Pompoen & wijn
Pompoen is een genot voor de herfst, of het nu in een stevige, pittige soep is of in een zoet dessert.
Feiten
-
90 %
Watergehalte
-
29,14
Calorieën per 100 gram
-
200
Pompoenvariëteiten zijn geschikt voor consumptie
De fijne, vaak nootachtige smaak, die soms doet denken aan jonge spruitjes, is mild en geschikt voor verschillende gerechten: als delicate soep, hartig gekruid als fijne groente of als salade met citroenschil en balsamicoazijn.
Solistisch gezien wordt Kürbis aan tafel het best gecombineerd met een fijne fruitige Pinot Blanc of een licht rijpe Silvaner. De smaken van de twee culinaire partners vullen elkaar aan. Als begeleider van vlees is pittige pompoen, zoals de smaakvolle Hokkaido, een ideale partner voor lichte rode wijnen. Portugieser of een frisse Trollinger zijn ook welkom. Ze zijn goede partners voor de fijne fruitsmaken van de pompoen, maar vormen ook een heerlijke alliantie met sterkere gerechten.
Stukjes pompoen ontwikkelen uitgesproken smaken die een beetje aan kastanjes doen denken. Ze passen dan perfect bij een expressieve rode wijn zoals Dornfelder of Lemberger.
Wanneer kaashapjes zich van hun zoete kant laten zien als dessert, hoeft een begeleidende wijn niet ontbreken. Een biscuit met gekarameliseerde noten is bijvoorbeeld een ideale combinatie met een edele Riesling Beerenauslese. Maar een milde Riesling Auslese is ook een ware herfstopenbaring met een licht en fruitig pompoengebakje.
Kan pompoen ook zoet worden bereid?
Ja, of het nu als taart, dessertschotel of zoet ingemaakt en gecombineerd met Rieslingcrème is - pompoen is ook een echte allrounder in zijn zoete versie. Wij raden zoete en zoete wijnen aan, zoals Spätlese of Auslese wijnen, om deze gerechten te begeleiden.
Rassen
Meer receptideeën
Ideaal bij een mooie Spätburgunder Donkere chocolademousse met bessen
- 1 eigeel
- 70 g suiker
- 1 reep donkere chocolade (min. 70% cacao)
- 1/2 reep melkchocolade
- 200 g room
- 0,1 l rode wijn
- 300 gr bessen (eventueel bevroren)
- 4 takjes munt
- 4 tl poedersuiker
Bereiding:
1. Klop het ei en de eidooier samen met de suiker ongeveer 5 minuten met een handmixer tot schuim.
2 Breek de chocolade in kleine stukjes en smelt boven een bain-marie. Klop de slagroom halfvast. Spatel eerst de chocolade door het ei- en suikerschuim en spatel dan voorzichtig de room erdoor. Laat de mousse minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
3. Laat ondertussen de bessen ontdooien, daarvan ¾ door een zeef duwen en koud zetten. Zet de overgebleven bessen aan de kant voor decoratie.
4. Zodra de mousse stevig is, bestrooi je de randen van 4 borden met poedersuiker. Leg een laagje bessenpuree in het midden van elk bord. Snijd met een eetlepel bolletjes uit de mousse en leg ze erop. Garneer met verse munt en de overgebleven bessen.
Wijnadvies:
Een fruitige Spätburgunder Spätlese trocken
- Spätburgunder (trocken)
met geitenkaas Courgette-cantharelsalade
met geitenkaas
- 2 courgette
- 3 el koolzaadolie
- 1 kleine sjalot
- 300 gr cantharellen
- 1 mespunt gemalen piment
- 2 bosjes rucola
- Telkens een half bosje kervel en platte peterselie
- Telkens 3 el walnoot- en koolzaadolie
- 4 stuk geitenkaas
- 1 snuifje suiker
- Naar smaak zout & peper
Salade:
Was de courgettes en snijd ze in dunne plakjes. Doe in een kom en meng met de olie.
Verwarm een grillpan en bak de courgettes in porties goudbruin. Breng op smaak met zout en peper en leg in een schaal.
Sjalot pellen en in fijne blokjes snijden. Maak de cantharellen schoon, was ze indien nodig en dep ze droog. Snijd afhankelijk van de grootte eventueel doormidden.
Sauteer de sjalot in een pan tot hij doorschijnend is. Voeg de cantharellen toe en bak krachtig al roerend 3 minuteng. Breng op smaak met zout, peper en piment. Voeg toe aan de courgettes. Was de rucola en droog.
Dressing:
Was de kruiden, droog ze. Pluk de blaadjes, mix fijn met beide soorten olie en azijn in een blender of met een staafmixer. Breng op smaak met zout, peper en suiker. Giet over het courgette- en cantharellenmengsel en meng losjes met de rucola. Schik op borden en bestrooi met geitenkaas.
- Weißburgunder (trocken)
Ideaal met een milde Dornfelder Panna cotta met bramen
- 200 g braambessen
- 0,25 l melk
- 0,25 l room
- 100 g donkere chocolade (70-80%)
- 60 g suiker
- 4 blaadjes gelatine
- 1/2 vanillestok
- 1 snuifje zout
- 1 el poedersuiker
- 2-3 blaadjes munt
Bereiding:
1. Week de gelatine in koud water volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap het merg eruit met de achterzijde van een mes. Rasp de chocolade. Breng de room aan de kook met de melk, een snufje zout en het vanillemerg. Voeg de suiker en de geraspte chocolade toe, knijp de gelatine uit en los op in de melk en de room.
2 Was de bramen, zet er een paar apart voor decoratie en pureer de rest fijn
3 Kleine vormpjes of glaasjes afwisselend met de panna cotta en de gepureerde bessen vullen. Bestrooi met een beetje poedersuiker, dek af met huishoudfolie en zet ongeveer 2 uur in de koelkast.
4 Garneer de panna cotta met de overgebleven braambessen en de muntblaadjes.
Wijnadvies:
Een milde Dornfelder
- Dornfelder (trocken)
- Dornfelder (halbtrocken & feinherb)
- Dornfelder (lieblich)
een kerstdessert Geroosterde pruim met kaneelijs
een kerstdessert
- 1 kg kwetspruimen
- 100 gr suiker
- 3 tl gemalen kaneel
- Een snuifje kruidnagelpoeder
- 50 ml pruimenbrandewijn
- 50 gr donkere ruwe suiker
- 2 el oude balsamico
- 200 gr suiker
- 4 eigelen
- 500 ml room
Gebakken pruimen:
Was de pruimen, ontpit ze en snijd ze in vieren. Verdeel de suiker gelijkmatig in een pan met antiaanbaklaag en smelt langzaam op een middelhoog vuur. Verhoog de temperatuur en voeg onmiddellijk het fruit, de schnaps en de kruiden toe. Roer tot het mengsel karamelliseert.
Roer de muscovadosuiker en balsamicoazijn erdoor en smeer na ongeveer 3 minuten uit op een koud bord.
Kaneelijs:
Voeg de suiker en eidooiers samen en roer de twee ingrediënten boven een bain-marie schuimig.
Klop de slagroom op, meng dan voorzichtig beide mengsels en voeg drie theelepels kaneel toe. Meng de kaneel weer voorzichtig door het mengsel.
Giet het mengsel in een (cake)vorm of kleine schaal, dek af met aluminiumfolie en zet minstens drie uur in de vriezer.
Verdeel de pruimen over vier diepe borden of kleine schaaltjes, serveer met het kaneelijs.
- Gewürztraminer (trocken)