Baden

Wijnbouwgebieden

400 Kilometer genieten

Het wijnbouwgebied Baden is met een aanplant van bijna 16.000 hectare het op twee na grootste van Duitsland. Het strekt zich van noord naar zuid uit over een lengte van ongeveer 400 kilometer. meer

Toerisme

Van Weil naar Weinheim

Niet zonder reden is een geel zonnemannetje het beeldmerk van de Badense wijnboeren. In Duitslands zuidelijkste wijngebied schijnt de zon het langst. meer


Uitzicht vanaf het eregedenkteken Lerchenberg

Het uitzicht gaat over de twee wijngaarden Meersburger Lerchenberg en Meersburger Bengel tot aan de Überlinger See en de beide fraaie gebouwen bij de haven van Meersburg. Het gele is dat van het Staatsweingut Meersburg, het roze het Droste-Hülshoff-Gymnasium (voormalig priesterseminarie).

meer
Wandelen

Baden - Ortenauer Weinpfad

De 160 kilometer lange Badische Weinstraße biedt enthousiaste wijnwandelaars tal van routes. Een ervan is de etappe van Neusatz via Sasbachwalden naar Kappelrodeck met een lengte van 11,5 kilometer.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Heidelbergse slot

Ze zijn legendarisch en een publiekstrekker van de eerste orde, ook al is vandaag de dag alleen nog maar het laatste exemplaar ervan te zien, de vier grote vaten in het Heidelbergse slot. Al in 1595 bestond er grote bewondering voor, zo blijkt uit een lofdicht uit dat jaar van theoloog en heksenjager Anton Praetorius dat hij schreef na een bezoek aan Heidelberg.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Vulkaanrotstuin Winklerberg

Op de restanten van een 15 miljoen jaar geleden uitgedoofde vulkaan ontstaat de wijn in Ihringen am Kaiserstuhl. Twee lavastromen, poreus uitwerpgesteente, lavabommen – de Winklerberg heeft alles wat een oude vulkaan in zich had.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Abril

In warm roodbruin contrasteert de nieuwbouw van Weingut Abril met het groen van de wijngaarden. Aan de voet van de Enzelberg, een van de topwijngaarden van de Kaiserstuhl, voegen zich de beide bovenverdiepingen naar de helling.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Wijnbouweiland Reichenau

Middenin de Untersee, een deel van de Bodensee, groeien wijnstokken. Ze zijn de zuidelijkste van Duitsland en staan op het eiland Reichenau. Tegenwoordig staat dat vooral bekend als ‘groente-eiland’, maar wijnbouw vormde hier eeuwenlang hete economisch fundament voor de boeren. De eerste stokken op het eiland werden in 818 geplant door abt Hatto I van het klooster Reichenau.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Wijnbouwmuseum Meersburg

Aan de ‘Torkel’, de wijnpers, dankt dit kleine museum zijn naam Heilig-Geist-Torkel. Het werd in 1961 ondergebracht in de ruimtes van het voormalige Meersburgse Heilig-Geist-Spital.

meer