Detail druivenrassen
Trollinger
Het druivenras Trollinger staat bijna uitsluitend aangeplant in Württemberg en wordt gekenmerkt door zijn krachtige groei en hoge opbrengsten.
Feiten
-
1.940 ha
Wijngaard aangeplant in 2022
Cultivatie en betekenis
Het druivenras Trollinger (van Tirolinger), dat voornamelijk voorkomt in Württemberg, is een variëteit van Vernatsch (Grossvernatsch) en wordt gekenmerkt door zijn krachtige groei en hoge opbrengsten. Trollinger wijnstokken voelen zich het best thuis op warme bodems, vooral op Keuper of Muschelkalkformaties. De late rijpingsperiode, die later is dan die van Riesling, vereist een zeer goede locatie, die bovendien zo vorstvrij mogelijk moet zijn. Trollinger is een hoogproductief druivenras met opbrengsten van 100 hl/ha; het kan dus ook aangeplant worden op arme bodems. Het mostgewicht blijft meestal in het kwaliteitswijnbereik, met een gemiddelde van 70 graden Oechsle. Het zuurgehalte is met 7 tot 10 g/liter ongewoon hoog voor een rode wijn. Tussen 1960 en 1995 groeide het areaal van Trollinger met ongeveer 1.000 hectare en bereikte het een oppervlakte van ongeveer 2.500 hectare. In het laatste decennium is het areaal licht gedaald (2022: 1.940 hectare). In Württemberg is Trollinger (1.908 hectare) het meest verbouwde rode wijnras, vóór Lemberger en Schwarzriesling. Er wordt bijna geen Trollinger geproduceerd buiten Württemberg. Slechts 34 hectare - zoals uit de statistieken blijkt - ligt niet in Württemberg. De concentratie op een van de zuidelijkste Duitse wijnbouwregio's is voornamelijk te wijten aan klimatologische redenen, aangezien de wijnstok een lange vegetatieperiode nodig heeft om te rijpen. Bovendien hebben de wijnen zich ontwikkeld tot een „nationale drank“ van de Schwaben, de naam van de inwoners in het oostelijk deel van Baden-Württemberg en een strook in Beieren.
Vinificatie en smaak
De meeste wijnen worden door de keldermeesters gemaakt tot frisse en speelse rode wijnen. Het is een klassieke, lichtere, Duitse drinkwijn met vaak een zeker restzoet. Wijnen van hogere predicaten zijn zeldzaam. De lichte wijnen hoeven niet meerdere jaren te rijpen, maar zijn het jaar na de oogst al klaar om te drinken. Hun fijne florale aroma verraadt een delicate muskaattoon of ook een aroma van wilde kersen. De wijnen presenteren zich in het glas meestal in een lichtrode kleur, in goede jaren ook robijnrood. Ook wordt er Weissherbst van gemaakt. Blenden met Lemberger is wijdverspreid. De sappige bessen zijn populair als tafeldruiven.
Trollinger wordt vaak gedronken bij een broodmaaltijd, maar gaat ook goed samen met een stukje wit vlees of verse kaas.
In één oogopslag
- Laatrijp met hoge opbrengst
- Veist een goede, liefst vorstvrije standplaats
- Smaak: aardbeien, aalbessen, kersen
Hoe wordt de Trollinger ook wel genoemd?
In Zuid-Tirol staat de variëteit bekend als "Vernatsch" (Italiaans: Schiava).
met bulgur Koolstoofpot
met bulgur
- 200 gr ui
- 1 teen knoflook
- 800 gr spitskool
- 200 gr wortelen
- 400 gr vastkokende aardappelen
- 1 er karwijzaad
- 1,5 l groentebouillon
- 5 er olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 2 er zacht paprikapoeder
- 3 tl honing
- Naar smaak zout & peper
- 120 gr grove bulgur
- 1 bussel peterselie
- 4 takjes munt
- 1 citroen
- 2 appelen
- 3 el (appel)azijn
Snijd de uien en knoflook fijn. Maak de kool schoon en was hem, snijd hem in vieren, verwijder de stronk en snijd de koolkwarten grof. Schil de wortelen, halveer ze in de lengte en snijd ze in stukken van ca. 2 cm breed. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ongeveer 2,5 cm. Rooster het karwijzaad in een pan zonder vetstof en zet apart.
Verwarm de groentebouillon in een kleine pan. Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan, sauteer hierin de kool in 10-15 minuten op hoog vuur donkerbruin en haal uit de pan.
Voeg de resterende olie toe aan de pan. Fruit de uien en knoflook tot ze doorschijnend zijn. Voeg de aardappelen en wortelen toe en bak 3-4 minuten onder voortdurend roeren. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en bak al roerend mee. Voeg de kool, honing en karwij toe en giet de hete groentebouillon erbij. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, dek af en laat 45 minuten sudderen. Voeg 20 minuten voor het einde van de kooktijd de bulgur toe.
Snijd de appelen in 4, verwijder de pitten, snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Pluk de kruiden en hak ze medium fijn. Was en droog de citroen, rasp de schil fijn en meng met de kruiden. Breng de stoofschotel op smaak met azijn, zout en peper en serveer bestrooid met de kruiden.
Tip: De spitskool moet heel sterk en donker geroosterd worden zodat de aroma's goed naar voren komen.
- Spätburgunder (trocken)
- Trollinger (trocken)