Kurken en co.

Kurk wordt beschouwd als een traditionele sluiting. Het gebruik ervan gaat terug tot de Grieken in de 5e eeuw voor Christus.

Kurk wordt beschouwd als een traditionele sluiting. Het gebruik ervan gaat terug tot de Grieken in de 5e eeuw voor Christus. Als afsluiting van een wijnfles heeft het het voordeel dat er een gecontroleerde toevoer van zuurstof is, wat een positief effect heeft op de rijpheid van de wijn, vooral in het geval van rode wijnen van hoge kwaliteit.

Kurk is een natuurlijk product, waardoor het moeilijk te standaardiseren is. Alternatieven voor wijnkurken, zoals plastic kurken of schroefdoppen, zijn ontwikkeld vanwege het probleem van kurksmaak. Deze komt voor in ongeveer 5% van de kurken en veroorzaakt grote economische schade. Het wordt veroorzaakt door micro-organismen die tijdens de opslag de poriën van kurken kunnen binnendringen. Daar produceren ze stoffen die smaakactief worden wanneer de kurkstoppen vervolgens worden gesteriliseerd. Daarom wordt een derde van alle flessen in Duitsland nu gebottels met een kunststoffen afsluiting.

Hoe kan een kurksmaak zich ontwikkelen in een wijn die niet met een kurk werd afgesloten?

Kurksmaak kan ook worden veroorzaakt door chloorhoudende schoonmaakmiddelen, die vaak reageren met hout, bijvoorbeeld van pallets. Deze geven dan op hun beurt de resulterende geuren af aan de kurken die erop zijn opgeslagen of rechtstreeks aan de wijn via verontreinigde lucht.