Pfalz

Wijnbouwgebieden

Langs de Deutsche Weinstrasse

De Pfalz kent nogal wat superlatieven. Het heeft bijvoorbeeld het grootste wijnfeest ter wereld in Bad Dürkheim, evenals de eerste en bekendste wijnroute van Duitsland, de Deutsche Weinstraße. meer

Toerisme

Langs de Deutsche Weinstrasse

De oudste toeristische route van Duitsland is ook een van de mooiste. Dankzij het milde klimaat staan hier in maart al de amandelbomen en magnolia’s langs de weg in bloei. meer


Uitzicht op de Villa Ludwigshöhe

De Villa Ludwigshöhe behoort tot de meest opvallende bezienswaardigheden van de Pfalz, het op een na grootste Duitse wijngebied. De zomerresidentie van de Beierse koning Ludwig I werd gebouwd tussen 1846 en 1852 naar een ontwerp van de beroemde architect  Friedrich von Gärtner. Hij ligt boven Edenkoben en het betoverende wijndorp Rhodt met zijn schilderachtige, door kastanjebomen omzoomde Theresienstraße.

meer
Wandelen

Pfalz Keschdeweg

De Pfälzer Keschdeweg (Kastanjeweg) voert ons door het biosfeerreservaat Pfälzerwald naar zonovergoten wijngaardland, omzoomd door talrijke tamme kastanjebomen die hier dankzij het milde klimaat groeien en in de herfst vruchten dragen.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Rhodt unter Rietburg

Deze stokken in de Rhodter Rosengarten zijn werkelijk veteranen. Al ruim 400 jaar heeft deze wijngaard erop zitten en hij levert nog steeds wijn. Volgens de mondelinge overlevering zouden de stokken in het wijndorp Rhodt unter Rietburg er al voor de Dertigjarige Oorlog hebben gestaan, en die duurde van 1618 tot 1648.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Romeinenwijn in Speyer

Het is de oudste bewaard gebleven wijn van druiven ter wereld die nog vloeibaar is. Het historisch museum van de Pfalz in Speyer koestert een van de grootste wijnculturele schatten van Duitsland: een wijn uit ongeveer 325 na Christus in een groengele cilinderfles met twee aangezette handgrepen in de vorm van een dolfijn.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Romeinse villa Weilberg met wijnpers

In de wijngaarden aan de rand van kuuroord en regionaal centrum Bad Dürkheim ligt onder een rood dak een ware schat verborgen. Het is een bijna 2000 jaar oude wijnmakerij uit de Romeinse tijd. Het is de enige in zijn soort tussen het zuiden van de Pfalz en de Moezel.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Kreutzenberger

Het is ongewoon dat een oud huis van een wijnboer er uitziet als een voorbeeld van het klassieke modernisme. Toch is dat het geval in Kindenheim in de Pfalz. Daar werd in 1929 het goedhuis van de familie Kreutzenberger gebouwd in de destijds avant-gardistische stijl van het Bauhaus.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weinstadt Deidesheim

Welke andere stad kan zich met evenveel recht ‘hoeder van de wijnbouwcultuur’ noemen als Deidesheim in de Pfalz? Hier werd de eerste kwaliteitswijn van het gebied gemaakt en van hier uit werd ook de Duitse wijnpolitiek in hoge mate mede bepaald.

meer