Blanc de Noir
"Wit uit zwart" - dit is de letterlijke vertaling van "Blanc de Noir".
Feiten
-
100 %
rode druiven
-
2021
Nieuwe definitie van wijnrecht
De term staat voor een witte wijn gemaakt van donkerblauwe tot zwarte druiven. Dit is mogelijk omdat rode druiven meestal wit tot lichtgekleurd vruchtvlees hebben. De rode kleurstoffen, bekend als anthocyanen, zijn voornamelijk aanwezig in de schillen van de bessen. Als het sap van rode druiven wit moet blijven, mogen er geen kleurstoffen uit de schillen in de most terechtkomen. Het is daarom belangrijk dat de rode druiven, die zo gezond mogelijk moeten zijn, alleen voorzichtig worden geperst. De resulterende lichtgekleurde most wordt vervolgens vergist tot een witte wijn. Een typische Blanc de Noir heeft een lichte kleur en kan soms geel-gouden reflecties hebben.
Als de keldermeester de gekneusde rode druiven iets langer in het geperste sap laat zitten, noemen de experts dit een langere maceratietijd, en wordt er iets meer kleur overgedragen van de schillen naar de most, wat resulteert in een rosékleur. Blanc de Noirs zijn uitstekende maaltijdbegeleiders die harmoniëren met een breed scala aan gerechten.
Kader wijnwetgeving
Nadat de 10e wet tot wijziging van de wijnwet in januari 2021 van kracht wordt, mogen de aanduidingen „Blanc de Noirs“ en „Blanc de Noir“ alleen worden gebruikt voor binnenlandse producten als het gaat om wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB), beschermde geografische aanduiding (BGA), likeurwijn met een beschermde geografische aanduiding, mousserende wijn, Qualitats-mousserende wijn of Perlwein (parelwijn) die op dezelfde wijze als witte wijn uit verse rode wijndruiven is bereid en de kleur heeft die typisch is voor witte wijn.
Waarom Blanc de Noir?
De witte wijnen gemaakt van rode druiven worden gekenmerkt door hun uitgesproken fruitaroma's, aangename frisheid en gematigde fruitgehalte. Ze combineren de smaak van een rode wijn met de fruitigheid van een witte wijn en verenigen zo de kenmerken van beide wijnsoorten. Blanc de Noirs zijn uitstekende maaltijdbegeleiders die harmoniëren met een brede waaier aan gerechten.
Flexibiliteit en een positief neveneffect
Voor wijnboeren die voornamelijk rode druivenrassen verbouwen, is de productie van Blanc de Noirs ook een kans om flexibel in te spelen op de toenemende vraag naar witte wijn. Aan de andere kant is er een positief neveneffect voor de productie van rode wijn: als de bleke most voor een Blanc de Noir wordt afgevloeid vóór de gisting, verandert de verhouding tussen de schillen die kleur en tannine bevatten en het sap in de most. Als gevolg daarvan kunnen wijnmakers en wijnliefhebbers zich verheugen op complexere en kleurintensieve rode wijnen.
Hoe wordt Blanc de Noir volgens de wijnwetgeving in Duitsland gedefinieerd?
Volgens de Wijnwet mag de benaming "Blanc de Noir" of "Blanc de Noirs" alleen worden gebruikt als het gaat om een wijn met een beschermde oorsprongsbenaming (BOB) dat voor 100 procent is geperst uit verse rode wijndruiven zoals een witte wijn en de kleur heeft die typisch is voor witte wijn.
Rassen
Meer receptideeën
Heerlijke muffins voor het koude seizoen Glühwein en speculaasmuffins
Heerlijke muffins voor het koude seizoen
- 120 gr speculaas
- 250 gr meel
- 250 gr boter
- 4 eieren
- 125 gr suiker
- 0,13 l glühwein
- 1 el cacao
- 3 tl bakpoeder
- 1 tl gemalen kaneel
- Een snuifje kruidnagelpoeder
- 1/2 vanillepeul
- 2 el rum
Verkruimel de speculaas. Doe hiervoor de speculaasjes in een diepvrieszakje en rol erover met een deegroller of klop het zakje tegen een stevig oppervlak.
Giet het bakpoeder en de bloem door een zeef en meng met de speculaaskruimels en cacao.
Klop in een tweede kom de boter en suiker luchtig en roer de eieren erdoor. Voeg de vanille (merg van een 1/2 vanillepeul), kaneel, kruidnagel, glühwein en rum toe en roer het koekjes- en bloemmengsel erdoor.
Bekleed een muffinblik met muffinpapier en vul het voor tweederde met het mengsel.
Bak de glühwein en speculaasmuffins ongeveer 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.
- Gewürztraminer (süß & edelsüß)
van mild tot pittig Rode Thaise curry
van mild tot pittig
- 1 el rode currypasta
- 1 teentje knoflook
- 100 gr sluimererwten
- 100 gr prinsessenbonen
- 2 bosui
- 2 rode paprika
- 1 wortel
- 1 stengel citroengras
- 30 gr cashewnoten
- 100 ml kippenbouillon
- 4 el sesamolie
- 2 el sojasaus
- 1 el vissaus
- 240 gr basmati- of jasmijnrijst
- 300 gr kipfilet (optioneel)
Snijd de knoflook fijn. Snijd de uiteinden van de bonen en de sluimererwten af. Snijd de andere groenten in dunne reepjes. Als je niet vegetarisch wilt koken, snijd dan de kipfilets in dunne reepjes.
Bak de kip ongeveer 3 minuten in de sesamolie en haal dan uit de wok. Bak nu de currypasta, fijngehakte citroengras en knoflook ca. 3 minuten in de sesamolie. Kook de rijst in gezouten water.
Giet de kokosmelk en kippenbouillon erbij en voeg dan de groenten toe aan de wok. Breng het geheel aan de kook, voeg dan 2 el sojasaus en 1 el vissaus toe en laat het geheel op een laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg dan de kipreepjes toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Serveer met rijst en garneer met cashewnoten om het af te maken.
- Trollinger (halbtrocken & feinherb)
met kruidenkorst Geroosterde kalkoen
met kruidenkorst
- 600 gr kalkoenborst (in 1 stuk)
- 0,25 l witte wijn
- 0,25 l groentebouillon
- 4 hele tomaten
- 4 schijven toastbrood
- 2 eieren
- 2 uien
- 75 gr gemalen Emmentaler
- 1 stengel prei
- 1 bussel bieslook
- 1 el olijfolie
- Naar smaak peper & zout
Was het vlees, dep het droog en snijd in de lengte een diepe holte. Verkruimel de toast. Was en hak de kruiden, pel de uien en snijd ze in blokjes.
Verwarm de oven voor op 200°C (boven- en onderwarmte). Doe het brood, de kruiden, uien, kaas en eieren in een kom, meng goed en breng op smaak. Stop 2/3 van dit mengsel in de kalkoenborst. Prik de opening vast met houten satéprikkers en bind kruislings vast met keukentouw. Leg het gebraad in een braadslede en bestrijk het met olie.
Rooster ongeveer 1 uur in de voorverwarmde oven. Schenk geleidelijk de witte wijn en de groentebouillon erbij.
Maak de groenten schoon en was ze. Snijd de prei in stukjes en voeg na 30 minuten toe aan de braadslede, samen met de hele tomaten.
Bijna 20 minuten voor het einde van de kooktijd verdeel je het resterende derde deel van het kruidenmengsel over het gebraad en laat je het verder garen.
Schik op borden met de groenten en serveer. Serveer met rijst.
- Grauburgunder (trocken)
- Chardonnay (trocken)
de klassieker met Federweißer Uientaart
de klassieker met Federweißer
- 500 gr meel
- 100 gr boter
- 1/8 l melk
- 30 gr gist
- 8 el olijfolie
- Een beetje zout, kummel
- 8 grote uien
- 100 gr spekblokjes
- 250 ml zure room
- 4 eieren
Roer de ingrediënten voor het gistdeeg door elkaar en laat ongeveer 30 minuten rusten op een warme plek.
Voor het beslag, pel de uien en snijd ze in grove blokjes, bak ze in de boter tot ze doorschijnend zijn en laat ze afkoelen. Bak de spekblokjes kort uit en meng ze met de zure room, eieren, kruiden en uien in een kom.
Verwarm de oven voor op 220°C.
Rol het deeg uit en leg het op een beboterde bakplaat (laat een randje deeg over). Verdeel de topping er gelijkmatig over en bak op het onderste niveau in ca. 25 minuten goudgeel.
- Federweißer (brut nature)
- Riesling (süß & edelsüß)