Mittelrhein

Wijnbouwgebieden

Schilderachtig en romantisch

Het Rijndal tussen Bingen en Bonn biedt een dramatisch landschap. Wijngaardhellingen met burchten en middeleeuwse stadjes sieren de oevers van de Rijn, daar waar het kleine wijnbouwgebied Mittelrhein te vinden is en waar de Romeinen de eerste wijngaarden aanlegden. De huidige wijngaarden strekken zich uit over meer dan 100 kilometer, van Bingen tot aan Bonn. Dit gebied langs de Rijn is een van de mooiste delen van Duitsland.

Toerisme

Burchten en druivenstokken

Tal van sagen en mythen hebben hun oorsprong in het dal van de Midden-Rijn. Volgens de legende zou Siegfried een draak gedood hebben op de Drachenfels, het noordelijkste puntje van dit wijngebied. meer


Uitzicht vanaf het Wingertshäusje op Leutesdorf

Het Wingertshäusje (wijngaardhuisje) in Leutesdorf ligt direct op de steile helling van de Andernacher Poort, het nauwe dal aan het einde van de Beneden Mittelrhein tussen Leutesdorf en Andernach. Daar doorbrak de vanuit het Neuwieder Bekken komende Rijn de rotsen in noordwaarte richting om zich verder een weg te zoeken.

meer
Wandelen

Mittelrhein - Rheinsteig

Op alle gebieden van menselijke activiteit zijn er niveaus die zo veeleisend zijn dat ze als koningsdiscipline aangeduid worden. Bij de Duitse wijnwndelroutes geldt dat voor de Rheinsteig Mittelrhein. Over een lengte van in totaal 320 kilometer loopt die vanuit Wiesbaden door het hele dal van de Mittelrhein tot aan Bonn.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Bopparder Hamm

Aan de grootste lus van de Rijn ligt ook het grootste aaneengesloten wijngebied van de Mittelrhein, de Bopparder Hamm. De naam is vrijwel zeker afgeleid van het Latijnse woord ‘hamus’, dat zo veel betekent als ‘hoek’ en refereert aan de beroemde S-bocht in de Rijn.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Castell Silvaner

Een mijlpaal in de geschiedenis van de Frankische plaats Castell was de 6e april 1659. Op die dag liet Georg Körner, rentmeester van het landgoed van de graven Castell, aan de voet van de Schlossberg aldaar nieuwe druivenstokken planten. En niet zomaar druivenstokken: daags tevoren had een bode uit het dorp Obereisenheim ‘25 stekken Österreicher’ afgeleverd.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Hofkeller Würzburg

Deze wijnkelder heeft een recordomvang. Hij strekt zich over 4557 vierkante meter uit onder de Residenz, het bisschoppelijk paleis in Würzburg. Het machtige gebouw bovengronds met zijn spiegelkabinet en trappenhuis met plafondfresco’s van Tiepolo is het meest uitzonderlijke van alle barokpaleizen. In 1981 werd het door de Unesco uitgeroepen tot cultureel werelderfgoed. Ook de keldergewelven eronder met hun tot wel 5 meter dikke muren maken daar deel van uit. De beroemde architect Balthasar Neumann bouwde ze samen met het paleis zelf tussen 1720 en 1744.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Juliusspital

Het is de oudste voorstelling uit de moderne historie van een Bocksbeutel. Op het reliëf voor de stichting van Weingut Juliusspital in het hart van Würzburg is precies in het midden van het beeld tussen de voeten van de vele bezoekers een kleine kolffles te zien.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Vinothek Iphofen

In het centrum van het wijnstadje Iphofen bevindt zich tussen het barokke raadhuis en de St. Veitkerk een bouwensemble dat historische en hoogmoderne architectuur met elkaar in een spannende dialoog laat treden.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut am Stein

Op de zonovergoten steile hellingen aan de noordkant van de lus in de Main ligt het Würzburgse Weingut am Stein. Mosselkalkbodems liggen hier ten grondslag aan de kwaliteitswijnen die Ludwig Knoll hier produceert met voorop Silvaner en de vermaarde Steinwijn.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Brennfleck

Bewustzijn van traditie, omarming van het heden en liefde voor details kenmerken het wijngoed en de wijnen van Hugo en Suzanne Brennfleck. Het wijnkmakersechtpaar uit het Frankische Sulzfeld am Main leidt het wijngoed sinds 1998 als dertiende generatie.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Bürgerspital

De ene is de oudste wijngaard met een individuele eigennaam, de andere het oudste hospitaalwijngoed van Duitsland. De wijn van de Stein wordt al eeuwenlang geproduceerd door het Bürgerspital zum Heiligen Geist. Nog altijd is bestaat er een symbiose tussen die twee locaties met hun oude wijncultuur. In het Bürgerspital wordt een van de oudste nog vloeibare wijnen van Duitsland bewaard, een Steinwijn uit het ‘millenniumjaar’ 1540.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Max Müller I

“Wij staan open voor nieuwe dingen en tegelijk verbonden met waar we vandaan komen”, aldus Monika en Rainer Müller van Weingut Max Müller I in het Frankische Volkach.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weinreich Sommerach

Op het wijneiland in de zuidelijke lus van de Main ligt het Unterfrankische wijndorp Sommerach. De plaatselijke wijnboeren sloten zich in 1901 tot de oudste wijncoöperatie van Franken.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Wijncentrum Bacharach

Deze stad draagt Bacchus al in zijn naam. De naam Bacharach zou namelijk afgeleid zijn van het Keltische ‘Baccarum’, het landgoed van Baccarus, of het Latijnse ‘Bacchi ara’, het altaar van Bacchus.

meer