Wijnproeverij

Wijn proeven, aroma's ontdekken en de ervaring beschrijven - dat is een kunst die je kunt leren!

Feiten

  • 9 - 11° C

    is de ideale drinktemperatuur voor jonge, lichte witte wijnen

  • 16 - 18° C

    zijn perfect voor rijpe, volle rode wijnen

Allereerst kijken we naar de helderheid en kleur van de wijn in het glas. Deze geven informatie over de conditie en de rijpheid van de wijn.

Draaiend met het wijnglas laat de wijn zijn aroma ontwikkelen. De wijn ontwikkelt zijn smaak op verschillende punten in de mond. Daarom wordt de wijn geslurpt om hem te verrijken met lucht. Dit is de enige manier om alle nuances waar te nemen.

Om ervoor te zorgen dat je smaakzin niet overweldigd wordt tijdens het wijnproeven, is het aan te raden om de smaakintensiteit van de wijnen langzaam op te bouwen: licht voor zwaar, droog voor zoet, jong voor oud.

Voor een wijnproeverij hebben de wijnen de juiste temperatuur nodig: witte wijn koel je af tot 7 à 8 graden Celsius, rode wijn serveer je het best rond de 16 graden Celsius. Voor het openen van de kurk is een kurkentrekker met grote spiralen geschikt, die de kurk vasthoudt zonder dat er kurkkruimels in de wijn komen. Witte wijnen moeten kort voor het serveren worden geopend. Rode wijnen eerder. Om het aroma en de smaak van de wijn te herkennen, mogen de wijnglazen maar half gevuld zijn.

Voor degenen die precies zijn over de temperatuur gelden de volgende aanbevelingen:

  • Jonge, lichte witte wijnen zoals Riesling Kabinett 9 - 11°C
  • Rijpe, volle witte wijnen, bijvoorbeeld Weißburgunder Spätlese 11 - 13°C
  • Roséwijnen, bijv. Weißherbst 9 - 13°C
  • jonge, lichte rode wijnen, bijvoorbeeld Portugieser of Trollinger 14 - 16°C
  • Rijpe, volle rode wijnen, bijvoorbeeld Spätburgunder Spätlese 16 - 18°C
  • Krachtige en tanninerijke rode wijnen, bijv. op barrique gerijpte wijnen 18 - 20°C

Helpvolle accessoires voor het wijnproeven zijn verkrijgbaar in de DWI online shop, zoals het aromawiel, kelnermes en nog veel meer.

Wat betekent het als een wijn "kerkvensters" vormt wanneer hij in een glas wordt rondgedraaid?

De zogenaamde "kerkvensters" geven informatie over de viscositeit en dus de concentratie van verschillende ingrediënten in de wijn. Hoe hoger de viscositeit, hoe meer strepen er ontstaan bij het ronddraaien. Zo heb je de indruk dat er zich kerkvensters vormen, of ook duidelijke traanvorming.