Hoogtepunten Details

terug

Bopparder Hamm: de grootste wijnlus van de Rijn

Hoogtepunten van de wijncultuur: Mittelrhein

Aan de grootste lus van de Rijn ligt ook het grootste aaneengesloten wijngebied van de Mittelrhein, de Bopparder Hamm. De naam is vrijwel zeker afgeleid van het Latijnse woord ‘hamus’, dat zo veel betekent als ‘hoek’ en refereert aan de beroemde S-bocht in de Rijn.

Hoogstwaarschijnlijk bedreven de Romeinen hier al wijnbouw. Op de plaats van het huidige Boppard werd in 370 een Romeins castellum gebouwd waar wijn onderdeel was van de verzorging van de troepen. De eerste vermelding van wijnbouw in Boppard in een oorkonde dateert uit 643. Tot aan de moderne tijd aan toe bleef wijn de voornaamste bron economische activiteit in het stadje in het nauwe dal van de Mittelrhein. Sinds 2002 is dat dal UNESCO-werelderfgoed. Het mooiste zicht erop heb je in Boppard.

De wijngaard Bopparder Hamm heeft een oppervlakte va 75 hectare. Zijn helling op het zuiden heeft een perfecte ligging ten opzichte van de zon en profiteert van het water van de Rijn als warmtereservoir. De leisteenbodem is ideaal voor de productie van grote Rieslingwijnen met fijne mineraliteit en aroma’s van appel, munt en andere kruiden.

De dagelijkse werkzaamheden van de wijnboer in de arbeidsintensieve hellingpercelen worden nog altijd bepaald door veel handwerk. Zestien voltijdse wijnboeren exploiteren momenteel de percelen van de Bopparder Hamm. Hun productie bedraagt ongeveer 600.000liter, vrijwel uitsluitend van paradepaardje Riesling. Die is en blijft nog altijd het meest aangeplant druivenras van zowel de Bopparder Hamm als de hele Mittelrhein.

Een hoogtepunt wat betreft kennismaking met de wijngaard met een uitgesproken culinair karakter is de Mittlerheinischer Weinfrühling op de laatste zondag van april. Een dozijn wijnbedrijven uit Boppard biedt dan met afwisselende fijne hapjes een zintuiglijke Rijn- en wijnbeleving van de eerste orde aan.
Wie grotere sportieve uitdagingen zoekt, kan zijn hart ophalen aan de Mittelrhein-Klettersteig, het klimpad dat in samenwerking met de Duitse Alpenvereniging gecreëerd werd. De elf klimpassages over de steile rotswanden van de Bopparder Hamm vergen zo’n drie uur en worden beloond met een spectaculair uitzicht vanaf de top.Contact

Tourist Information Boppard

56154 Boppard

Tel. : +49 6742 3888
Fax : +49 6742 81402
tourist[at]boppard(dot)de
www.boppard-tourismus.de


Aanbevolen hotels en restaurants

Bellevue Rheinhotel

Rheinallee 41
56154 Boppard

Tel. : +49 6742 / 102 - 0
info[at]bellevue-boppard(dot)de
www.bellevue-boppard.de

Bopparder Weinkontor "Im Historischen Turm"

Heerstr. 197
56154 Boppard

Tel. : +49 6742 / 801804
leue[at]bopparder-weinkontor(dot)de
www.bopparder-weinkontor.de

Drucken Drucken