Mosel

Moselschleife

Het wijnbouwgebied aan de rivieren Moezel, Saar en Ruwer wordt beschouwd als het oudste wijngebied van Duitsland. De Romeinen brachten de wijnbouw op grote schaal naar hier.

Feiten

  • 8.798 ha

    Wijngaard

  • 524

    Einzellagen

  • > 30°

    Hellingsgraad

Het wijnbouwgebied aan de rivieren Moezel, Saar en Ruwer wordt beschouwd als het oudste wijngebied van Duitsland. De Romeinen brachten de wijnbouw op grote schaal naar hier. Talloze artefacten, waaronder verschillende wijnpersen uit de Romeinse tijd, getuigen van de grote wijnbouwtraditie. Tegenwoordig ligt de helft van de wijngaarden op steile hellingen en terrassen met een helling van meer dan 30 graden.


Langs de Moezel tussen Perl en Koblenz, aan de Saar tussen Serrig en Konz en aan de Ruwer tussen Riveris en het Ruwer-stadsdeel van Trier bewerken ongeveer 5.000 wijnbouwers in 125 wijndorpen 8.798 hectare wijngaarden. Vaak onder moeilijke omstandigheden. Nergens anders ter wereld zijn er meer wijngaarden met steile hellingen dan in het op vier na grootste wijnbouwgebied van Duitsland. Het wijnbouwgebied is verdeeld in zes deelgebieden. Het gebied Burg Cochem aan de benedenloop van de Moezel wordt tegenwoordig vaak de Terrassenmosel genoemd, omdat wijnbouw daar meestal alleen mogelijk is op wijngaardterrassen. De steilste wijngaard van Europa, de Bremmer Calmont, ligt hier. Het gebied rond Bernkastel staat bekend als de Middenmoezel. Het is het hart van het wijnbouwgebied, met bekende wijnbouwgemeenschappen en beroemde wijngaardlocaties. De Bovenmoezel begint ten zuiden van Trier. Het gebied Moseltor, een deel van de Bovenmoezel, hoort bij Saarland. Ook in de Saarregio wordt wijnbouw bedreven. En het Ruwer-dal is de kleinste subregio van het wijnbouwgebied.

Langs de Moezel en de zijdalen van de Saar en Ruwer worden op 8.536 hectare 91 procent witte druivenrassen verbouwd. Dit is het hoogste aandeel witte wijn in Duitsland. Riesling voelt zich bijzonder thuis op 5.330 hectare. Een specialiteit van de Moezel is Elbling (425 ha), die vorig jaar als derde belangrijkste ras werd vervangen door Spätburgunder (435 ha).

Citaten

Hoogtepunten van de wijncultuur in Mosel

  • Hoogtepunt van de wijncultuur Wijngaardterrassen Hoogtepunten van de wijncultuur: Moezel

    Meer informatie
  • Hoogtepunt van de wijncultuur Weingut der Vereinigten Hospitien Trier Oudste wijnkelder

    Meer informatie
  • Hoogtepunt van de wijncultuur Romeins pershuis in Piesport Waar ooit de Romeinen Moezelwijn traden

    Meer informatie

Wijnwandeling Römersteig

Ook deze opwindende wandelroute behoort niet per se tot de makkelijkste. Over een afstand van 15 kilometer zijn immers niet minder dan 600 hoogtemeters te overwinnen.

Meer informatie

Neem contact op met