Detail druivenrassen

Scheurebe

Scheurebe

In 1916 slaagde de druivenveredelaar Georg Scheu erin een overtuigend nieuw druivenras te creëren door Riesling en Bukettrebe te kruisen.

Feiten

  • 1916

    Ontwikkeld door Georg Scheu

  • 1.483

    Hectare wijngaarden 2022

Aanplant

De Scheurebe stelt aan zijn omgeving bijna even hoge eisen als zijn vader Riesling. Hij verdraagt vrij goed droge, arme bodems, voelt zich goed thuis op löss en kalkhoudende gronden. Het hout rijpt lang, terwijl de langdurige assimilatie van het bladerdek fruit met een hoog mostgewicht mogelijk maakt. De druiven bereiken hun rijpheid kort voor de Riesling. De zuurafbraak in de druiven van gemiddelde grootte begint relatief laat. Scheurebe is gevoelig voor wintervorst, evenals voor botrytis en oïdium.

Betekenis

De kruising zelf kreeg erkenning in de jaren 1950, toen het lukte om er Beeren- en Trockenbeerenauslesen van te maken. Vooral in Rheinhessen plantten wijnboeren het ras aan. In de jaren zeventig was er sprake van een hausse en verdubbelde de aanplant. Met 4,4 procent bereikte het zijn grootste aandeel van aangeplante wijngaarden in 1985. Van de ongeveer 1.483 hectare wijngaarden beplant met Scheurebe in 2022, ligt 733 hectare in Rheinhessen, ongeveer 332 in de Pfalz, 203 in Franken en 102 hectare in de Nahe. Het aandeel Duitse wijngaarden beplant met Scheurebe is momenteel 1,4 procent.

Vinificatie en smaak

Door de verschillende manieren van vinificatie en kwaliteitsniveaus kunnen Scheurebewein-wijnen veelzijdig worden gebruikt. De lichte Kabinett-wijn is ideaal als heerlijke genietwijn onder vrienden, droge tot halfdroge Spätlesen worden aanbevolen als begeleider van aromatische, kruidige vis- en gevogelteragouts, en vooral bij de Aziatische keuken. Edelzoete Spätlesen en Auslesen passen goed bij fruitige desserts.

Scheurebe wordt bijna uitsluitend als predicaatswijn (Prädikatswein) aangeboden, met de aantekeningen dat de smaakrichtingen ‘lieblich’ en ‘süss’ hier belangrijker zijn dan bij andere druivenrassen. De kleur varieert van lichtgeel via strogeel tot intens goudgeel. Zachte Kabinettwijnen en Spätlesen van gemiddelde kracht vallen op door een typische neus en een harmonieuze verbinding van levendige zuren en fruitig zoet. Het nadrukkelijke aroma doet meestal denken aan zwarte bessen, minder vaak aan mango, mandarijn, limoen, perzik of zeer rijpe peer. De edelzoete varianten kenmerken zich door een lange houdbaarheid en bieden na vele jaren een indrukwekkend aroma met perzik of rozen.

Geschiedenis

Tijdens de Eerste Wereldoorlog in 1916 slaagde wijnbouwer Georg Scheu erin een overtuigend nieuw ras te creëren, de Scheurebe, in het toenmalige Onderzoekscentrum voor Wijnbouw in Alzey. Lange tijd werd Silvaner beschouwd als een kruisingspartner naast Riesling, maar DNA-analyses in 2012 identificeerden Bukettrebe als de oudervariëteit. Voordat de verdienste van de kweker werd vereeuwigd in de druivennaam, stond het bekend als „Dr.-Wagner-Rebe“ tot eind 1945 en daarna als „Sämling 88“..

In één oogopslag

  • Kruising van Riesling x Bukettrebe (=kruising van Silvaner x Trollinger, 1864 in Randersacker)
  • Tot 2012 werd nog aangenomen dat het een kruising was van Riesling en Silvaner
  • Laat rijpend ras, verdraagt droge, schrale wijngaarden
  • Aroma: doet meestal denken aan zwarte bessen, exotisch fruit of zeer rijpe peren

Wat zou de oorspronkelijke naam van de Scheurebe worden?

Oorspronkelijk wilden ze de druif de naam "Scheus Liebling" geven, maar in het dialect van Rheinhessen liep dit het risico "Scheis Liebling" te worden. Dus werd gekozen voor Scheurebe als elegantere oplossing.