Details

Een succesvolle Riesling, Pinot & Co. op maandag 27 juni in Utrecht!

28-06-2022

Gisteren werd de 19de editie van de vakpresentatie Riesling, Pinot & Co. gehouden. Voor de tweede keer vormde het Spoorwegmuseum in Utrecht het decor. De bezoekers konden er letterlijk en figuurlijk een reis maken doorheen het Duitse wijnlandschap.


‘s Ochtends vonden 2 masterclasses met Romana Echensperger MV en M.Sc. Ludwig Pasch,  en dit voor maar liefst 150 vakbezoekers. 

 • Masterclass 1: The green future of German viticulture, Romana Echensperger MW 
  Masterclass 2: Climate change and solutions for the resulting challenges for Riesling and Pinot Noir wine production in Germany, M.Sc. Ludwig Pasch - Institut für Oenologie, Geisenheim 
  Tussen de twee masterclasses werden de Riesling & Pinot Weeks finalisten en winnaars bekendgemaakt

  • FINALISTEN:

   Categorie Elite Restaurant:
   Bridges (Amsterdam) 
   Calla's (Den Haag)
   Eden (Valkenswaard)

   Categorie Brasserie Restaurant:
   Chapeau (Blaricum)
   Rozemarijn (Maastricht)
   Somm (Uden)

   De uiteindelijke WINNAARS zijn: 
   Categorie Elite Restaurant:

   Calla's (Den Haag)

   Categorie Brasserie Restaurant:
   Rozemarijn (Maastricht)

   De winnaar van elke categorie won een prachtige Liebherr wijnklimaatkast t.w.v. €3.499. De 2de en met 3de prijs van elke categorie ontvangt een pakket met verschillende soorten Duitse wijn.

Tijdens de aansluitende tafelpresentatie stelden 47 exposanten en importeurs hun wijnen voor aan ongeveer 400 bezoekers. Het enthousiasme van zowel exposanten als bezoekers was groot, wijnen proeven en bespreken, nieuwe wijnen vinden, contacten opfrissen en nieuwe contacten leggen. Van kleine speciaalzaken tot inkopers van Hanos, van kleine wijnhuizen tot grote coöperaties, van Riesling en Silvaner tot Spätburgunder en Merlot, het aanbod was zeer ruim.

Enkele feedbacks van bezoekers:

Riesling & Co, tegenwoordig terecht in naam uitgebreid met Pinot, is misschien wel de grootste Duitse wijnshow buiten Duitsland zelf. Ook dit jaar was het weer zeer de moeite waard om te bezoeken. Om de leerzame masterclasses, die ondanks dat ze dit jaar beide in teken van duurzaamheid stonden, toch heel verschillend waren, dankzij Romana Eschensperger MW en wetenschapper Ludwig Pasch. Maar natuurlijk ook om de vele importeurs en producenten van Duitse wijn, die weer aanwezig waren. Persoonlijk heb ik veel spannende wijnen geproefd, van strakdroge Sekt, via Silvaner uit hout tot prachtige Pinot en onverwachte rode blends. Riesling Pinot & Co. is en blijft een prachtig podium voor Duitse wijn.
Lars Daniëls (redacteur Perwijn )

De masterclass vonden  wij zeer leerzaam. Een perfecte combinatie van theorie en praktijk zodat wij het theoretische verhaal konden terugproeven in het glas. De kennismaking met de wijnboeren verliep heel relaxed door de ruime overzichtelijke opstelling. Tot slot lag het nodige informatieve materiaal klaar om de kennis van Duitse wijn bij onze klanten te promoten.  Complimenten!
Pieter Schadee (Plezierinwijn)

Vandaag op uitnodiging van @duitsewijn op bezoek bij het jaarlijkse Duitse wijn evenement Riesling, Pinot & Co. 2022 in het Spoorwegmuseum te Utrecht.
Deze 19e editie begon met 2 interessante masterclasses over de "groene" toekomst van de Duitse viticultuur door Master of Wine @romanaechensperger en climate change en solutions voor de Duitse Riesling en Spätburgunder door hoogleraar aan de Hochschule Geisenheim University Ludwig Pasch, gevolgd door een walking lunch. Daarna konden er nog meer dan 300 wijnen geproefd worden aan 40 stands die door veel importeurs en de wijnmakers zelf werden gepresenteerd.
Tussendoor heb ik mezelf nog tegoed gedaan aan de heerlijke kazen van @bourgondischlifestyle en de lekkere patés van @madame_pate Na afloop een verkwikkende espresso van @arditicoffee
Door de uitstekende organisatie en fantastische locatie maak dit altijd weer een van de hoogtepunten van het jaar qua proeverijen. Super Geil!

Michael Kardienaal (Bricco Wijnadies)

De twee masterclasses van Wines of Germany boden een interessant perspectief op klimaatverandering in het algemeen en Duitse wijn in het bijzonder. Beide sprekers hadden een boeiende boodschap, vanuit hun eigen vakgebied, waarbij vooral de boodschap van Romana Echensperher je aan het denken zet: Dogma’s hebben geen zin, laten we vooral kijken hoe alle verschillende principes en certificeringen elkaar aanvullen in plaats van uitsluiten. De bijpassende flights van fascinerende wijnen maakten haar boodschap verfrissend concreet.
Jochen Riga (Manager Buying Delta Wines)

Dank voor een prima georganiseerde dag in een fantastische locatie.
Ik heb met veel aandacht en plezier de 2 masterclasses gevolgd.
Romana Echensperger had een zeer vlotte en duidelijk presentatie. Zij heeft voor mij orde geschept in de wir war van certificeringen en bewegingen in de wereld van Bio, Bio-dynamisch en Sustainable.
Ludwig Pasch gaf een presentatie op een hoog niveau maar de proeverij gaf in een heel simpele maar zeer doeltreffende manier de materie weer. Erg knap gedaan !

Frank Donker (Global Wine Consultant)

Dank voor de goede organisatie gisteren en leuke masterclasses en proeverij.
Romana nam ons mee in de geschiedenis van de wijnbouw en hoe wijnbouw een door industrie van buitenaf vaak negatief beïnvloede cultuur geworden is . De toekomst van de (Duitse) wijnbouw ligt veeleer in het verantwoord omgaan met de natuurlijke bronnen en dit werd in 3 flights geïllustreerd met biologische, biodynamische en sustainable (Fair n’Green, CO2-neutraal en PiWi) wijnen. Niet zozeer dat een van deze 3 categorieën dé enige oplossing is maar meer dat de 3 benaderingen tezamen de weg zijn naar een groene toekomst voor de Duitse wijnbouw. Vlot, leerzaam en duidelijk gebracht.
Ludwig ging dieper in op de verschillende mogelijkheden bij riesling en pinot noir om de invloed van klimaatverandering in Duitsland te managen. Hij besprak de invloed van het warmer wordende klimaat op ta van stoffen en processen in de druif en liet in 4 flights zien welke opties een wijnbouwer heeft met deze druivenrassen. Snoeiwijzen en rendementen, canopy management afgestemd op het verloop van het jaar, aanplant op diverse hoogten en kiezen van oogstmoment en de invloed van wel of niet ontstelen en/of kneuzen werd goed geïllustreerd door de verschillende rieslings en pinot noirs. Een meer technisch verhaal verduidelijkt door tal van cijfers en parameters die in combinatie met de geproefde wijnen meer zicht gaven op de mogelijkheden die een wijnboer heeft met riesling en pinot noir in het warmer wordende klimaat. Goed verhaal.

Ibert van der Waal (Verkoopleider Wijnimport Bart)

Hartelijk dank aan allen die aanwezig waren, we kijken terug op een geslaagde dag.
Noteer alvast maandag 26 juni 2023 voor de 20ste  editie van Riesling, Pinot & Co.!


Terug Print