Edelzoete specialiteiten

Wanneer de belangrijkste druivenoogst succesvol is afgerond, kan worden opgemerkt dat bepaalde kleine percelen nog niet zijn geoogst.

Wanneer de belangrijkste druivenoogst succesvol is afgerond, kan worden opgemerkt dat bepaalde kleine percelen nog niet zijn geoogst. Dankzij het gunstige herfstweer blijven deze druiven zich ontwikkelen en nemen ze elke dag op natuurlijke wijze in zoetheid toe.

Een schimmel is bijzonder behulpzaam bij de ontwikkeling van Beerenauslese- of Trockenbeerenauslese-druiven, namelijk het zogenaamde edelrot, ook bekend als Botrytis Cinerea. Als de druiven erg rijp zijn in de herfst, en als het ook vochtig en relatief warm is, infecteert deze schimmel de druiven, maakt hij de schil poreus en zorgt hij ervoor dat ze uitdrogen als rozijnen. Het water in de druif kan verdampen en de bessen drogen uit. Wat overblijft is een extreem zoet sap, waarvan vervolgens zeer zoete wijnen worden gemaakt. De gisten in de wijn slagen er niet in om al het natuurlijke suiker te vergisten, daarom hebben zulke wijnen meestal heel weinig alcohol. Afhankelijk van hoe zoet de druiven waren bij de oogst, zijn er de gradaties Auslese, Beerenauslese of Trockenbeerenauslese.

Hoe duur is Trockenbeerenauslese?

Trockenbeerenauslese wijnen zijn erg zeldzaam, misschien zelfs zeldzamer dan Eiswein, en daarom erg duur. De duurste Trockenbeerenauslese wijnen van de afgelopen jaren zijn geveild voor meer dan €1000 per fles.