Hoogtepunten Details

terug

Winzerhof Gierer: ongewoon in- en uitzicht aan de Beierse Bodensee

Hoogtepunten van de wijncultuur: Württemberg

In het Beierse Nonnenhorn, aan de zonovergoten noordoever van de Bodensee, ligt midden tussen de wijnstokken het wijngoed Gierer. Sinds 300 jaar houdt de familie zich generatie na generatie met wijnbouw bezig.

Om bij te blijven zijn altijd weer veranderingen nodig. Daarom besloot wijnboer Josef Gierer om zijn traditierijke bedrijf uit te breiden, enerzijds het productieproces te optimaliseren en anderzijds om een aansprekende ruimte hebben voor het laten proeven en verkopen van zijn wijnen.

Hij gaf aan architectenbureau Mattes Sekiguchi in Heilbronn de opdracht voor het ontwerpen van een vinotheek waarvan de vatenkelder deel moest uitmaken. Het resultaat was een uitbreiding van de bestaande schuur die in het kader van het bouwproject gerenoveerd werd. Aan de zuidkant, aan de kant van de weg, kreeg die en aanbouw met veel glas en een markante afsluitende muur van natuursteen uit kwartsiet. Deze onconventioneel vormgegeven ingang is het visitekaartje van het wijngoed. Aan de noordkant vestigt de glazen achtergevel de blik direct op de aangrenzende wijngaard. De onder de schuur liggende barriquekelder wordt door een bodemvenster mee betrokken in het representatieve deel. Naar het zuiden toe gaat de blik door het glazen voorfront over de Bodensee tot aan Sankt Gallen en de Säntis.

Voor Josef Gierer en zijn vrouw Renate verenigt de nieuwe vinotheek buitengewone vormen, regionale materialen en weidse uitzichten, niet alleen op de nabij en verre omgeving, maar ook op de kelder waar de wijnen liggen. Een passender proefruimte is eigenlijk nauwelijks voor te stellen. Bezoekers vinden dat kennelijk ook, gelet op de positieve weerklank van zowel vaste klanten als de velen die uit nieuwsgierigheid naar de architectuur langskomen. “De doorsnee leeftijd van de klanten wordt nu duidelijk lager, terwijl de omzet met wel een vijfde per jaar is gestegen”, bevestigt Josef Gierer. Zijn innovatieve vinotheek werd in 2011 met de Beierse architectuurprijs Artouro onderscheiden. Eerder al had die de Architekturpreis Wein 2010 gewonnen.


Höhepunkte der Weinkultur 2013 01
Höhepunkte der Weinkultur 2013 02

Contact

Winzerhof Gierer

88149 Nonnenhorn

Tel. : +49 8382 89581
Fax : +49 8382 273916
info[at]winzerhof-gierer(dot)de
www.winzerhof-gierer.de

Drucken Drucken