Hoogtepunten Details

terug

Verbinding van tegenstellingen: glas, beton en oude kloostermuren

Hoogtepunten van de wijncultuur: Rheinhessen

Nieuwe poort en verbouwing voor Wasems klooster Engelthal

Nieuw leven binnen de oude muren brengen was de doelstelling van Weingut Julius Wasem in Ingelheim. Om dat te bereiken liet het de onder monumentenzorg staande restanten van het cisterciënzerklooster Engelthal renoveren.

Van het klooster zelf was niet meer zo veel behouden gebleven, afgezien van de westelijke vleugel aan de Edelgasse en de bijna haaks daarop staande boerderij. Dit gebouw moest geïntegreerd worden met nieuwbouw. Die nieuwbouw verbindt de historische delen als een scharnier.

Terwijl het behoud van de onder monumentenzorg staande buitenmuren de hoogste prioriteit had, werd het scharnier als een kubusblok aangelegd. Het platte dak ervan en de gebruikte materialen, vooral beton, staal en glas, contrasteren bewust met de flankerende middeleeuwse gebouwen en hun massieve stenen muren, kruis- en tongewelven, plafonds van eiken balken en dakconstructies. Een monumentale glasfaçade waarin Corten staal verwerkt is, maakt de nieuwbouw transparant en schept een vrolijke ambiance van openheid. Hij wordt gebruikt als centraal poorthuis en geeft toegang tot alle etages van het ensemble via trappen en liften.

In de monumentale delen zijn een vinotheek met proefruimte, een Weinstube, een ‘wijnschuur’ met aansluitende wijngaard en vergaderruimtes ondergebracht. Verantwoordelijk voor het ontwerp van het 2010 begonnen en in 2013 voltooide complex van Weingut Wasem zijn architectenbureau Hille en binnenhuisarchitecten Cornelia Schroff-Graf en Willi Hubor uit respectievelijk Gottmardingen en Mettendorf verantwoordelijk. “Bewaren, invoegen en afstemmen” waren de belangrijkste sleutelwoorden bij de renovatie en nieuwbouw, aldus de architecten. Dat ze de spagaat tussen oud en nieuw hebben weten te maken en een moderne, maar niet opdringerige verbinding tussen de monumentale delen hebben weten te realiseren, blijkt wel uit de prijzen en onderscheidingen die Wasems Kloster Engelthal al in korte tijd ten deel gevallen zijn. Bij de Global Award Great wine Capital 2012, de eerste plaats bij de ontwerpprijs van de stad Ingelheim, de International Wine Tourism Award 2012 en de Best of Wine Tourism Award 2013 kwam ook nog een nominatie voor de Architekturpreis Wein 2013.Contact

Wasems Kloster Engelthal

55218 Ingelheim am Rhein

Tel. : +49 6132 23 04
www.klosterengelthal.de

Openingstijden

Openingstijden

Maandag t/m vrijdag van 8.30 tot 18.30 uur
Zaterdag van 9 tot 18 uur

Drucken Drucken