Classic

Wijn proeven

Classic – Klassewijn met klassieke smaak

Vanaf het oogstjaar 2000 staat het begrip ‘Classic’ voor kwaliteitswijnen van bovengemiddeld niveau die harmonieus droog smaken en met tal van gerechten te combineren zijn.

Vanaf het oogstjaar 2000 staat het begrip ‘Classic’ voor kwaliteitswijnen van bovengemiddeld niveau die harmonieus droog smaken en met tal van gerechten te combineren zijn.

Achterliggende gedachte is dat de hoeveelheid restsuiker in de wijn maximaal tweemaal zo hoog mag liggen als de zuurgraad. De zuren van een wijn bepalen immers samen met de suiker in hoge mate het smaakprofiel van een wijn. In een Classicwijn zoekt de producent naar de ideale balans tussen die twee. Een wijn met wat meer zuren smaakt bij wat meer restzoet net zo droog als een wijn waarbij de zuurgraad en het restzoet wat lager liggen. Uit welk gebied een Classicwijn ook komt, de hoeveelheid restsuiker bedraagt nooit meer dan 15 gram per liter.

Typisch smaakprofiel: smaakt droog

Het natuurlijke alcoholgehalte van de Classicwijnen moet een procent hoger liggen dan wat normaliter verlangd wordt. Dat betekent dat het etiket een alcoholgehalte van tenminste 12% vermeldt. Het is een garantie voor volle wijnen met lengte en substantie. Geen regel zonder uitzondering: wijnen van de Mosel worden deel met een half procent minder aangeboden wanneer het de producenten primair te doen is om de subtiele finesses van hun wijnen. De consument kan er ook op vertrouwen dat een Classicwijn een oogstjaar heeft. Het etiket geeft ook dat altijd aan. Je kunt dus naar individuele voorkeur kiezen voor een jonge of wat rijpere wijn. Met de Classicwijnen is een einde gemaakt aan de soms wat ingewikkelde etikettering. Classicdruiven zijn altijd typisch voor hun herkomstgebied, of het nu Silvaner uit Rheinhessen is of de Riesling van de Mosel. Vermelding van wijngaardnamen blijft volledig achterwege.

Classicwijnen zijn een toonbeeld van betrouwbaarheid, want zowel de producent en de herkomst van de druiven zijn traceerbaar. Wanneer het niet om een botteling van een individueel wijngoed gaat, een Gutsabfüllung of Erzeugerabfüllung, dan komt de wijn van een handelshuis, dat met zijn leveranciers op zijn laatst tijdens de rijpingsperiode van de druiven afspraken maakt over de gewenste kwaliteit van het fruit. Veelal is sprake van een langjarige samenwerking tussen deze handelshuizen en hun druiventelers. Dit alles moet er garant voor staan dat de pretentie "Classic – Klassewijn met klassieke smaak" in iedere fles Classicwijn terug te vinden is.


Classicdruiven

Zoals de naam al aangeeft, zijn Classicwijnen wijnen van klassieke druivenrassen. Iedere wijndrinker zal daarbij onmiddellijk denken aan Riesling of Spätburgunder, maar er zijn er nog meer, deels met een bijzondere regionale betekenis.

De wijnbouwgebieden hebben bij de invoering van profielwijnen vastgelegd welke druivenrassen als typisch voor de regio te beschouwen zijn en voor Classicwijn gebruikt kunnen worden. Die mag overigens altijd maar van één ras gemaakt worden, met uitzondering van de Württembergse specialiteit Trollinger mit Lemberger.


Dit zijn de Classicdruiven voor de 13 Duitse wijngebieden:

 • Ahr: Riesling, Spätburgunder, Frühburgunder
 • Baden: Riesling, Rivaner, Silvaner, Gutedel, Grauer Burgunder, Weisser Burgunder, Spätburgunder
 • Franken: Müller-Thurgau, Silvaner, Weisser Burgunder, Domina, Spätburgunder
 • Hessische Bergstraße: Riesling, Grauer Burgunder, Weisser Burgunder, Spätburgunder
 • Mittelrhein: Riesling, Weisser Burgunder, Grauer Burgunder, Spätburgunder
 • Mosel: Riesling, Elbling, Rivaner, Weisser Burgunder, Grauer Burgunder
 • Nahe: Riesling, Grauer Burgunder, Weisser Burgunder, Scheurebe, Müller-Thurgau, Silvaner, Spätburgunder, Dornfelder, Portugieser
 • Pfalz: Riesling, Weisser Burgunder, Grauer Burgunder, Rivaner, Dornfelder, Spätburgunder
 • Rheingau: Riesling
 • Rheinhessen: Rivaner, Silvaner, Grauer Burgunder, Weisser Burgunder, Riesling, Spätburgunder, Dornfelder, Portugieser
 • Saale-Unstrut: Müller-Thurgau, Gewürztraminer, Kerner, Portugieser
 • Sachsen: Riesling, Gewürztraminer, Weisser Burgunder, Grauer Burgunder, Spätburgunder
 • Württemberg: Trollinger, Lemberger, Schwarzriesling, Dornfelder, Spätburgunder, Riesling, Silvaner, Kerner, Grauer Burgunder