Mooiste uitzichten Details

Mooiste uitzichten 2016

Rheingau - Zicht vanaf Burgruïne Scharfenstein

Wanneer iets buiten de begaande paden ligt, kan het wel eens iets bijzonder zijn. Kiedrich levert het bewijs. Wie vroeger langs de Rijn liep, moest heel goed kijken om het dorp in de verte te zien. Alleen Kasteel Scharfenstein kwam uit de zee van wijngaarden te voorschijn.

De hellingen waarlangs het bos zich uitstrekte, werden door steile geulen ("cataracten") doorkruist. Een daarvan gaf het dorp zijn naam. Nergens anders in de Rheingau is het middeleeuwse stadscentrum zo goed bewaard gebleven als hier. Rond het marktplein met zijn vakwerkgevels zijn grote aristocratische huizen gegroepeerd. De Valentinuskirche wordt beschouwd als een kostbaar kerkgebouw, het orgel is een van de oudste in Duitsland. Wie de moeite neemt om de stad uit te wandelen naar de ruïnes van Scharfenstein, heeft een goed overzicht van dit alles. Alleen de voormalige vestingtoren is overgebleven. Aan de voet van het dorp is een barbecueplaats ingericht, van waaruit het uitzicht zich uitstrekt over het dorp en heuvelland van Rheinhessen. De toren, waarin honderden kauwen nestelen, mag buiten het broedseizoen worden beklommen. Het is de moeite waard om de sleutel in het stadhuis te halen, want vanaf het gerestaureerde platform met de gekanteelde muur is er een fantastisch uitzicht.

De ruïnes van Scharfenstein liggen direct aan de Rheinsteig. Vanaf de wijngaarden is de opvallende donjon van veraf te zien. Het pad vanuit het dorpscentrum leidt naar het Kiedricher Bachtal en vervolgens naar boven over geasfalteerde paden (alternatief voor het steile Rijnweggetje: slangenpad); het duurt iets minder dan 40 minuten. Ambitieuze fietsers en e-bikers zullen geen probleem hebben om er te komen.


3
Aantal kilometers

1
Tijdsduur in uren

Rheingau - Zicht vanaf Burgruïne Scharfenstein

Startplaats

Ortsmitte Kiedrich

Eindpunt

Burgruine Scharfenstein

Moeilijkheidsgraad

mittel

Gpx

GPX download

(A suitable software is required to open GPX files.)

Drucken Drucken