Sachsen

Wijnbouwgebieden

Specialiteiten en rariteiten

Specialiteiten en rariteitenSachsen is het meest noordoostelijke en een van de kleinste wijnbouwgebieden van Duitsland. Ppas op de 51e breedtegraad bij Dresden beginnen de wijngaarden. Niettemin heeft de wijnbouw hier een traditie van ruim 800 jaar. In 1161 was er voor het eerst sprake van in een oorkonde en in zijn bloeitijd in de 17e eeuw waren er 5000 hectare wijngaarden. meer

Toerisme

Tussen muurtjes en smalle terrassen

Het oostelijkste en kleinste Duitse wijngebied is voor velen nog onontgonnen terrein. Wie er de wijnen van de steile hellingen langs de Elbe geproefd heeft, komt er zeker terug. meer


Uitzicht op Belvedere

In het stadsdeel Niederlößnitz van Radebeul ligt het door wijngaarden omgeven  Schloss Wackerbarth. Op de rechteroever van de Elbe en onder de rook van Dresden liet rijksgraaf Christoph August von Wackerbarth, veldmaarschalk en minister onder de Saksische keurvorst August de Sterke, rond 1730 dit barokensemble als thuis voor zijn oude dag bouwen. Hij noemde het daarom Wackerbarths Ruh. Vanaf dit ‘mooiste wijnuitzicht՚ heb j een verrukkelijke blik op het unieke ensemble van prieel Belvedere, baroktuin und slot Wackerbarth zelf in het lieflijke landschap van het Saksische Elbedal. 

meer
Wandelen

Sachsen - Weinwanderweg

Om hier zelfs maar oppervlakkig over de culturele betekenis van Dresden met zijn rijke geschiedenis en zijn vele kunstwerken van onschatbare waarde te spreken, zou al te ver voeren.We zullen daarom geen tijd verliezen en bij de eindhalte van tramlijn 3 in Dresden-Wilder Mann, het uitgangspunt van onze wandeling van start gaan over de soms wat kronkelige Sächsischer Weinwanderweg.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Hoflößnitz

Het wijngoed Hoflößnitz is werkelijk de bakermat van de Saksische wijnbouw. Hier is sprake van 600 jaar wijnbouwtraditie, hier vierden de Saksische keurvorsten hun wijnfeesten en hier werd ook de befaamde Sachsenkeule uitgevonden.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Staatsweingut Schloss Wackerbarth

Uitgelezen Saksisch, dat was altijd het motto op Schloss Wackerbarth. Het begon met de generaal-veldmaarschalk en rijksgraaf August von Wackerbarth die het liet bouwen en is nog lang niet afgelopen met het tegenwoordige belevingswijngoed.

meer