Württemberg

Wijnbouwgebieden

Wijn voor alledag

Onder Duitslands grote wijngebieden neemt Württemberg plaats vier in. Met een aandeel van ruim 70 procent domineren hier blauwe druivenrassen. De bekendste rode wijn uit het ‘Ländle՚ is onverminder de Trollinger. Men noemt deze makkelijk drinkbare wijn wel de nationale drank van de Württembergers. Die drinken hem graag bij een Vesperteller met vleeswaren. meer

Toerisme

Land van filosofen en schrijvers

Van Tauberfranken in het noorden via de Zabergäu tot aan het Bodenmeer helemaal in het zuiden strekt zich een van Duitslands uitgebreidste wijngebieden. meer


Uitzicht vanaf de Himmelsleiter

Dit ‘mooiste wijnuitzicht՚ ligt boven de samenvloeiing van Enz en Neckar. Van hieruit heb je een unieke blik op Besigheim, het mooiste wijndorp van Duitsland. Aan je rechterhand, in zuidelijke richting, strekt zich het Enzdal uit met aan de westkant zijn steile terraswijngaarden (Niedernberg) en stroomopwaarts aan de oostelijke kant de Enzhälde.

meer
Wandelen

Württemberg - Stuttgarter Weinwanderweg

Het heerlijke wijnlandschap van Stuttgart leer je het beste kennen via de wandelroutes. Een van de mooiste begint in Obertürkheim aan de Neckar leidt via het naar het zuiden geopende dal naar Uhlbach.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Kessler in Esslingen

Op 1 juli 1826 stichtte Georg Christian von Kessler in Esslingen aan de Neckar het eerste Sekthuis van Duitsland. Hij had het vak geleerd bij Champagnehuis Veuve Clicquot.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Pfedelbach

Het landschap tussen Öhringen en Pfedelbach werd ooit bepaald door pershuizen. Het waren er acht, met namen als Pfaffenkelter, Meisenkelter of Wacholderkelter. De meeste ervan zijn verdwenen, maar een wandelroute langs de plaatsen waar ze stonden en overgebleven stenen herinneren er nog aan.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Burg Hornberg

Eens bedreef de legendarische Götz von Berlichingen hier wijnbouw, De even beroemde als beruchte Frankische rijksridder met de ijzeren hand woonde immers 45 jaar lang op Burg Hornberg bij Neckarzimmern.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Weingut Kern

Sinds 2012 trekt een moderne, met larikshout beklede kubus in het Remstal alle aandacht. Het is de nieuwbouw van Weingut kern in het Württembergse Kerner-Rommelshausen.

meer
Hoogtepunten van de Wijncultuur

Winzerhof Gierer

In het Beierse Nonnenhorn, aan de zonovergoten noordoever van de Bodensee, ligt midden tussen de wijnstokken het wijngoed Gierer. Sinds 300 jaar houdt de familie zich generatie na generatie met wijnbouw bezig.

meer