Mostgewichten

Het mostgewicht zegt veel over de verwachte kwaliteit van de wijn.

Feiten

  • 83 tot 100 °Oe

    Minimumgewicht voor een Auslese

  • 110 tot 128 °Oe

    Minimum mostgewicht voor Eiswein afhankelijk van het wijnbouwgebied

Het mostgewicht zegt veel over de verwachte kwaliteit van de wijn. Het wordt gemeten in graden Oechsle (afgekort tot °Oe). Het is gebaseerd op de dichtheid van de most en wordt gemeten met een mostweegschaal of een geijkte refractometer. Het mostgewicht geeft de gewichtsverhouding aan tussen een liter most en een liter water bij 20°C en is voornamelijk het resultaat van het suikergehalte, waaruit het latere alcoholgehalte in de wijn kan worden afgeleid. 1 liter sap van 100° Oechsle weegt 1,100 kg. Naarmate de druiven rijpen, stijgt het suikergehalte in de druiven en dus ook het mostgewicht in het sap. Bij rijpe druiven waarvan de schil is geperforeerd door de edelrotschimmel Botrytis cinerea verdampt het water op zonnige dagen. Hierdoor wordt het aanwezige suikergehalte nog meer geconcentreerd. Hoe hoger het mostgewicht, hoe hoger gradatie van Qualitäts- en Prädikatswein (kwaliteits- en predicaatwijn) van de latere wijn. Er zijn verschillende minimum mostgewichten voor verschillende druivenrassen in de 13 Duitse wijngebieden.

Naar wie is de term Oechsle vernoemd?

De term Oechsle (afgekort °Oe) gaat terug op de Württembergse apotheker en werktuigkundige Ferdinand Oechsle, die in 1836 de mostschaal uitvond die vandaag nog steeds wordt gebruikt.