Selection

Wijn proeven

Selection – Droge topkwaliteit

`Selection´ belooft de verwende wijndrinker zorgvuldig uitgekozen wijnen van topkwaliteit. De opbrengsten zijn streng begrensd, de smaak is per definitie droog.

‘Selection’ belooft de verwende wijndrinker zorgvuldig uitgekozen wijnen van topkwaliteit. De opbrengsten zijn streng begrensd, de smaak is per definitie droog.

Wie zo’n fles in handen heeft, heeft daarmee een uitgelezen product te pakken. Geselecteerde wijngaarden, lage opbrengst en pluk met de hand staan garant voor de bijzondere kwaliteit van deze wijnen. Ze mogen pas bijna een jaar na de oogst –ten vroegste op 1 september – verkocht worden om ze tijd voor rijping te gunnen. Het etiket vermeldt het oogstjaar.

Dit zijn de criteria voor topkwaliteit:

Als consument zie je op het etiket uit welke individuele wijngaard de druiven komen. Producenten moeten zulke wijngaarden bij de overheid aanmelden als Selectionswijngaarden. Deskundige controleurs houden bij de pluk toezicht of de druiven aan de strenge selectiecriteria voldoen. Daarmee wordt recht gedaan aan de terroirgedachte. De invloeden van bodem en lokaal klimaat zijn in de afzonderlijke wijnen terug te vinden. Het zijn wijnen met persoonlijkheid.

Het natuurlijke alcoholgehalte moet 12,2% bedragen. Dat komt overeen met Ausleseniveau.

De opbrengsten zijn streng begrensd tot 60 hl/ha. Lagere opbrengsten betekenen immers hogere kwaliteit. De druiven worden zorgvuldig met de hand geplukt om een selectie in de waarste zin des woords uit te voeren. Daardoor komt met zekerheid alleen volledig rijp fruit in de kelder terecht. Het restsuikergehalte stemt overeen met de normen voor de bekende aanduiding ‘trocken’. Dientengevolge heeft een Selection maximaal 9 gr/l restsuiker. Alleen bij Riesling met zijn van nature hoge zuurgraad is met het oog op een perfecte balans tussen zuur en zoet 12 gr/l mogelijk.

De herkomst van de Selectionswijnen is traceerbaar. Selection wordt geproduceerd door individuele wijngoederen, coöperaties of handelshuizen met leveranciers van eersteklas fruit.

De wijnen mogen op zijn vroegst op 1 september van het jaar na de oogst in de verkoop komen. Daardoor krijgen ze de tijd om te rijpen.


Selectiondruiven

Alleen uitgekozen klassieke druivenrassen garanderen de hoge aanspraken van een Selection. Ze zijn typisch voor het betrokken wijngebied, met regionale verschillen die samenhangen met uiteenlopende wijnbouwtradities. In het rijtje klassieke druiven duiken vaak Riesling en rode en witte Burgunderdruiven op, maar de veelzijdigheid van de 13 Duitse wijngebieden zorgt ervoor dat er nog heel wat meer in aanmerking komen. Een Selectionwijn draagt op het etiket altijd de naam van de druif. De wijnbouwgebieden hebben vastgelegd welke klassieke, gebiedstypische druivenrassen voor een Selection gebruikt kunnen worden.


Dit zijn de klassieke, gebiedstypische druivenrassen:

 • Ahr: Riesling, Frühburgunder, Spätburgunder
 • Baden: Auxerrois, Chardonnay, Grauer Burgunder, Gutedel, Müller-Thurgau, Riesling, Silvaner, Weißburgunder, Saint Laurent, Schwarzriesling, Spätburgunder
 • Franken: Grauer Burgunder, Riesling, Rieslaner, Silvaner, Weisser Burgunder, Spätburgunder
 • Hessische Bergstraße: Grauer Burgunder, Müller-Thurgau, Riesling, Rivaner, Silvaner, Weisser Burgunder, Spätburgunder
 • Mittelrhein: Grauer Burgunder, Riesling, Weisser Burgunder, Spätburgunder
 • Nahe: Grauer Burgunder, Riesling, Weisser Burgunder, Spätburgunder
 • Pfalz: Chardonnay, Gewürztraminer, Grauer Burgunder, Rieslaner, Riesling, Weisser Burgunder, Saint Laurent, Spätburgunder, Schwarzriesling
 • Rheingau: Riesling, Spätburgunder
 • Rheinhessen: Chardonnay, Gewürztraminer, Grauer Burgunder, Riesling, Silvaner, Weisser Burgunder, Portugieser, Frühburgunder, Spätburgunder
 • Saale-Unstrut: Riesling, Silvaner, Weisser Burgunder, Spätburgunder
 • Sachsen: Grauer Burgunder, Riesling, Traminer, Weisser Burgunder, Spätburgunder
 • Württemberg: Grauburgunder, Kerner, Riesling, Silvaner, Dornfelder, Lemberger, Trollinger, Schwarzriesling, Spätburgunder