Secco
Secco is de moderne naam voor trendy parelwijn.
Feiten
-
6 - 8° graden
Drinktemperatuur
-
< 35 g/l
Restsuiker wordt als 'trocken' beschouwd
-
1 - 2,5 bar
Druk
Goede parelwijnen wijnen zijn fris, licht, zomers en fruitig en relatief goedkoop, omdat er geen accijns (zoals voor bijvoorbeeld Sekt) hoeft te worden betaald. Ze maken nu deel uit van het standaardrepertoire van veel Duitse wijnproducenten. (Video)
Perlwein wordt in de Duitse wijnwet gedefinieerd als een wijn met een hoger koolzuurgehalte dan niet-mousserende wijnen. Terwijl het koolzuur grotendeels ontsnapt tijdens de gisting van druivenmost tot wijn, wordt het koolzuur opgevangen voor de bereiding van parelwijn van hoge kwaliteit en na de gisting aan de wijn terug toegevoegd.
Secco heeft slechts een druk van 1 tot 2,5 bar, terwijl Sekt ten minste 3 en maximaal 6 bar koolzuurdruk bevat. De kurk van Secco moet niet worden beveiligd met een metalen korfje (agraffe), zoals bij klassieke mousserende wijn, maar wordt meestal afgesloten met een schroefdop of een kurk met een krimpfolie eroverheen.
Smaakgradaties voor parelwijn
- Trocken (droog): tot 35 g/l restsuikergehalte
- halbtrocken (halfdroog): 33 - 50 g/l restsuikergehalte
- Mild: >50 g/l restsuikergehalte
Is Secco hetzelfde als Prosecco?
Neen! Volgens de Duitse wijnwet is Secco een mousserende wijn met technisch toegevoegd koolzuurgas. Prosecco daarentegen komt uit Italië. Het wordt gemaakt van het druivenras Glera en mag alleen worden geproduceerd in de DOC Prosecco en is verkrijgbaar als mousserende, parelende en niet-mousserende wijn.
Rassen
Meer receptideeën
met bospaddenstoelen Aardappelsoep
met bospaddenstoelen
- 300 gr geschilde aardappelen
- 100 gr wortelgroenten
- 100 gr bospaddenstoelen
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 30 gr spekblokjes
- 40 gr margarine
- 750 ml bouillon
- 200 ml room
- 1 tak tijm
- Naar smaak peterselie, boter, zout, peper, nootmuskaat
Maak de wortelgroenten schoon, was ze en snijd ze in kleine blokjes. Snijd de ui en het knoflookteentje in fijne blokjes en hak de tijm fijn. Bak de spekblokjes met de margarine in een pan lichtbruin, voeg de blokjes ui, knoflook, wortelgroenten en tijm toe. Stoof, voeg de bouillon toe en laat 2 minuten koken.
Rasp de aardappelen fijn, voeg ze toe aan de soep en kook nog 5 minuten. Maak de paddenstoelen schoon, was ze, snijd ze in stukjes en bak ze in een pan met boter. Breng op smaak met zout en peper, bestrooi met gehakte peterselie en garneer ze bij het serveren over de soep.
- Riesling (trocken)
- Riesling (halbtrocken & feinherb)
een kerstdessert Geroosterde pruim met kaneelijs
een kerstdessert
- 1 kg kwetspruimen
- 100 gr suiker
- 3 tl gemalen kaneel
- Een snuifje kruidnagelpoeder
- 50 ml pruimenbrandewijn
- 50 gr donkere ruwe suiker
- 2 el oude balsamico
- 200 gr suiker
- 4 eigelen
- 500 ml room
Gebakken pruimen:
Was de pruimen, ontpit ze en snijd ze in vieren. Verdeel de suiker gelijkmatig in een pan met antiaanbaklaag en smelt langzaam op een middelhoog vuur. Verhoog de temperatuur en voeg onmiddellijk het fruit, de schnaps en de kruiden toe. Roer tot het mengsel karamelliseert.
Roer de muscovadosuiker en balsamicoazijn erdoor en smeer na ongeveer 3 minuten uit op een koud bord.
Kaneelijs:
Voeg de suiker en eidooiers samen en roer de twee ingrediënten boven een bain-marie schuimig.
Klop de slagroom op, meng dan voorzichtig beide mengsels en voeg drie theelepels kaneel toe. Meng de kaneel weer voorzichtig door het mengsel.
Giet het mengsel in een (cake)vorm of kleine schaal, dek af met aluminiumfolie en zet minstens drie uur in de vriezer.
Verdeel de pruimen over vier diepe borden of kleine schaaltjes, serveer met het kaneelijs.
- Gewürztraminer (trocken)
met bulgur Koolstoofpot
met bulgur
- 200 gr ui
- 1 teen knoflook
- 800 gr spitskool
- 200 gr wortelen
- 400 gr vastkokende aardappelen
- 1 er karwijzaad
- 1,5 l groentebouillon
- 5 er olijfolie
- 2 el tomatenpuree
- 2 er zacht paprikapoeder
- 3 tl honing
- Naar smaak zout & peper
- 120 gr grove bulgur
- 1 bussel peterselie
- 4 takjes munt
- 1 citroen
- 2 appelen
- 3 el (appel)azijn
Snijd de uien en knoflook fijn. Maak de kool schoon en was hem, snijd hem in vieren, verwijder de stronk en snijd de koolkwarten grof. Schil de wortelen, halveer ze in de lengte en snijd ze in stukken van ca. 2 cm breed. Schil de aardappelen en snijd ze in stukken van ongeveer 2,5 cm. Rooster het karwijzaad in een pan zonder vetstof en zet apart.
Verwarm de groentebouillon in een kleine pan. Verhit 3 eetlepels olie in een grote pan, sauteer hierin de kool in 10-15 minuten op hoog vuur donkerbruin en haal uit de pan.
Voeg de resterende olie toe aan de pan. Fruit de uien en knoflook tot ze doorschijnend zijn. Voeg de aardappelen en wortelen toe en bak 3-4 minuten onder voortdurend roeren. Voeg de tomatenpuree en paprikapoeder toe en bak al roerend mee. Voeg de kool, honing en karwij toe en giet de hete groentebouillon erbij. Breng op smaak met zout en peper. Breng aan de kook, dek af en laat 45 minuten sudderen. Voeg 20 minuten voor het einde van de kooktijd de bulgur toe.
Snijd de appelen in 4, verwijder de pitten, snijd in blokjes van ongeveer 1 cm en voeg 10 minuten voor het einde van de kooktijd toe. Pluk de kruiden en hak ze medium fijn. Was en droog de citroen, rasp de schil fijn en meng met de kruiden. Breng de stoofschotel op smaak met azijn, zout en peper en serveer bestrooid met de kruiden.
Tip: De spitskool moet heel sterk en donker geroosterd worden zodat de aroma's goed naar voren komen.
- Spätburgunder (trocken)
- Trollinger (trocken)
met peren, bonen, peterseliewortel en zwarte walnoten Hertenmedaillons
met peren, bonen, peterseliewortel en zwarte walnoten
- 12 hertenmedaillons (elk 80 gr)
- 30 gr gebraden spekreepjes
- 200 ml bechamelsaus
- 3 el zonnebloemolie
- 8 kleine peterseliewortelen met groen (Alternatief: knolselder))
- 6 - 8 brede snijbonen
- 1 grote peer
- 4 - 6 zwarte walnoten
- 100 ml wildfond
- 2 el boter
- 2 stengels platte peterselie
- Naar eigen smaak zout
Verwarm de oven voor op 180 °C boven- en onderwarmte. Maak de peterseliewortelen schoon, schil ze en snijd ze bij. Maak de bonen schoon en snijd ze in schuine stukken. Blancheer de peterseliewortels en bonen apart in kokend gezouten water en spoel direct af in ijswater.
Snijd de walnoten in achtsten en warm ze op in de wildfond. Was de ongeschilde peer, snijd in achtsten, verwijder het klokhuis en snijd in dunne plakjes. Bak de hertenmedaillons aan beide kanten in olie en laat ze in de oven in ca. 3 - 5 minuten gaar worden.
Wentel intussen de bonen en peterseliewortels door de gesmolten boter en breng op smaak met zout. Schik de groenten met de zwarte walnoten en plakjes peer op grote borden. Leg de medaillons erop en garneer met wildfond, bechamelsaus en spekreepjes.
Tip: Je kunt je eigen zwarte walnoten maken. Prik hiervoor de walnoten helemaal in met een vork of satéprikker en leg ze 10 dagen in water. Ververs het water elke dag zodat het looizuur eruit kan lopen. Kook de noten 3 keer in gezouten water tot ze diepzwart zijn. Kook met laurierblaadjes en peperkorrels ongeveer 20 minuten tot ze zacht zijn. Doe ze in inmaakpotten en dek af met siroop. De noten zijn ongeveer 1 jaar houdbaar.
- Spätburgunder (trocken)
- Grauburgunder (trocken)