Hoogtepunten Details

terug

Weinbau meets Bauhaus: klassiek en modern tegelijk

Uitbreiding van Weingut Kreutzenberger

Het is ongewoon dat een oud huis van een wijnboer er uitziet als een voorbeeld van het klassieke modernisme. Toch is dat het geval in Kindenheim in de Pfalz. Daar werd in 1929 het goedhuis van de familie Kreutzenberger gebouwd in de destijds avant-gardistische stijl van het Bauhaus.

“De moed om nieuwe wegen te bewandelen, is altijd kenmerkend geweest voor onze familie”, aldus Jochen Kreutzenberger wiens overgrootvader Emil ruim tachtig jaar geleden de Nieuwe Zakelijkheid naar Kindenheim bracht. Tegelijkertijd voelt het kleine familiewijngoed met percelen in de beste wijngaarden van Kindenheim, Bockenheim en Wachenheim, zich ook verplicht aan de traditie, want de geschiedenis ervan gaat terug tot 1438.

Met smeedijzeren wijnranken en romantiek waar duigen van vaten aan te pas komen hebben de Kreutzenbergs alleen niets op. In tegendeel! Met veel gevoel voor authenticiteit hebben ze door de jaren heen het strakke gebouw met zijn platte dak weten te behouden. Aan architect Otto Prott wijdden ze zelfs een speciale etikettenlijn op hun flessen. Toen rond 2000 behoefte was aan meer ruimte, besloot Jochen Kreutzenberger tot uitbreiding, met als essentiële voorwaarde het grootst mogelijk respect voor de bestaande architectuur. Architect professor Heribert Hamann uit Oppenheim nam de uitdaging aan en creëerde een nieuwbouw waarvan het kubistische bouwcorpus, de gereduceerde vormtaal en het puristische ontwerp van de voorgevel de zakelijke stijl van het ‘oude gebouw’ overnemen zonder het klassieke modernisme te imiteren.

In 2007 was het werk klaar, de wijnmakerij vergroot en de architectuurklassieker uitgebreid met nieuwbouw die keurig aansluit bij de Bauhausstijl. In het kader van de uitbreiding schiep Jochen Kreutzenberger het ‘glazen wijngoed’, een rondgang die de geïnteresseerde bezoeker door het hele vinificatieproces leidt en de weg van de wijn van druif tot fles aanschouwelijk maakt. Vanaf het dakterras kunnen bezoekers genieten van het uitzicht over de wijngaarden langs de Deutsche Weinstraße, op het Pfälzerwald en over de Rijnvlakte.

Bij de eerste uitreiking van de Architekturpreis Wein, een initiatief van het ministerie voor wijnbouw van Rheinland-Pfalz, het Deutscher Weinbauverband en de architectenkamer van Rheinland-Pfalz, prees de jury de verbouwing en nieuwbouw wegens het ‘respect voor het klassieke modernisme’ en het ‘geheel zonder breuk binnen het ensemble’. Het leverde Weingut Kreutzenberger de Architekturpreis Wein 2007 op.Contact

Weingut Kreutzenberger

67271 Kindenheim

Tel. : +49 6359 4266
Fax : +49 6359 40479
jochen.kreutzenberger[at]t-online(dot)de
www.kreutzenberger.com

Openingstijden

Maandag t/m zaterdag van 8 tot 18 uur
en op afspraak

Drucken Drucken