Winzersekt
Of het nu oudejaarsavond of nieuwjaarsdag is, een feestje of een brunch: als de vreugde borrelt, is een sprankelende bekroning niet weg te denken.
Feiten
-
8 - 10°
Drinktemperatuur
-
3,5
Minimale druk (bar)
-
9 maanden
Flesfermentatie
-
0-3g
Gehalte aan restsuiker = "brut nature".
Duitsers zijn wereldkampioenen als het gaat om de consumptie van mousserende wijn, en daarom hebben de Winzersekte van wijnboeren een vaste plaats veroverd op de lijsten van veel wijnhuizen.
Productie
Bij de productie van Sekt wordt de wijn een tweede keer vergist door suiker en gist toe te voegen. In het geval van Winzersekt gebeurt dit door de traditionele gisting op fles.
Winzersekt rust en rijpt minstens negen maanden, soms jaren, op zijn gist in een donkere en koele kelder. De flessen worden dan ondersteboven in zogenaamde "Rüttelpulte" geplaatst, vier weken lang dagelijks gedraaid en tegelijkertijd in een steeds steilere hoek rechtop gezet. Na dit tijdrovende proces heeft de gist zich verzameld in de flessenhals. De flessenhalzen worden dan ondergedompeld in een koud bad zodat de gist bevriest. Wanneer de flessen worden geopend, zorgt de druk ervoor dat de gistprop wordt uitgeworpen, wat in vakjargon „degorgeren“ wordt genoemd.
Sekts moet koud worden geserveerd. 6 – 8 graden Celsius is ideaal voor witte en rosé Sekt, voor rode Sekt mag het 2 – 3 graden Celsius meer zijn. Je kunt de fles het beste ongeveer twee uur voor het openen in de koelkast zetten.
Ruwweg één procent van de druivenoogst wordt verwerkt tot Winzersekt. Sekt is mousserende wijn waarvan het koolzuur ontstaat tijdens de gisting en een inwendige druk genereert van ten minste 3,5 bar.
Smaakgradaties
- brut natuur: 0-3 g/l
- extra brut: 0-6 g/l
- brut: 0-12 g/l
- extra trocken: 12-17 g/l
- trocken: 17-32 g/l
- halbtrocken: 32-50 g/l
- mild: meer dan 50 g/l
Er is meer dan alleen Sekt:
Schaumwein (schuimwijn) is de algemene term voor mousserende, d.w.z. schuimende wijnen met perlage, met een minimale druk van 3 bar.
Sekt is mousserende wijn waarvan het koolzuur tijdens de gisting wordt geproduceerd en een inwendige druk van ten minste 3,5 bar genereert.
Perlwein (parelwijn) heeft minder druk, het koolzuur mag ook worden toegevoegd. Goede parelwijnen zijn fris, licht, zomers en fruitig en relatief goedkoop, omdat er geen accijns zoals op mousserende wijn hoeft te worden betaald.
Secco is de moderne naam voor trendy parelwijn.
Crémant kunnen Duitse Sekte worden genoemd die voldoen aan bepaalde specificaties voor druivenrassen, oogst en gisting.
Een 22 pagina's tellende brochure over Sekt in het Duits en Engels geeft informatie over wat Duitse Sekt kenmerkt, handige serveertips en een kort overzicht van de geschiedenis: deze is verkrijgbaar in de onlineshop van DWI - net als vele handige wijnaccessoires, zoals de wijnflesstopper voor schuimwijn.
Welke wijnregio bracht als eerste Winzersekt op de markt?
Rheinhessen lanceerde meer dan 25 jaar geleden de eerste Winzersekt in Duitsland.
Rassen
Meer receptideeën
Heerlijke muffins voor het koude seizoen Glühwein en speculaasmuffins
Heerlijke muffins voor het koude seizoen
- 120 gr speculaas
- 250 gr meel
- 250 gr boter
- 4 eieren
- 125 gr suiker
- 0,13 l glühwein
- 1 el cacao
- 3 tl bakpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
- Een snuifje kruidnagelpoeder
- 1/2 vanillepeul
- 2 el rum
Verkruimel de speculaas. Doe hiervoor de speculaasjes in een diepvrieszakje en rol erover met een deegroller of klop het zakje tegen een stevig oppervlak.
Giet het bakpoeder en de bloem door een zeef en meng met de speculaaskruimels en cacao.
Klop in een tweede kom de boter en suiker luchtig en roer de eieren erdoor. Voeg de vanille (merg van een 1/2 vanillepeul), kaneel, kruidnagel, glühwein en rum toe en roer het koekjes- en bloemmengsel erdoor.
Bekleed een muffinblik met muffinpapier en vul het voor tweederde met het mengsel.
Bak de glühwein en speculaasmuffins ongeveer 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.
- Gewürztraminer (süß & edelsüß)
met peren, bonen, peterseliewortel en zwarte walnoten Hertenmedaillons
met peren, bonen, peterseliewortel en zwarte walnoten
- 12 hertenmedaillons (elk 80 gr)
- 30 gr gebraden spekreepjes
- 200 ml bechamelsaus
- 3 el zonnebloemolie
- 8 kleine peterseliewortelen met groen (Alternatief: knolselder))
- 6 - 8 brede snijbonen
- 1 grote peer
- 4 - 6 zwarte walnoten
- 100 ml wildfond
- 2 el boter
- 2 stengels platte peterselie
- Naar eigen smaak zout
Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte. Maak de peterseliewortelen schoon, schil ze en snijd ze bij. Maak de bonen schoon en snijd ze in schuine stukken. Blancheer de peterseliewortels en bonen apart in kokend gezouten water en spoel direct af in ijswater.
Snijd de walnoten in achtsten en warm ze op in de wildfond. Was de ongeschilde peer, snijd in achtsten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Bak de hertenmedaillons aan beide kanten in olie en laat ze in de oven in ca. 3 - 5 minuten gaar worden.
Wentel intussen de bonen en peterseliewortels door de gesmolten boter en breng op smaak met zout. Schik de groenten met de zwarte walnoten en plakjes peer op grote borden. Leg de medaillons erop en garneer met wildfond, bechamelsaus en spekreepjes.
Tip: Je kunt je eigen zwarte walnoten maken. Prik hiervoor de walnoten helemaal in met een vork of satéprikker en leg ze 10 dagen in water. Ververs het water elke dag zodat het looizuur eruit kan lopen. Kook de noten 3 keer in gezouten water tot ze diepzwart zijn. Kook met laurierblaadjes en peperkorrels ongeveer 20 minuten tot ze zacht zijn. Doe ze in inmaakpotten en dek af met siroop. De noten zijn ongeveer 1 jaar houdbaar.
- Spätburgunder (trocken)
- Grauburgunder (trocken)
met tagliatelle Coq au Riesling
met tagliatelle
- 1 hele kip
- 1/3 l Riesling
- 0,2 liter room
- 1 klein glas Cognac
- 2 stuk sjalotten
- 1 teentje look
- 1 stuk eigeel
- 1/2 bussel peterselie
- 1 el bloem
- 50 gr boter
- 1 el olijfolie
- Naar smaak zout & peper
Snijd de kip in stukken. Verhit ca. 50 g boter met 2 el olijfolie in een grote koekenpan en bak de stukken kip lichtbruin (zonder deksel). Breng licht op smaak met zout.
Snipper de sjalotjes fijn, pel de knoflook en hak deze fijn. Hak de peterselie fijn en voeg alles bij het vlees. Bak kort met gesloten pan. Giet de cognac over het vlees en flambeer het met Cognac. Blus af met 1/3 liter Riesling en laat een half uur sudderen op een zacht vuurtje. Voeg eventueel nog een beetje wijn toe en laat nog 10 minuten sudderen.
Verwijder de stukken kip en houd even warm. Meng 1 eetlepel bloem met 1 eierdooier en de room en klop dit door de saus. Breng op smaak met zout en peper. Doe de stukken kip terug in de pan. Serveer direct.
Dit past goed bij tagliatelle.
Variant: Bak 150 g verse champignons in 50 g boter en voeg toe.
- Riesling (trocken)
met bulgur Koolstoofpot
met bulgur
- 200 gr ui
- 1 teen knoflook
- 800 gr spitskool
- 200 gr wortelen
- 400 gr vastkokende aardappelen
- 1 er karwijzaad
- 1,5 l groentebouillon
- 5 er olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 2 er zacht paprikapoeder
- 3 tl honing
- Naar smaak zout & peper
- 120 gr grove bulgur
- 1 bussel peterselie
- 4 takjes munt
- 1 citroen
- 2 appelen
- 3 el (appel)azijn
Snijd de uien en knoflook fijn. Maak de kool schoon en was hem, snijd hem in vieren, verwijder de stronk en snijd de koolkwarten grof. Schil de wortelen, halveer ze in de lengte en snijd ze in stukken van ca. 2 cm breed. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ongeveer 2,5 cm. Rooster het karwijzaad in een pan zonder vetstof en zet apart.
Verwarm de groentebouillon in een kleine pan. Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan, sauteer hierin de kool in 10-15 minuten op hoog vuur donkerbruin en haal uit de pan.
Voeg de resterende olie toe aan de pan. Fruit de uien en knoflook tot ze doorschijnend zijn. Voeg de aardappelen en wortelen toe en bak 3-4 minuten onder voortdurend roeren. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en bak al roerend mee. Voeg de kool, honing en karwij toe en giet de hete groentebouillon erbij. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, dek af en laat 45 minuten sudderen. Voeg 20 minuten voor het einde van de kooktijd de bulgur toe.
Snijd de appelen in 4, verwijder de pitten, snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Pluk de kruiden en hak ze medium fijn. Was en droog de citroen, rasp de schil fijn en meng met de kruiden. Breng de stoofschotel op smaak met azijn, zout en peper en serveer bestrooid met de kruiden.
Tip: De spitskool moet heel sterk en donker geroosterd worden zodat de aroma's goed naar voren komen.
- Spätburgunder (trocken)
- Trollinger (trocken)