Nahe

Wijnbouwgebieden

Juweeltje in het zuidwesten

Aan de Nahe wachten de bezoeker glooiend groen, romantische rivierdalen en dramatische rotsformaties. Plus gastvrije wijnboeren en veelzijdige wijnen. meer

Toerisme

Geologische verscheidenheid

Even gevarieerd als de bodem zijn ook de wijnen van de Nahe en zijn zijrivieren Glan en Alsenz. In dit gebied groeien de druivenstokken op leisteen, vulkanische porfier, löss- en leembodems. meer


Uitzicht vanaf de Friedensbrücke Bad Münster am Stein-Ebernburg

Dit ‘mooiste wijnuitzicht՚ vestigt de blik van de Friedensbrücke stroomopwaarts over de Nahe op het massief van de Rotenfels met de wijngaarden Bastei en Steigerdell.

meer
Wandelen

Nahe - Weinwanderweg Rhein-Nahe

Niet alleen de wijnen van de Nahe bieden veel afwisseling, voor de  Weinwanderweg Rhein-Nahe geldt dat ook. In 2005 werd die als een van de eerste projecten binnen het natuurpark Soonwald-Nahe volledig verneiuwd. Langs het in totaal 90 kilometer lange traject van Bingen naar Kirn is een opeenvolging van opwindende rotsmassieven, diepe dalspleten, intens groene weilanden, bossen, burchten wijngaarden en wijndorpen te bewonderen. Op deze route wint de ontspanning het duidelijk van het sportieve.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Gut Hermannsberg

Waar tegenwoordig superieure Riesling gedijt, werd ooit kopererts gedolven. De wijngaard Schloßböckelheimer Kupfergrube was tot 1901 exact wat de naam suggereert: een kopergroeve. In dat jaar kocht de Pruisische staat het terrein en stichtte er het Weinbaudomäne Niederhausen.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Kloosterruïne Disibodenberg

De Disibodenberg in Odernheim aan de Nahe is niet alleen beroemd vanwege Hildegard von Bingen, maar kan ook bogen op een oeroude wijngeschiedenis. Er zijn aanwijzingen voor Romeinse wijnbouw op de zuidelijke hellingen ervan en sinds de 11e eeuw is de kloosterwijngaard ononderbroken beplant geweest met druivenstokken.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Openluchtmuseum Bad Sobernheim

Wijnbouw van de Middeleeuwen tot aan het heden wordt nergens zo aanschouwelijk gepresenteerd als in het openluchtmuseum van Bad Sobernheim aan de Nahe. Het in 1973 geopende museum in het idyllische Nagtigallental is met een oppervlakte van 35 hectare en circa 60.000 bezoekers per jaar het grootste in zijn soort in Rheinland-Pfalz.

meer