Hoogtepunten Details

terug

Weingut der Vereinigten Hospitien Trier: oudste wijnkelder

Hoogtepunten van de wijncultuur: Mosel

De erfenis van de Romeinen is hier tastbaar. De oorsprong van de wijnkelder in het Weingut der Vereinigten Hospitien in Trier gaar immers terug tot het jaar 330. Destijds stonden hier aan de Moezel twee grote magazijnen, de zogenaamde ‘horrea’.

Hier werd de wijn opgeslagen die via de Moezel werd aangevoerd uit pershuizen langs die rivier. In de Romeinse tijd waren die magazijnen 70 meter lang en 20 meter breed. Een deel van de tot 8 meter hoge muren is nog steeds bewaard en vormt onderdeel van de huidige kelder van de Hospitien die daarmee de oudste wijnkelder van Duitsland is. De ingang ervan wordt gesierd door een zeer goed bewaard gebleven Romeinse tegelvloer.

De Vereinigte Hospitien ontstonden in 1805 op bevel van de Franse keizer Napoleon. Hij seculariseerde toen de kloosters en liet diverse voormalige katholieke instellingen samenvoegen om te zorgen voor de verpleging van zieken en ouderen. De Vereinigte Hospitien namen bij hun oprichting de wijngaarden over van de kloosters, waaronder enkele op de beste locaties aan Saar en Mittelmosel.

De Vereinigte Hospitien zijn tegenwoordig een stichting die een bejaarden- en een verzorgingstehuis onderhoudt, evenals diverse geriatrische instellingen. De wijngaarden worden geëxploiteerd door een eigen wijngoed dat ook in het bezit is van het oudste bewijs voor de teelt van Riesling aan de Moezel. In 1464 werd Riesling vermeld in een rekeningboek van het toenmalige St. Jakobhospitaal. Op de 25 hectare die het bij VDP aangesloten wijngoed tegenwoordig beheert, groeit dan ook voor 90 procent Riesling. Tot de bekendste wijngaarden behoort Piesporter Goldtröpfchen. Verder is het alleeneigenaar van wijngaarden als Trierer Augenschien, Wiltinger Hölle aan de Saar en Schloß Saarfelser Schloßberg, eveneens aan de Saar.


Mosel 01

Contact

Weingut der Vereinigten Hospitien Trier

54290 Trier

Tel. : +49 651 9451210
Fax : +49 651 9452060
weingut.vereinigtehospitien.de

Openingstijden

Maandag t/m donderdag van 8 tot 12.30 en van 13,30 tot 17 uur
Vrijdag van 8 tot 12.30 en van 13.30 to 16 uur

Drucken Drucken