Hoogtepunten Details

terug

Wijncentrum Bacharach: waar Bacchus thuis is

Hoogtepunten van de wijncultuur: Mittelrhein

Deze stad draagt Bacchus al in zijn naam. De naam Bacharach zou namelijk afgeleid zijn van het Keltische ‘Baccarum’, het landgoed van Baccarus, of het Latijnse ‘Bacchi ara’, het altaar van Bacchus.

De god van de wijn heeft op deze kleine stad in het dal van de Mittelrhein waarlijk zijn stempel gedrukt als op weinig andere. In de Middeleeuwen was Bacharach een belangrijke plaats voor de overslag van wijn. Dat lag vooral aan het beruchte Binger Loch, de flessenhals met zijn scherpe rotsen die destijds niet bevaarbaar was voor grotere schepen. De wijn werd daarom in Bacharach van kleinere vrachtschepen die stroomafwaarts kwamen overgeladen op grote. Zodoende heette die wijn van hier af Bacharacher.

De wijngeschiedenis heeft ook het stadsbeeld bepaald. Getuigen ervan zijn de oude vakwerkhuizen rond het historische marktplein. Het oudste daarvan is het in 1386 gebouwde Altes Haus dat onderdak biedt aan een beroemde Weinstube die zelfs de plaats van handeling voor een operette van Robert Stolz was. In het in 1585 gebouwde Haus Utsch woonde twee eeuwen later Friedrich Wilhelm Utsch, schrijver van Der Jäger aus dem Kurpfalz. In de 19e eeuw, tijdens de hoogtijdagen van de Rijnromantiek, gold het stadje in het tegenwoordig als UNESCO-werelderfgoed geklasseerde dal van de Mittelrhein als een van de mooiste ter wereld en werd er het symbool van.

De reden daarvoor waren vooral twee markante gebouwen, de middeleeuwse Burg Stahleck boven het plaatsje – tegenwoordig in gebruik als jeugdherberg – en de Wernerkapel. Volgens de legende zou hier op Witte Donderdag 1287 een 16jarige christelijke dagloner met de naam Werner door Joden vermoord zijn die zij bloed voor het Pesachfeest wilden gebruiken. Het verhaal van de rituele moord was verzonnen, maar gaf aanleiding tot een golf van Jodenvervolging tot aan de Moezel en Neder-Rijn aan toe. Later werd de Wernerkapel gebouwd in gotische stijl. Met zijn opmerkelijke ruïnesilhouet werd die tot hét kenmerk van de Rijnromantiek bij uitstek. Om in Bacharach de wijn eer aan te doen kun je vandaag de dag terecht in talrijke Weinstuben.Contact

Rhein-Nahe Touristik e.V.

55422 Bacharach

Tel. : +49 6743 919303
Fax : +49 6743 919304
info[at]rhein-nahe-touristik(dot)de
www.rhein-nahe-touristik.de


Aanbevolen hotels en restaurants

Rhein-Hotel Bacharach

Langstr. 50
55422 Bacharach

Tel. : +49 6743 / 1243
info[at]rhein-hotel-bacharach(dot)de
www.rhein-hotel-bacharach.de

Bacharacher Hof

Marktstraße 8
55422 Bacharach

Tel. : +49 6743 / 1422
info[at]bacharacher-hof(dot)de
www.bacharacher-hof.de

Weinhaus "Altes Haus"

Marktplatz
55422 Bacharach

Tel. : +49 6743 / 1209
hotel.altes.haus[at]t-online(dot)de

Drucken Drucken