Hoogtepunten Details

terug

In het rijk der zintuigen: steen, hout, glas en licht

Weinreich, bedrijfsgebouw van de coöperatie Sommerach

Op het wijneiland in de zuidelijke lus van de Main ligt het Unterfrankische wijndorp Sommerach. De plaatselijke wijnboeren sloten zich in 1901 tot de oudste wijncoöperatie van Franken.

Enige tijd gelden besloten de ambitieuze wijnboeren die al veelvuldig onderscheiden werden als beste coöperatie van Franken en in 2009 ook als beste van Duitsland om hun bedrijfsgebouw een nieuw aanzien te geven. Doel daarbij was om de filosofie van de wijnboeren, bewustzijn van traditie in samenhang met openheid voor de wereld en zin voor innovatie, ook in de vorm van hun gebouw tot uitdrukking te brengen.

Het Würzburgse architectenbureau Hofmann, Keicher, Ring voldeed aan deze eis en plande de verbouwing. Daarbij week de voordien duistere atmosfeer voor een licht en modern ruimteconcept. Het nieuw ontstane Weinreich werd in 2006 ingewijd en biedt op de begane grond onderdak aan een vinotheek waarvan de proefruimte de klinkende naam Kostbar kreeg. Stee, hout en glas zijn de belangrijkste materialen. Alles werkt vriendelijk en uitnodigend. Een zomerbar met terras geeft bij mooi weer zin om buiten te gaan zitten onder het genot van een glas wijn. Op de bovenverdieping werden vergader- en scholingsruimtes ingericht. Via een trap, waarlangs de namen van alle wijnboeren uit Sommerach staan, kom je in de gewelfkelder. Daar zorgt een ongewoon belichtingsconcept voor een bijzondere gewaarwording. Vanuit het donker weerkaatsen de stalen tanks een geheimzinnig lila, roze of oranje licht. In de vatenkelder kom je tergt in een zee van licht en kleur.

Ook de buitenkant werd behoedzaam vernieuwd. De brede, via de hoek van het gebouw lopende reeks vensters citeert met zijn markante vensterbanken een stijlkenmerk van het moderne bouwen uit de jaren twintig en dertig. Het gegeven dat het Weinreich zich harmonieus invoegt in het dorpsbeeld aan de voet van de Katzenkopf en toch jong, fris en toekomstgericht overkomt, bewijst de geslaagde verbinding tussen Frankische traditie en moderne architectuur. Niet in het minst daarom werd de wijnbelevingswereld Weinreich van de Winzerkeller Sommerach in 2007 onderscheiden in het kader van de Deutscher Architekturpreis Wein.


Höhepunkte der Weinkultur 2013 01

Contact

Winzerkeller Sommerach eG

97334 Sommerach/Main

Tel. : +49 9381 / 8061 - 0
info[at]winzer-sommerach(dot)de
www.winzer-sommerach.de

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 9-18 uur
Zaterdagen, zon- en feestdagen van 10 tot 18 uur

Drucken Drucken