Rheinhessen

Te Gast in de wijnbouwgebieden

Groot en het ontdekken waard

Duizend glooiende heuvels en druivenstokken zo ver het oog reikt. Dat is Rheinhessen, het grootste wijngebied van Duitsland. De aanplant beslaat 26.000 hectare wijngaarden tussen Alzey, Worms, Mainz en Bingen en wordt in het noorden en oosten omsloten door de grote boog van de Rijn. Geen wonder dat bijna ieder dorp in Rheinhessen, van Rheinterrasse via de Wonnegau tot in het Alzeyer Hügelland, op een lange wijnbouwtraditie kann bogen. meer

Toerisme

Glooiende heuvels

Duizend glooiende heuvels en druivenstokken zo ver het oog reikt. Mediterrane trulli, kelderlabyrinten en de Nibelungenschat wachten op ontdekking. meer


Uitzicht vanaf de Brudersberg

Vanaf de Brudersberg heb je bij mooi weer een optimaal vergezicht op de Hessische Ried tot aan Frankfurt (oostwaarts), verder tot aan de Taunus en de  Großer Feldberg (noordoosten) en anderzijds tot aan de buiging van de Rijn bij Oppenheim en het Odenwald met zijn Melibokus (zuidoostwaarts).

meer
Wandelen

Rheinhessen - Bänkelches-Route

Bij wandelen is de weg eigenlijk het doel. Dat geldt heel in het bijzonder voor rondwandelwegen. Bij de Rheinhessische Bänkelches-Route heeft aan het einde in ieder geval niemand de indruk simpelweg een rondje gelopen te hebben. Daarvoor doe je gewoonweg te veel indrukken op tijdens de iets meer dan 8 kilometer.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Bezoekerscentrum Kupferberg

Bruisend Sektgenoegen heeft in Mainz een lange traditie. Het voormalige Sekthuis Kupferberg mag zich daar eigendom noemen van een keldercomplex onder de Kästrich, verdeeld over zeven verdiepingen. Het zijn de diepste Sektkelders ter wereld.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Liebfrauenstift-Kirchenstück

Al sinds de Romeinen zich aan de Rijn vestigden is Worms een wijnstad. In het middeleeuwse Nibelungenlied wordt de goede wijn aan het Bourgondische koningshof in Worms geprezen. Ook alle latere geestelijke en wereldlijke heersers in de stad zouden in later eeuwen een voorliefde voor wijn blijven houden.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Niersteiner Glöck

De Glöck behoort tot de beroemde wijngaarden van de Roter Hang en is bovendien de oudst bekende van Duitsland. Het bewijs daarvoor levert een schenkingsoorkonde uit 742.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Wasems klooster Engelthal

Nieuwe poort en verbouwing voor Wasems klooster Engelthal

meer