Hoogtepunten Details

terug

Openluchtmuseum Bad Sobernheim: waar historische wijnbouw tot leven komt

Hoogtepunten van de wijncultuur: Nahe

Wijnbouw van de Middeleeuwen tot aan het heden wordt nergens zo aanschouwelijk gepresenteerd als in het openluchtmuseum van Bad Sobernheim aan de Nahe. Het in 1973 geopende museum in het idyllische Nagtigallental is met een oppervlakte van 35 hectare en circa 60.000 bezoekers per jaar het grootste in zijn soort in Rheinland-Pfalz.

Een kleine 40 historische gebouwen die uit alle windstreken stammen laten hier zien hoe de bevolking van Rheinland-Pfalz vroeger woonde, werkte en leefde. Dat ook wijnbouw daarbij hoort, is een vanzelfsprekendheid in het grootse Land met wijnbouw van Duitsland. Wijnbouw en wijncultuur zijn in het museum een belangrijk thema om tastbaar te leren kennen.

In diverse oude huizen van wijnboeren uit de Moezeldorpen Zell-Merl en Ürzig, evenals uit Weinsheim aan de Nahe kunnen de bezoekers van heel dichtbij ervaren hoe de wijnboeren in verschillende perioden gewoond hebben en hoe hun kelders eruitzagen. Twee deels uit de late Middeleeuwen stammende pershuizen uit Bruttig en uit Briedern aan de Moezel zijn ingericht met een aantal persen, waaronder een boompers uit 1726, diverse houten schroefpersen uit de 19e eeuw en metalen schroefpersen uit de 20e eeuw als voorbeelden van de ontwikkeling in keldertechniek.

De werkzaamheden in de wijngaard zijn te volgen in de 200 vierkante meter tellende museumwijngaard. In de in 1983 op een steile helling aangelegde wijngaard zijn de verschillende geleidingsvormen van de wijnstok te zien, zoals paalgeleiding, draadgeleiding en geleiding in een enkele of dubbele boog te zien. Een historisch wijngaardhuisje nodigt uit om even te gaan zitten. De wijngaard wordt onderhouden door de Winzergenossenschaft Rheingrafenberg, de coöperatie uit het naburige Meddersheim. Aangeplant staan de traditionele rassen Gewürztraminer, Riesling, Portugieser, Ruländer, Müller-Thurgau en Silvaner.

De daaruit gecreëerde Museums-Schoppen is natuurlijk in de museumwinkel verkrijgbaar. Wijnen van de Nahe kunnen geproefd worden in het restaurant en in de historische kegelbaan. Een bijzonde hoogtepunt is de jaarlijkse Wein- und Winzertag medio mei, een actiedag in het museum waarbij alles om wijn draait. Er is dan te zien hoe de wijngaard vroeger geploegd werd, hoe wijnvaten uit de kelder gerold werden en hoe Sekt gedegorgeerd wordt. Eind 2011 is op het terrein van het openluchtmuseum het ‘Haus der rheinland-pfälzischen Weinkultur’ gereedgekomen met daarin een vinotheek en een modern informatiecentrum over verleden, heden en toekomst van de wijnbouw.Contact

Stiftung Rheinland-Pfälzisches Freilichtmuseum

55566 Bad Sobernheim / Nahe

Tel. : +49 6751 855880
Fax : +49 6751 8558810
info[at]freilichtmuseum-rlp(dot)de
www.freilichtmuseum-rlp.de

Openingstijden

Van 1 april t/m 31 oktober dagelijks behalve maandag van 9 tot 17 uur


Aanbevolen hotels en restaurants

DAS BOLLANTS

Felkestraße 100
55566 Bad Sobernheim

Tel. : +49 6751 / 9339 - 0
info[at]bollants(dot)de
www.bollants.de

Hotel Maasberg Therme

55566 Bad Sobernheim

Tel. : +49 06751 / 8760
info[at]hotel-maasberg-therme(dot)de
www.hotel-maasberg-therme.de

Restaurant “Quellenpavillon”

Im Freizeitpark
55566 Bad Sobernheim

Tel. : +49 6751 / 4986
quellenpavillon[at]web(dot)de
www.quellenpavillon.de

Restaurant "Kupferkanne"

Berliner Str. 2
55566 Bad Sobernheim

Tel. : +49 6751 / 2858
restaurant[at]restaurant-kupferkanne(dot)de
www.restaurant-kupferkanne.de

Drucken Drucken