Wijnsteen
Wijnsteen is onschadelijk voor de gezondheid en heeft geen enkele invloed op de smaak van de wijn.
Wijnsteen is onschadelijk voor de gezondheid en heeft geen enkele invloed op de smaak van de wijn. Het is ook geen teken van slechte kwaliteit, maar het natuurlijke product van mineralen en fruitzuren in de wijn.
Wijnsteen wordt gevormd wanneer de mineralen die van nature in wijn zitten, zoals kalium of calcium, zich verbinden met het wijnzuur. In opgeloste vorm zit het in principe in elke wijn.. Het feit dat het kristallen vormt, kan worden veroorzaakt door wijn bijvoorbeeld bij lage temperaturen te bewaren.
Een deel van het wijnsteen wordt al afgezet in de wijn tijdens gisting en rijping. In het glas is het echter net zo ongewenst als het bezinksel in rode wijnen. Een poederachtig, donker gekleurd bezinksel van tannines en kleurstoffen. De wijn moet daarom langzaam worden uitgeschonken om het wijnsteen in de fles te laten. Voor rode wijnen helpt decanteren vooraf.
Wat is "gushing" en welke rol speelt wijnsteen daarin?
Wijnsteen kan een probleem worden in koolzuurhoudende dranken, vooral in mousserende wijn, omdat het veel zogenaamde condensatiekiemen vormt voor het koolzuurgas. Op deze punten komt het koolzuurgas vrij en ontstaat extreme schuimvorming - gushing.