Soorten wijn
Er zijn drie soorten wijn die worden gedefinieerd door hun kleuren.
Feiten
-
13 %
van alle kwaliteits- en predicaatwijnen in Duitsland waren rosé in 2022.
-
70.752 ha
Het wijnbouwareaal voor witte wijn in de Duitse wijnbouwgebieden in 2022
De wijnwetgeving maakt onderscheid tussen drie soorten kwaliteitswijn: wit, rood en rosé. Welk type wijn van de druiven wordt gemaakt, hangt ook af van hoe ze worden behandeld. Ongeacht het type wijn, worden de druiven na de oogst meestal eerst ontsteeld, d.w.z. van de steeltjes gescheiden, en worden de druiven gekneusd. Het resultaat is de zogenaamde Maische (pulp). Voor de productie van witte wijn wordt de pulp direct geperst of na een korte wachttijd.
Voor de productie van rode wijn daarentegen wordt de pulp voor het persen eerst gegist of kort verhit, waardoor de kleurpigmenten uit de schillen van de druiven vrijkomen. Als de pulp van rode druiven slechts een paar uur of een nacht staat voordat het wordt geperst, wordt slechts een klein beetje kleur van de schillen van de druiven overgedragen in de most en is het resultaat een roséwijn.
Niet elke roségekleurde wijn wordt ook „Rosé“ genoemd. Je kunt ook de term „Weißherbst“ op het etiket vinden. Dit is een roséwijn die altijd afkomstig is van een specifiek druivenras. Rotling is een speciale roségekleurde wijn. Hij wordt gemaakt door rode en witte wijndruiven samen te persen. Bekende voorbeelden van een Rotling zijn Badisch Rotgold of de Württemberger Schillerwein.
Zijn er speciale druivenrassen voor rosé?
Nee, in principe zijn alle rode druivenrassen geschikt om roséwijn van te maken.