-Ahrweiler met de nieuwe vinotheek van Weingut Jean Stodden.

meer