Pompoen & wijn
Pompoen is een genot voor de herfst, of het nu in een stevige, pittige soep is of in een zoet dessert.
Feiten
- 
                    
90 %
Watergehalte
 - 
                    
29,14
Calorieën per 100 gram
 - 
                    
200
Pompoenvariëteiten zijn geschikt voor consumptie
 
De fijne, vaak nootachtige smaak, die soms doet denken aan jonge spruitjes, is mild en geschikt voor verschillende gerechten: als delicate soep, hartig gekruid als fijne groente of als salade met citroenschil en balsamicoazijn.
Solistisch gezien wordt Kürbis aan tafel het best gecombineerd met een fijne fruitige Pinot Blanc of een licht rijpe Silvaner. De smaken van de twee culinaire partners vullen elkaar aan. Als begeleider van vlees is pittige pompoen, zoals de smaakvolle Hokkaido, een ideale partner voor lichte rode wijnen. Portugieser of een frisse Trollinger zijn ook welkom. Ze zijn goede partners voor de fijne fruitsmaken van de pompoen, maar vormen ook een heerlijke alliantie met sterkere gerechten.
Stukjes pompoen ontwikkelen uitgesproken smaken die een beetje aan kastanjes doen denken. Ze passen dan perfect bij een expressieve rode wijn zoals Dornfelder of Lemberger.
Wanneer kaashapjes zich van hun zoete kant laten zien als dessert, hoeft een begeleidende wijn niet ontbreken. Een biscuit met gekarameliseerde noten is bijvoorbeeld een ideale combinatie met een edele Riesling Beerenauslese. Maar een milde Riesling Auslese is ook een ware herfstopenbaring met een licht en fruitig pompoengebakje.
Kan pompoen ook zoet worden bereid?
Ja, of het nu als taart, dessertschotel of zoet ingemaakt en gecombineerd met Rieslingcrème is - pompoen is ook een echte allrounder in zijn zoete versie. Wij raden zoete en zoete wijnen aan, zoals Spätlese of Auslese wijnen, om deze gerechten te begeleiden.
Rassen
Meer receptideeën
met krachtige rode wijn Everzwijnragout
met krachtige rode wijn
- 800 gr stoofvlees van everzwijn
 - 80 gr buikspek
 - 100 gr ui
 - 60 gr wortelen
 - 60 gr selderij
 - 1 tl tomatenpuree
 - 200 ml krachtige rode wijn
 - 100 ml port
 - 1 l bruine wildfond
 - 1 tl veenbessen
 - 1 el opgeklopte room of zure room
 - 20 gr meel
 - 1 laurierblad
 - 1 takje rozemarijn en tijm
 - 4 geplette jeneverbessen
 - 1/2 tl mosterd
 - Naar smaak zout & peper
 
Maar de groenten schoon, was ze en snijd ze in gelijke blokjes.
Verwijder het vet, vel en pezen van het everzwijnvlees en snijd het in blokjes van 3 cm. Breng op smaak met zout en peper en bestrooi met bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak het vlees aan alle kanten bruin. Voeg de groenten en in blokjes gesneden spek toe en bak even mee. Voeg de tomatenpuree toe en roerbak. Blus af met de rode wijn en port, laat inkoken en schenk de bruine wildfond erbij. Doe de kruiden in een kruidenzakje bij het vlees en laat de ragout ongeveer 1½ uur stoven in de oven op 160°C.
Verwijder dan de stukken vlees, verwijder de kruiden, zeef de saus, voeg de veenbessen en mosterd toe en laat ongeveer 15 minuten inkoken. Verdik eventueel met een beetje bindmiddel. Serveer met de slagroom.
- Spätburgunder (trocken)
 
met geitenkaas Courgette-cantharelsalade
met geitenkaas
- 2 courgette
 - 3 el koolzaadolie
 - 1 kleine sjalot
 - 300 gr cantharellen
 - 1 mespunt gemalen piment
 - 2 bosjes rucola
 - Telkens een half bosje kervel en platte peterselie
 - Telkens 3 el walnoot- en koolzaadolie
 - 4 stuk geitenkaas
 - 1 snuifje suiker
 - Naar smaak zout & peper
 
Salade:
Was de courgettes en snijd ze in dunne plakjes. Doe in een kom en meng met de olie.
Verwarm een grillpan en bak de courgettes in porties goudbruin. Breng op smaak met zout en peper en leg in een schaal.
Sjalot pellen en in fijne blokjes snijden. Maak de cantharellen schoon, was ze indien nodig en dep ze droog. Snijd afhankelijk van de grootte eventueel doormidden.
Sauteer de sjalot in een pan tot hij doorschijnend is. Voeg de cantharellen toe en bak krachtig al roerend 3 minuteng. Breng op smaak met zout, peper en piment. Voeg toe aan de courgettes. Was de rucola en droog.
Dressing:
Was de kruiden, droog ze. Pluk de blaadjes, mix fijn met beide soorten olie en azijn in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en suiker. Giet over het courgette- en cantharellenmengsel en meng losjes met de rucola. Schik op borden en bestrooi met geitenkaas.
- Weißburgunder (trocken)
 
Ideaal met een milde Dornfelder Panna cotta met bramen
- 200 g braambessen
 - 0,25 l melk
 - 0,25 l room
 - 100 g donkere chocolade (70-80%)
 - 60 g suiker
 - 4 blaadjes gelatine
 - 1/2 vanillestok
 - 1 snuifje zout
 - 1 el poedersuiker
 - 2-3 blaadjes munt
 
Bereiding:
1. Week de gelatine in koud water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met de achterzijde van een mes. Rasp de chocolade. Breng de room aan de kook met de melk, een snufje zout en het vanillemerg. Voeg de suiker en de geraspte chocolade toe, knijp de gelatine uit en los op in de melk en de room.
2 Was de bramen, zet er een paar apart voor decoratie en pureer de rest fijn
3 Kleine vormpjes of glaasjes afwisselend met de panna cotta en de gepureerde bessen vullen. Bestrooi met een beetje poedersuiker, dek af met huishoudfolie en zet ongeveer 2 uur in de koelkast.
4 Garneer de panna cotta met de overgebleven braambessen en de muntblaadjes.
Wijnadvies:
Een milde Dornfelder
- Dornfelder (trocken)
 - Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
 - Dornfelder (lieblich)
 
van mild tot pittig Rode Thaise curry
van mild tot pittig
- 1 el rode currypasta
 - 1 teentje knoflook
 - 100 gr sluimererwten
 - 100 gr prinsessenbonen
 - 2 bosui
 - 2 rode paprika
 - 1 wortel
 - 1 stengel citroengras
 - 30 gr cashewnoten
 - 100 ml kippenbouillon
 - 4 el sesamolie
 - 2 el sojasaus
 - 1 el vissaus
 - 240 gr basmati- of jasmijnrijst
 - 300 gr kipfilet (optioneel)
 
Snijd de knoflook fijn. Snijd de uiteinden van de bonen en de sluimererwten af. Snijd de andere groenten in dunne reepjes. Als je niet vegetarisch wilt koken, snijd dan de kipfilets in dunne reepjes.
Bak de kip ongeveer 3 minuten in de sesamolie en haal dan uit de wok. Bak nu de currypasta, fijngehakte citroengras en knoflook ca. 3 minuten in de sesamolie. Kook de rijst in gezouten water.
Giet de kokosmelk en kippenbouillon erbij en voeg dan de groenten toe aan de wok. Breng het geheel aan de kook, voeg dan 2 el sojasaus en 1 el vissaus toe en laat het geheel op een laag vuur ongeveer 5 minuten sudderen. Voeg dan de kipreepjes toe en laat nog eens 5 minuten sudderen. Serveer met rijst en garneer met cashewnoten om het af te maken.
- Trollinger (halbtrocken & feinherb)