Hoogtepunten Details

terug

Kessler in Esslingen: oudste Sekthuis van Duitsland

Hoogtepunten van de wijncultuur: Württemberg

Op 1 juli 1826 stichtte Georg Christian von Kessler in Esslingen aan de Neckar het eerste Sekthuis van Duitsland. Hij had het vak geleerd bij Champagnehuis Veuve Clicquot.

Kessler was in 1807 als boekhouder in dienst gekomen bij de beroemde firma Veuve Clicquot-Fourneaux & Cie. In 1815 was hij echter al lid van de bedrijfsleiding. Kessler boekte met name op het gebied van de export enorm succes. Intriges verhinderen echter dat hij in 1824, zoals gepland, het bedrijf over zou nemen.

Goed voor Esslingen en goed voor Duitsland was dat Kessler terugkeerde naar zijn geboortestad en daar in 1826 in de voormalige bedrijfsruimte van het Kaisheimer Pfleghof G.C. Kessler & Compagnie oprichtte. De eerste 4000 flessen schuimwijn werden gemaakt van Frühburgunder en onder de bescheiden noemer ‘schäumender Württemberger Wein’ op de markt gebracht. De naar het voorbeeld van Champagne gemaakte schuimwijn maakte evenwel snel furore. In de eerste tien jaar verkocht Kessler ongeveer een half miljoen flessen van zijn mousserende wijn en in 1829 exporteerde hij al naar Rusland, Groot Brittannië en de Verenigde Staten, al bleven Württemberg en zijn koningshuis wel de belangrijkste afnemers.

In 1832 werd de eerste gewelfkelder aangekocht in het Speyrer Pfleghof. Dit indrukwekkende voormalige tiendhof dateert uit 1213 en is tot op heden zetel en productielocatie van Sektmanufaktur Kessler. In Kesslers sterfjaar 1842 verkoopt het bedrijf al 46.500 flessen. Daarna wordt het geleid door Carl Weiss.

Tijdens de Leipziger Messe van 1850 werd het merk Kessler Cabinet gelanceerd, het oudste bekende Sektmerk van Duitsland. Ook in de 20e eeuw ging het succesverhaal door. Sekt van Kessler werd geschonken aan boord van het luchtschip LZ 127 Graf Zeppelin tijdens de vlucht om de wereld daarvan. Kanselier Konrad Adenauer maakte Kessler in 1956 tot regeringssekt voor staatsbezoeken.

Toch moest het bedrijf met zijn rijke traditie in december 2004 uitstel van betaling aanvragen. Een doorstart onder leiding van de Esslinger zakenman Christopher Bauer in 2005 voorkwam echter het einde. Zodoende kunnen de twee kelners met hun Sektkoeler – het bedrijfslogo – nog altijd Sekt van Kessler serveren. De twee werden overigens in 1904 getekend door de aan het blad Simplicissimus verbonden karikaturist Josef Benedict Engel.

Vandaag de dag wint Sekt van Kessler weer prijzen dankzij zijn geheel eigen stijl in de traditie van Veuve Clicquot. Kennismaking daarmee is mogelijk in de nieuwe Kessler-Karree 18 in het centrum van Esslingen, compleet met bar, proeflokaal en gewelfkelder.Contact

Kessler Sekt GmbH & Co. KG

73728 Esslingen

Tel. : +49 711 31 05 93-0
Fax : +49 711 31 05 93-50
www.kessler-sekt.de

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 10 tot 19 uur
Zondag van 10 tot 16 uur

Drucken Drucken