Rheingau

Wijnbouwgebieden

Riesling en Spätburgunder

Aan een gril van de natuur is het te danken dat de anders in noordwaartse richting stromende Rijn bij Wiesbaden in een bijna rechte hoek naar het westen buigt. Om 30 kilometer verderop bij Rüdesheim al weer naar het noorden te gaan stromen. Het Rheingaugebergte, een van oost naar west gelegen uitloper van de Taunus, houdt de rivier tegen en dwingt deze tot een verandering van stroomrichting. Zo ontstond op de 50e noorderbreedtegraad de Rijnknie en op de smalle strook land op de rechteroever van de Rijn tussen Wiesbaden en Lorch het wijngebied Rheingau. In oostwaartse richting loopt het langs de Main door tot Wicker. meer

Toerisme

Rheingau

In dit gebied wandel je in de voetsporen van Goethe en van de Engelse koningin Victoria. Beide dweepten met de Rheingauer wijn. meer


Uitzicht vanaf het Geisenheimer Rothenbergkreuz

Met zijn 152,7 meter is hij niet echt hoog, maar wie een blik werpt op het kruis  op de top begrijpt onmiddellijk waarom de Geisenheimer hem hun ‘huisberg՚ noemen. De Rothenberg steekt boven de stad uit en is net zo beeldbepalend als zijn beroemde buurman Johannisberg.

meer
Wandelen

Rheingau - Rheinsteig

Johannisberg is legendarisch onder de Duitse wijndorpen. De ‘parel van de Rheingau’ is de bakermat van het procedé om Spätlese en Auslese te produceren dat sinds 1775 wordt toegepast. Van hier uit verbreidde zich ook de roem van de edelste van alle witte wijnen, de Riesling. Talrijke getuigen van deze grote wijnhistorie zijn hier te vinden, zoals het in de 18e eeuw op de top van een wijngaard gebouwde Schloss Johannisberg. Vandaag de dag is de administratie van het wijngoed er gevestigd.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Kloster Eberbach

Weinig gebouwen zijn zo representatief voor een eeuwenoude wijncultuur als klooster Eberbach bij Eltville in de Rheingau. Het is de bakermat van de wijnbouw in dat gebied.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Oestrich

De historische wijnkraan, een monument voor de wijncultuur, is het symbool van wijn- en cultuurstad Oestrich-Winkel. De kraan, waarvan de vakwerkconstructie afgedekt wordt door donkere planken, staat aan de oever van de Rijn en herinnert aan de vroege techniek van het laden en lossen van schepen.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Schloss Johannisberg

Het was de bestemming van de legendarische Spätleseruiter: Schloss Johannisberg bij Geisenheim in de Rheingau. Sinds 817 wordt hier wijn gemaakt en sinds een eeuw of drie domineert de Riesling er. Daarmee vormt het wijngoed een monument voor de verbreiding van de Rieslingcultuur.

meer