Details

Actueel

Structurele trend

02-03-2015

Duitse wijnproducenten volgen de trend naar droge wijnen. Afgelopen jaar viel 44 procent van alle gebottelde Qualitäts- en Prädikatswijnen onder de smaakcategorie droog. Volgens het Duits Wijninstituut (DWI) komt dit overeen met een groei van acht procent ten opzichte van 2004.


In dezelfde periode van tien jaar steeg het aandeel halfdroge wijnen slechts licht van 21 naar 22 procent.

De cijfers zijn gebaseerd op de gegevens van de landelijk controle-instanties voor kwaliteitswijn, die in 2014 131.000 verschillende wijnen met een totaal volume van 7,4 miljoen hectoliter hebben getest. Ze zijn onderverdeeld in 59 procent witte wijn, 30 procent rode en elf procent rosé.

Vergeleken met het vijfjarige gemiddelde werden verleden jaar vier procent minder Qualitäts- en Prädikatswijnen in de verkoop gebracht, wat terug te voeren is op de benedengemiddelde opbrengst van de jaargang 2013. Gemiddeld wordt van de jaarlijkse wijnproductie 90 procent op kwaliteit getest. Het resterende deel wordt als landwijn uitgebracht of als basiswijn voor de productie van Sekt gebruikt.

Het DWI benadrukt dat in Duitsland alle Qualitäts- en Prädikatswijnen een sensorische, analytische en administratieve controle moeten ondergaan voor ze als zodanig op de markt gebracht mogen worden. Pas wanneer aan alle gestelde voorwaarden voldaan is, krijgen ze een ambtelijk controlenummer dat op het etiket vermeld moet worden. De beide laatste cijfers van het ‘AP-Nr.’ geven informatie over het jaar waarin een wijn getest werd. Zodoende is het heel goed mogelijk dat een rode wijn uit 2011 met lange rijping op vat aan het einde van het controlenummer ‘14’ heeft staan.


Terug Print