Rheingau - Wijnbouwgebieden

Rheingau

Rheingau

Aan een gril van de natuur is het te danken dat de anders in noordwaartse richting stromende Rijn bij Wiesbaden in een bijna rechte hoek naar het westen buigt. Om 30 kilometer verderop bij Rüdesheim al weer naar het noorden te gaan stromen. Het Rheingaugebergte, een van oost naar west gelegen uitloper van de Taunus, houdt de rivier tegen en dwingt deze tot een verandering van stroomrichting. Zo ontstond op de 50e noorderbreedtegraad de Rijnknie en op de smalle strook land op de rechteroever van de Rijn tussen Wiesbaden en Lorch het wijngebied Rheingau. In oostwaartse richting loopt het langs de Main door tot Wicker.

Dit mooie stukje aarde is met 3100 hectare wijngaarden beplant. Het is het thuisland voor de Rheingauer Riesling die er 2500 hectare in beslag neemt en voor de Spätburgunder waarvoor met name Assmannshausen bekend is. Op de droge, stenige hellingen op het zuiden gedijt de Riesling bijzonder goed. Hij overleeft koude winterdagen en benut de lange rijpingsperiode voor de vorming van fijne fruitzuren en aroma’s. Al in 1775 ontdekte men op klooster Johannisberg het voordeel van een late pluk, Spätlese. Ook vandaag de dag behoren Rheingauer Riesling Spätlesen tot de visitekaartjes van de regio.

Sinds enige jaren getuigen wijnen met de aanduiding Grosses Gewächs – aanvankelijk Erstes Gewächs – van de ambitie bij wijnboeren om de lat telkens hoger te leggen en uitzonderlijke kwaliteit te bottelen. Deze wijnen komen uit geklasseerde topwijngaarden en worden volgens strenge criteria geproduceerd.

De Rheingau is een geliefde toeristische bestemming. Oude kloosters en kastelen vormen er een harmonisch onderdeel van het wijnlandschap. Over een lengte van 120 kilometer loopt de Rheingauer Riesling Route door de mooie wijndorpen. Onderweg nodigen proeflokalen en Straußwirtschaften uit om de Rheingauer wijn te drinken, terwijl langs de weg ook cultuurhistorische bezienswaardigheden wachten. Wie de markante uitzichtpunten van de Rheingau als het Niederwald Denkmal, Schloss Johannisberg, de Hallgartener Zange boven Oestrich-Winkel of die Bubenhäuser Höhe bezoekt, ziet voor zich de historische wijnbouwcentra liggen. 

Om te beginnen is er de voormalige cisterciënzer abdij Kloster Eberbach, een van de best bewaard gebleven kloostercomplexen van Duitsland. De Johannisberg is niet alleen bekend om het gelijknamige slot dat op de ruïnes van een klooster gebouwd is, maar in wijnhistorisch opzicht ook als de plaats waar de Spätlese geboren is. Niet te vergeten: de wijnbouwhogeschool in Geisenheim die dankzij uitvoerig onderzoek telkens weer nieuwe impulsen voor kwaliteitsverbetering levert.

Rheingauer wijngoederen en restaurateurs bieden het hele jaar culinaire wijnevenementen op hoog niveau. Met het Gourmet- und Weinfestival in maart, met de Schlemmerwochen eind april, met hetRheingau Musik Festival gedurende de zomermaanden en met de Glorreiche Rheingautage in november. Een unieke belevenis bieden ook de traditionele wijnveilingen in Kloster Eberbach.


De Rheingau in een notendop

Geografische ligging:
beginnend aan de Beneden Main ten zuiden van  Wiesbaden, op de rechter Rijnoever door lopend tot Lorchhausen ten noorden van Rüdesheim

Klimaat:
beschut door de Taunus, zachte winters en warme zomers, gemiddelde temperatuur 10,6° C

Bodem:
zware tertiaire mergelbodems; leisteen, kwartsiet, kiezel en zandsteen; leem; diepe, meestal kalkhoudende bodems van zandlöss of löss; normale en diepe fyllietleisteen

Aanplant:
circa 3100 hectare, 1 Bereich, 11 Großlagen, 129 individuele Einzellagen

Druivenrassen:
Riesling, Spätburgunder

20071119_01_09_111_A4_2560_1728.jpg
20080121_01_09_018_A4_2560_1728.jpg

Rheingauer Weinwerbung GmbH

Haus der Region
Rheinweg 30
65375 Oestrich-Winkel

Telefon: +49 (0)6723 60 272 20
Fax: +49 (0)6723 60 272 25

wein[at]rheingau(dot)com
www.rheinhau.com