Hoogtepunten Details

terug

Weingut Burg Hornberg: op een na oudste wijngoed ter wereld en thuis voor Götz von Berlichingen

Hoogtepunten van de wijncultuur: Württemberg

Eens bedreef de legendarische Götz von Berlichingen hier wijnbouw, De even beroemde als beruchte Frankische rijksridder met de ijzeren hand woonde immers 45 jaar lang op Burg Hornberg bij Neckarzimmern.

Wat menigeen niet weet is dat de door krijgshaftige gedrag tijdens de Zwabische Boerenoorlog bekend geworden ridder ook wijnbouw bedreef op zijn in 1517 verworven burcht. En met zo veel succes dat hij volgens de annalen zijn Neckarwijn zelfs aan het keizerlijke hof in Wenen verkocht.

Burg Hornberg wordt voor het eerst vermeld in een in 1184 door paltsgraaf Kunrad van Hohenstaufen opgesteld document, inclusief wijngoed en wijngaarden. Experts zijn het er echter over eens dat dit niet het begin van de wijnbouw op de Hornberg was. In de Untere Au en op het terrein van het tot Burg Hornberg behorende Stockbronner Hof werden in 1893 twee Romeinse villae rusticae gevonden. Opvallend veel schreven van deels grote keramieken amfora’s maken een verbinding tussen beide landgoederen en wijnbouw aannemelijk. Die wijnbouw kan al in de 2e eeuw bedreven zijn.

In ieder geval is Burg Hornberg alleen al vanwege die oorkonde uit 1184 het op een na oudste nog in bedrijf zijnde wijngoed ter wereld en het oudste van Baden-Wurttemberg. Eigenlijk ligt het wijngoed op Badens gebied en stond tot inde jaren 1980 te boek als Badens. Sindsdien wordt de wijngaard aan de grens echter tot Württemberg gerekend. Op in totaal 10 hectare in steile wijngaarden Burg Hornberger Wallmauer en Burg Hornberger Götzhalde wordt een veelheid aan druivenrassen geteeld, waaronder historische als Muskateller en Traminer.

Ruim 9 kilometer terrasmuren van natuursteen zorgen voor een evenwichtige warmteverdeling in de wijngaard. De muren slaan overdag de zonnewarmte op en geven die ’s nachts weer af aan de wijnstokken. De druiven worden nog altijd uit de wijngaard direct naar het pershuis van het slot gebracht waar de opvoeding plaatsvindt in de slotkelder met zijn gewelf van 40 meter land en 6 meter. Wijnproeverijen gebeuren in de Romanische Untere Burg, het grootste woongebouw uit de tijd van de Stauffer ten noorden van de Alpen. Het officiële proeflokaal bevindt zich in de Alte Neckarmühle in Gundelsheim. Kasteelheer en oenoloog is tegenwoordig baron Dajo von Gemmingen-Hornberg. Hij is als twaalfde generatie de erfgenaam van de Freiherr von Gemmingen die in 1612 Burg Hornberg kocht en hoeder van een ongeveer 1500 jaar oude wijntraditie. Van de in 1562 op 82-jarige leeftijd overleden Götz von Berlichingen is op de burcht overigens nog altijd zijn wapenrusting te zien.


Drucken Drucken