Nieuwe oorsprongspiramide voor Qualitäts- en Prädikatsweine

Lagen- und Qualitätspyramide

In de toekomst zal de kwaliteit van een Duitse wijn worden bepaald door zijn herkomst.

Feiten

  • 50 hl/ha

    De druiven die met de hand geoogst worden in vlakke wijngaarden mogen voor Großes Gewächs niet meer dan 50 hectoliter per hectare opleveren.

  • 11% vol

    Wijnen in de kwaliteitscategorie Erstes Gewächs moeten een minimum natuurlijk alcoholgehalte van 11% vol hebben.

Nieuwe oorsprongspiramide voor Qualitäts- en Prädikatsweine

Vanaf 2021 heeft de wetgever een meer gedifferentieerde oorsprongspiramide gecreëerd voor kwaliteitswijnen en predicaatwijnen, resp. voor wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), in het Duits geschützte Ursprungsbezeichnung (g.U.)  Deze heeft een structuur met vier niveaus en volgt het principe "hoe nauwer de herkomst is omschreven, hoe hoger de kwaliteit". De top van deze piramide wordt gevormd door de wijnen van één bepaald perceel (Lagenweine), die op hun beurt weer kunnen worden onderverdeeld in drie niveaus: Helemaal bovenaan staan de Große Gewächse met de strengste kwaliteitseisen, gevolgd door de Ersten Gewächse en de wijnen van individuele wijngaardlocaties (Einzellagen) daaronder.

Wijnen met de aanduiding Großes Gewächs zullen in de toekomst bovenaan de lijst van de wijnen van individuele wijngaardlocaties staan. het gaat hier over alleen witte en rode wijnen die gemaakt zijn van een enkel druivenras dat past bij het profiel van de wijnbouwregio. De manueel geoogste druiven mogen niet dan 50 hectoliter per hectare produceren in vlakke wijngaarden en 10 hectoliter meer in steile wijngaarden. De most die gebruikt wordt voor de productie moet een natuurlijk minimum alcoholpercentage van ten minste elf procent volume hebben en afkomstig zijn van één enkele wijngaard of een kleinere geografische eenheid (Gewann). De wijn moet droog zijn en moet sensorisch beoordeeld worden door een proefcommissie. Het oogstjaar moet altijd worden vermeld. Witte wijnen van dit hoogste kwaliteitsniveau mogen pas vanaf 1 september van het volgende jaar op de markt worden gebracht; voor rode wijnen wordt de termijn met negen maanden verlengd, d.w.z. tot 1 juni van het tweede jaar na de oogst.

De aanduiding Erstes Gewächs geldt ook alleen voor witte en rode wijnen gemaakt van één druivenras dat past bij het profiel van het gebied. De druiven moeten selectief worden geoogst en mogen een opbrengst van 60 hectoliter per hectare in vlakke wijngaarden of 70 hectoliter per hectare in steile wijngaarden niet overschrijden. De most die gebruikt wordt voor de productie moet een natuurlijk minimum alcoholpercentage van ten minste 11% vol hebben en afkomstig zijn van één enkele wijngaard of een kleinere geografische eenheid. De uitsluitend droge wijn mag pas vanaf 1 maart van het volgende jaar worden verkocht en moet een aanduiding van het oogstjaar dragen. De regionale beschermingsorganisaties of brancheverenigingen kunnen voor het eerste oogstjaar een apart sensorisch onderzoek voorschrijven.

Voor de Erstes en Großen Gewächs bepalen de regionale beschermingsorganisaties of brancheverenigingen de druivenrassen die passen bij het regionale profiel en andere bijzondere sensorische kenmerken. Ze kunnen ook aanvullende eisen definiëren voor het gebruik van de benamingen, zoals specifieke maximale opbrengsten per hectare of minimum mostgewichten. De aanvullende specificatie van predicaten is niet mogelijk voor deze Erste en Große Gewächse.

Verbonden die de termen "Erstes en Großes Gewächs" al gebruiken, mogen deze blijven gebruiken als ze voldoen aan bepaalde minimumeisen uit de nieuwe wetgeving, bijvoorbeeld met betrekking tot druivenrassen, opbrengsten en oogstvoorschriften of smaak.

Voor alle andere wijnen en Sekte met de aanduiding van een individele wijngaard of kadastrale wijngaard geldt dat ze mogen worden gemaakt van een of meer bepaalde druivenrassen en dat de druiven ten minste van Kabinett-kwaliteit moeten zijn. De vroegste datum voor de verkoop van deze wijnen is ook 1 maart van het volgende jaar. Het gebruik van predicaten is nog steeds mogelijk.

  • De naam van een individuele wijngaard moet altijd worden vermeld op het etiket, samen met de naam van de gemeente of plaats.

Ortsweine en Region-Weine

Ortsweine (gemeentewijnen)

Wijnen en Sekte die de naam van een gemeente of een deel van een gemeente dragen als geografische herkomstaanduiding, de zogenaamde Ortsweine, staan in de hiërarchie net onder de wijnen van een idividuele wijngaard. Qua smaak weerspiegelen ze de kenmerken van de wijngaarden uit die gemeente.
De druivenmost voor deze wijnen moet ten minste van Kabinett-kwaliteit zijn en ze mogen niet voor 15 december van het oogstjaar op de markt worden gebracht. Aanduidingen van predicaten mogen worden gebruikt.

Region-Weine

De categorie Region-Weine en Sekte is nieuw opgenomen in de Duitse wijnwetgeving. Het wordt gebruikt om wijnen of Sekte aan te duiden waarvan de druiven afkomstig zijn uit een Bereich (deelregio) of een Großlage (verzameling van Einzellagen) die zich uitstrekt over meerdere gemeenten of plaatsen. Deze wijnen worden op het etiket vermeld door de term „Region“ onmiddellijk voor de naam van het respectievelijk Bereich of de voormalige Großlage te plaatsen. Een gemeentenaam mag alleen worden gebruikt als ten minste 85 procent van de wijn uit de genoemde gemeente komt. Aanduidingen van predicaten mogen worden gebruikt.

Wijnbouwregio / Beschermde oorsprongsbenaming (BOB)

Het laagste niveau van de kwaliteitswijnpiramide is voor wijnen waarvan de druiven afkomstig zijn uit één van de 13 Duitse wijnbouwregio's, maar verder geen nauwere geografische aanduiding hebben. De kwaliteitseisen voor deze wijnen zijn niet veranderd als gevolg van de nieuwe wijnwetgeving.
Volgens de nieuwe wijnwet kunnen de termen „Qualitätswein“ of "Prädikatswein" nu ook worden aangeduid door vermelding van de wijnbouwregio met de aanduiding „wijn met beschermde oorsprongsbenaming“, in het Duits geschützte Ursprungsbezeichnung (g.U.) Bij Prädikatsweine moet het betreffende predicaat worden vermeld.

Overgangsperiode

De wetgever heeft een overgangsperiode ingevoerd voor BOB-wijnen. Zij mogen tot en met het oogstjaar 2025 nog geëtiketteerd worden volgens de voorheen geldende bepalingen en in de handel worden gebracht totdat de voorraden zijn uitgeput. Erstes en Großes Gewächs mochten tot en met het oogstjaar 2023 geëtiketteerd en in de handel gebracht worden volgens de huidige regelgeving.

Vanaf wanneer mogen wijnen van het hoogste kwaliteitsniveau (Großes Gewächs) op de markt worden gebracht?

Witte wijnen van dit hoogste kwaliteitsniveau mogen pas vanaf 1 september van het volgende jaar op de markt worden gebracht; voor rode wijnen wordt de termijn met negen maanden verlengd, d.w.z. tot 1 juni van het tweede jaar na de oogst. Het oogstjaar moet altijd worden vermeld.