Hoogtepunten Details

terug

Spannend ensemble: massieve barok en transparante constructie van glas en staal

Vinothek Iphofen

In het centrum van het wijnstadje Iphofen bevindt zich tussen het barokke raadhuis en de St. Veitkerk een bouwensemble dat historische en hoogmoderne architectuur met elkaar in een spannende dialoog laat treden.

Uitgangspunt ervoor was een barok gebouw met twee verdiepingen waar ooit de koster van de St. Veitkerk in woonde. De stad Iphofen liet het 17eeeuwse en onder monumentenzorg staande gebouw renoveren en uitbreiden met nieuwbouw. Doel daarbij was het scheppen van een architectonisch kader waarin de culturele en wijnbouwkundige veelzijdigheid van Iphofen adequaat gepresenteerd kon worden. Het zo ontstane complex draagt de naam Vinothek Iphofen en biedt ongeveer op 600 vierkante meter op vier niveaus onderdak aan ruimten voor wijnpresentatie, toeristische informatie, een galerie voor wisselende tentoonstellingen, vergaderruimte en een gewelfkelder. Het aanbod wordt gecompleteerd door een wijnbistro en een boerenwinkel met regionale producten.

De vinotheek, waarin de Iphofense wijnproducenten naast wijn ook Sekt en gedistilleerd presenteren, bevindt zich in de nieuw gebouwde annex. Zelfbewust als de innovatieve en internationaal georiënteerde wijnboeren zelf moesten ook de presentatie- en proefruimte zijn. In lijn hiermee ontwierp Walter Böhm van architectenbureau Böhm + Kuhn in het naburige Markt Einersheim naast de massieve muren van het barokgebouw een lichte, transparante annex uit glas en staal. Voor de glasfaçade aangebrachte lamellen zorgen voor extra structuur.

De markante nieuwbouw benut de aangrenzen vakwerkmuren van het barokke gebouw en integreert die harmonisch in het ruimteconcept. Binnenhuisarchitect Andreas Weber uit Herrsching onderstreept met zijn ruimte-inrichting de moderne, heldere en geaccentueerde lijnvoering. Op de bovenverdieping werden vloeren van rode eik uit Iphofen gelegd – een houtsoort die wegens zijn mineraal rode verkleuring eerst als minderwaardig gold, maar die door de gemeenteraad en de wijnboeren nadrukkelijk gevraagd werd als materiaal van eigen bodem.

Ondanks de tegenstellingen binnen het in 2000 geopende complex harmoniëren het massieve barokke deel en de door licht doorstroomde constructie van glas en staal uitstekend met elkaar. Ze stralen een vrolijke atmosfeer uit die uitnodigt tot een bezoek aan de vinotheek of aan het terras op de binnenplaats.


Vinothek Iphofen, Außenansicht 01

Contact

Vinothek Iphofen

97346 Iphofen

Tel. : +49 9323 / 870317
info[at]vinothekiphofen(dot)de
www.vinothekiphofen.de

Openingstijden

Dinsdag t/m vrijdag van 11 tot 18 uur
Zaterdagen, zon- en feestdagen van 11 tot 17 uur
Van mei t/m oktober vrijdag tot 19 uur geopend
Maandag gesloten

Drucken Drucken