Saale-Unstrut

Wijnbouwgebieden

Wijnbeleving in een ongerepte natuur

Het gebied dankt zijn naam aan twee rivieren, want de meestal in terrasvorm aangelegde wijngaarden zijn vooral te vinden in de smalle valleien van Saale en Unstrut. Hier loopt de 51e noorderbreedtegraad, wat Saale-Unstrut tot het noordelijkste kwaliteitswijngebied van Duitsland maakt. De natuur geeft het gebied een lang groeiseizoen, waarbij de evenwichtige afwisseling van zon en koelte voor finesserijke en levendige wijnen zorgt. meer

Toerisme

Fietsen en genieten

Dit wijngebied is naar de rivieren Saale en Unstrut genoemd. In de smalle valleien daarvan liggen de wijngaarden in terrasvorm. meer


Uitzicht vanaf de Max-Klinger-Weinberg in de Naumburger Blütengrund

Op de Max-Klinger Weinberg in de wondermooie Blütengrund geniet je van een unieke flair in een bijna mediterrane ambiance. Je kijkt er uit over het idyllische, door glooiende heuvels omzoomde Saaledal met op de achtergrond het silhouet van de stad Naumburg.

meer
Wandelen

Saale-Unstrut - Radwanderweg

De regio Saale-Unstrut, Duitslands meest noordelijke gebied voor kwaliteitswijn, biedt wandelliefhebbers een indrukwekkend routenet van zo’n 700 kilometer. Om al die wandelroutes systematisch af te lopen zou je heel wat tijd nodig hebben. We beperken ons daarom tot het traject van ongeveer 14 kilometer van  Naumburg naar Freyburg dat in 4 uur te doen is.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

De wijngaardhuisjes van Saale-Unstrut

Wijngaardhuisjes zijn het symbool voor het wijnbouwgebied Saale-Unstrut. In geen enkele andere Duitse regio is er zo’n dichtheid aan huisjes, hutten en soms ook complete villa’s.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Sekthuis Rotkäppchen

De Sekt met de rode capsule, Rotkäppchen Sekt, is een symbool voor Duitsland. De historie ervan begon op 26 september 1856, toen de broers Moritz en Julius Kloss samen met hun vriend Carl Foerster in Freyburg an der Unstrut wijnhandel Kloss & Foerster oprichtten.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Stenen prentenboek

In de tijd van het rococo was hei in de mode om een geschreven of getekend albumblad te bezitten dat gewijd was aan de jacht of aan de wijn. In de Blütengrund bij Großjena onder de rook van Naumburg ligt zo’n album, in een hoogst ongewone vorm.

meer